S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Acuerdo Honores y Distinciones del Ayuntamiento - València

Vés enrere Acuerdo Honores y Distinciones del Ayuntamiento

Tornar

La Comissió de Cultura dona suport al reconeixement de Rita Barberá com a alcaldessa honorària

• Els Honors i Distincions s'entregaran en un Ple extraordinari el 6 d'octubre

19/09/2023

  • La proposta d'Honors i Distincions que reconeixerà el Ple, que se celebra el divendres 6 d'octubre amb motiu de la festivitat de la Comunitat Valenciana, inclou a diferents persones i entitats vinculades a la ciutat
  • L'Ajuntament també atorgarà la Medalla d'Or de la Ciutat a l'Orquestra de València, i les Medalles de Plata i Bronze seran per a les organitzacions humanitàries Bombers sense Fronteres i Bombers Pel Món, respectivament
  • La Comissió de Cultura ha votat les propostes de Carmen Calvo, Rafael Solaz, Pilar Mateo i José Arnau com a Fill i Filla Predilectes; i de Nino Bravo, Asunción Sánchez Abellán, Sole Giménez, Esmerado Castillo, Carlos Sant Joan, Eva Vizcarra, Julio Ciges Marín i Blanca Pons-Sorolla com a Fill i Filla Adoptius

La Comissió de Benestar Social, Educació, Cultura i Esports ha votat hui la proposta d'Honors i Distincions que el Ple de l'Ajuntament reconeixerà el pròxim 6 d'octubre en una sessió extraordinària celebrada en el marc de la festivitat del Dia de la Comunitat Valenciana. En este Ple, tal com reconeix el Reglament Municipal d'Honors i Distincions, s'homenatjarà, a proposta dels grups polítics que conformen la corporació, a diferents persones i entitats vinculades a la ciutat, “pels seus treballs valuosos i aportacions singulars prestades a la ciutat".

El nomenament com a Alcaldessa Honoraria, a títol pòstum, de Rita Barberá, s'ha decidit “per portar a la ciutat a cotes de relleu internacional i de benestar urbà no conegudes ni abans ni després del seu mandat". D'igual manera, l'Orquestra de València formació musical, creada en 1943 sota la direcció de Joan Lamote de Grignon, se'l reconeix amb la Medalla d'Or de la Ciutat “el seu paper en la promoció de la música valenciana, el seu prestigi internacional, i la seua contribució a la vida cultural”, entre altres motius”; mentre que les dos organitzacions de salvament i extinció Bombers sense Fronteres i Bombers Pel Món “se'ls premia amb la Medalla de Plata i de Bronze de la Ciutat per la seua importantíssima labor en situacions d'emergència humanitària a tot el món”.

Entre les propostes s'inclou el nomenament com a Alcaldessa Honoraria, a títol pòstum, de Rita Barberá, per "portar a la ciutat a cotes de relleu internacional i de benestar urbà no conegudes ni abans ni després del seu mandat". D'igual manera, les entitats candidates a Medalla de la Ciutat, en les seues diferents categories, són les següents: Orquestra de València (Or), Bomberos sin Fronteras (Plata) i Bombers pel Món (Bronze). A la formació musical, creada en 1943 sota la direcció de Joan Lamote de Grignon, se'l reconeix el seu paper “en la promoció de la música valenciana, el seu prestigi internacional, i la seua contribució a la vida cultural”, entre altres motius. La Medalla d'Or de la Ciutat de València és una insígnia creada per l'Ajuntament el 17 de juliol de 1929. A les dos organitzacions de salvament i extinció se'ls premia per la seua importantíssima labor en situacions d'emergència humanitària a tot el món.

Fill i Filla Predilectes

La Comisión de Cultura también ha aprobado las siguientes propuestas de Hijo e Hija Predilectos, uns reconeixements que s'atorguen a les persones nascudes a la ciutat de València:

  • Carmen Calvo Sáenz de Tejada, artista nascuda en 1950, que va iniciar la seua formació en Belles Arts a la seua ciutat natal i va ampliar els seus estudis a Madrid i París. En 1990, l'IVAM va exposar una retrospectiva de la seua obra i, posteriorment, en 2003 el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia li va dedicar una exposició monogràfica. Carmen és acadèmica de la Reial Acadèmia de Belles arts de Sant Carles i va rebre el Premi Nacional d'Arts Plàstiques en 2013. A més de la seua obra pictòrica, penjada en museus de tot el món, destaquen les seues intervencions en edificis públics.
  • Rafael Solaz Albert, nascut en 1950 i alumne de Genaro Lahuerta, és un dels majors bibliòfils valencians. Autor de més de cinquanta llibres, entre individuals i col·lectius, és posseïdor d'una biblioteca de més de 10.000 volums i té un interessant arxiu de documentació escrita i gràfica sobre València. Rafael Solaz és considerat com un autèntic motor cultural de la ciutat. És responsable del Museu del Silenci i coordina les visites guiades al Cementeri General de València.
  • Pilar Mateo Herrero, qui es troba entre les deu científiques més prestigioses d'Espanya i entre les cent primeres a escala mundial. Va nàixer en 1959 i unix la seua labor d'investigació a la preocupació social i el paper de la dona. És doctora en Química pel CSIC. En 2010 va crear una fundació per a lluitar contra les malalties originades per la pobresa.
  • José Arnau Rovira, Pipo Arnau, va morir l'octubre de 2022, per la qual cosa ha sigut proposat com a Fill Predilecte a títol pòstum. Va ser una de les icones del foment de l'esport a la ciutat des dels anys 80. Des de la seua botiga d'esports, Arnau va ser l'impulsor de l'actual Valencia Basket, com a soci fundador, i promotor del futbol sala i el futbol platja.

Fill i Filla Adoptius

L'Ajuntament atorgará els reconeixement de Fill o Filla Adoptius al cantant Nino Bravo, nascut a Aielo de Malferit com Luis Manuel Ferri Llopis i vinculat sentimentalment al barri de Morvedre; a l'actriu de cinema i teatre Asunción Sánchez Abellán, nascuda a Xirivella i més coneguda com a Susi Sánchez; a la cantant Sole Giménez, que es va donar a conéixer com a veu de Presuntos Implicados i ha desenvolupat una carrera en solitari com a cantant i lletrista, a més d'implicar-se en la vida cultural de la ciutat i la defensa dels drets de la dona; a Esmerado Castillo, nascut a Iniesta i cisellador artesà des de ben jove, que ha desenvolupat el seu art en adreços fallers i és el creador de joies que lluïxen la Mare de Déu dels Desemparats i el Sant Calze.

També seran nomenats Fill o Filla Adoptius l'uròleg zamorà Carlos San Juan, que es va donar a conéixer per liderar la campanya ‘Soc major, però no idiota’, perquè les entitats bancàries proporcionaren a les persones majors una atenció més humana; la productora i directora de cinema Eva Vizcarra, autora de diverses pel·lícules i documentals com a ‘Mujeres sin censura’ (2021); el sacerdot Julio Ciges Marín, nascut a Anna i mort a la fi de 2022 a València, que ha sigut proposat a títol pòstum, per la seua labor pastoral entre els més febles i exercir de referent entre l'església obrera; i Blanca Pons-Sorolla, besneta del pintor valencià, per contribuir a la preservació i difusió de l'immens llegat de Joaquín Sorolla, tal com va avançar esta setmana l'alcaldessa de València, María José Catalá.

L'alcaldessa entregarà i imposarà els nomenaments i distincions en un acte solemne. Totes les distincions tenen caràcter exclusivament honorífic i no atorguen cap dret administratiu ni econòmic”.

Relació detallada d'honors i distincions:

Orquestra de València: Medalla d’Or

Bomberos Sin Fronteras: Medalla de Plata

Bombers Pel Món: Medalla de Bronze

Carmen Calvo: Filla Predilecta

Rafael Solaz: Fill Predilecte

José Arnau: Fill Predilecte (a títol póstum)

Pilar Mateo: Filla Predilecta

Asunción Sánchez Abellán: Filla Adoptiva

Sole Giménez: Filla Adoptiva

Nino Bravo: Fill Adoptiu (a títol póstum)

Esmerado Castillo: Fill Adoptiu

Julio Ciges: Fill Adoptiu (a títol póstum)

Carlos San Juan: Fill Adoptivu

Eva Vizcarra: Filla Adoptiva

Blanca Pons-Sorolla: Filla Adoptiva

Rita Barberá: Alcaldessa Honorària (a títol póstum)