S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Pleno. Mociones - València

Vés enrere Pleno. Mociones

Tornar

El Ple aprova una moció de condemna de l'abocament d'hidrocarburs a les platges de l'Albufera i insta a prendre mesures legals

• L'Albufera de València

23/07/2024

  • El portaveu municipal, Juan Carlos Caballero, destaca l'objectiu de “blindar les nostres platges i perseguir el causant del mal perquè assumisca el cost de la descontaminació i les responsabilitats penals que es deriven”
  • També s'ha aprovat instar el Govern Central a prendre les mesures necessàries i a transferir els recursos adequats per a la gestió dels centres d'acolliment d'infàncies migrades
  • Prèviament a la sessió d'este dimarts, s'ha celebrat un Ple Extraordinari en el qual Borja Santamaría Herrero ha pres possessió com a regidor del grup municipal Socialista

El Ple de l'Ajuntament de València ha aprovat, amb els vots a favor de l'equip de govern (PP i Vox), en contra de Compromís i l'abstenció del grup Socialista, una moció alternativa a la presentada per Compromís sobre l'abocament d'hidrocarburs a les platges del Parc Natural de l'Albufera. En esta moció es “condemna enèrgicament este abocament i s'insta Capitania Marítima i a l'Autoritat Portuària de València a investigar amb la màxima el seu origen”.

En concret, el portaveu municipal, Juan Carlos Caballero, ha afirmat que el que es pretén és “blindar les nostres platges i perseguir el causant del mal perquè assumisca el cost dels gastos de descontaminació i les responsabilitats penals que es deriven d'este greu episodi”.

Així mateix, s'insta l'Assessoria Jurídica de l'Ajuntament “a prendre mesures legals pel greu mal causat a este espai natural” i es planteja una col·laboració entre el servici municipal de Devesa-Albufera, la Generalitat Valenciana i l'Administració General de l'Estat, per a “avaluar l'impacte de la contaminació en la flora i fauna, tant en la part emergida com en la part submergida de la platja, sent esta última competència de l'Estat”.

En este sentit, a l'Administració General de l'Estat se li reclama executar projectes de restauració de les platges de l'Albufera “per a compensar els danys patits, conforme a l'article 132.2 de la Constitució, ja que és la titular del domini públic marítim-terrestre, incloent-hi la mar i les platges”.

Finalment, Caballero ha destacat que també “sol·licitarem que es reforcen les mesures de control i prevenció d'abocaments en la costa valenciana i s'incremente la vigilància i la coordinació entre les diferents administracions per a protegir el parc natural i evitar futurs episodis de contaminació”.

Per part seua, el representant de Compromís, Sergi Campillo, ha qualificat l'abocament com “la major crisi ambiental de la nostra costa” i ha criticat l'absència de l'alcaldessa de València, María José Catalá, durant tres dies i que només “apareguera per a fer-se la foto alçant la bandera verda des de la posta, acte que incomplix la Llei de publicitat institucional”.

En la seua intervenció, Campillo ha reclamat accelerar la investigació i exigir al port projectes de restauració de les platges de L’Albufera, així com la paralització de l'ampliació del port, ja que “cal limitar el creixement portuari i repensar esta infraestructura perquè la societat valenciana també li ho reclama”.

La regidora socialista, Elisa Valía, ha afirmat que compartixen la preocupació per l'abocament, així com el de la platja del Cabanyal i ha qüestionat també l'actitud de Catalá “al no anar al lloc de comandament avançat durant els primers dies, però sí a l'hissat de la bandera verda, cosa que és il·legal”. Així mateix, ha mostrat la seua sorpresa perquè el grup del PP qüestione les actuacions de Capitania Marítima en el succés.

Moció infàncies migrades

Una altra de les mocions alternatives aprovades pel Ple, amb els vots a favor de l'equip de govern (PP i Vox) i en contra de l'oposició (Compromís i el grup Socialista), ha sigut la presentada a les de Compromís sobre les infàncies migrades i PSPV-PSOE sobre drets i política social, per la qual s'insta el govern d'Espanya a assumir les seues competències en immigració.

En concret, esta moció conjunta dels grups que conformen l'equip de govern (PP i Vox) demana al Govern Central “que assumisca de manera diligent, d'acord amb el que s'establix en l'article 149.1.2 de la Constitució Espanyola, les seues competències en la definició, planificació, regulació i desenvolupament d'una política d'immigració legal, eficaç, segura i ordenada”.

Així mateix, s'insta a prendre totes les mesures necessàries i transferir els recursos adequats per a fer front al col·lapse dels centres d'acolliment en totes les regions d'Espanya, especialment en la Comunitat Valenciana, on estos centres es troben al 170 % de la seua capacitat. Finalment, la moció demana a les autoritats europees al fet que es reforcen els programes de cooperació amb els països d'origen.

Durant el debat, Lucía Behamud del grup Compromís ha defés que “la pobresa extrema, les violències o la fam són els principals motius que impulsen a les persones a fugir dels seus països d'origen, mentres que en el seu moment es va arribar a acollir a 13.000 infàncies ucraïneses, només al País Valencià, ara els 23 menors del continent africà suposen un problema, o això s'aborda amb solidaritat territorial, humana i antiracista o es fa des del racisme, l'aporofòbia i la violació del dret internacional en matèria d'asil”.

Per part seua, Javier Mateo del grup Socialista ha apuntat que “per a l'equip de govern actual la migració és bona o dolenta depenent d'on ve i del color de pell que tinga, la política i el dialogue són les millors ferramentes per a construir ciutat, però estem molt lluny de tindre un partit amb una mica d'humanitat gestionant este Ajuntament”.

Enfront d'això, la regidora de Benestar Social, Marta Torrado, ha manifestat la seua “solidaritat amb la comunitat canària davant la tragèdia migratòria, que el seu únic responsable és el govern de Pedro Sánchez, i la seua incapacitat per a atendre esta realitat, a nivell municipal treballem per a assistir a estos joves, crearem la primera taula de prevenció de la infància vulnerable, per a compartir totes les accions en esta matèria”.

Finalment, el portaveu de VOX, Juanma Badenas, ha insistit que “volem migrants que complisquen la llei, no que se salten les fronteres per a convertir-se en delinqüents, és millor que es queden en les seues nacions incrementant la riquesa allí, no estarem a favor dels mecanismes que promouen un efecte crida”.

Apartaments turístics

En la sessió, el Ple ha rebutjat la moció presentada pel grup Socialista, en relació a la regulació dels apartaments turístics i l'aplicació de la Llei pel dret a la vivenda.

Sobre aquest tema, Elisa Valía, del grup Socialista, ha argumentat durant la seua intervenció que “hi ha un problema d'accés a la vivenda per a les famílies valencianes, per la qual cosa és necessari aplicar mesures immediates com la reducció del preu del lloguer, la paralització de l'extracció vivendes per a ús especulatiu i la revocació de les llicències d'apartaments turístics, és fonamental reconsiderar la política d'esta ciutat quant a l'accés a la vivenda i al model turístic”

En este sentit, Ferran Puchades, del grup Compromís, ha afegit que “es tracta d'un tema d'absoluta actualitat i transcendència per al futur de la nostra societat, perquè condiciona aspectes de la nostra ciutadania com l'emancipació de la joventut, per això es necessita decisió política per a prendre accions enfront d'una ciutat absolutament tensionada amb els preus del lloguer”.

El regidor d'Urbanisme, Juan Giner, ha destacat que “l'objectiu d'este govern és regular amb seguretat jurídica esta realitat i incentivar l'ús residencial de la vivenda, per a això s'han incrementat en més d'un 300 % les inspeccions d'apartaments turístics il·legals, a més continuem impulsant el programa Més vivenda, així com l'adquisició directa i la col·laboració públic-privada, entre altres mesures, en total s'han invertit 27 milions d'euros en polítiques de vivenda”.

Projectes de transformació urbana

Durant la sessió plenària d'este dimarts també s'ha rebutjat la moció presentada pel grup Socialista sobre projectes de transformació urbana basada en la sostenibilitat i la recuperació d'espai públic “paralitzats per l'equip de govern” com el corredor verd, el bulevard cultural de Guilem de Castro, el delta verd del Grau, l'avinguda del Port o l'eix de Sant Agustí, entre altres.

Per a la regidora del PSPV-PSOE, María Pérez, estos projectes són “claus per a reduir la contaminació, millorar la qualitat de l'aire i de vida dels ciutadans i ciutadanes i s'incardinen en les transformacions i objectius que perseguix la Capitalitat Verda Europea”.

El representant de Compromís, Giuseppe Grezzi, qui ha plantejat una esmena in voce a la moció del PSPV-PSOE, ha titllat al govern municipal de “incapaç i de falta de gestió” per paralitzar projectes “heretats de l'etapa anterior tan importants per a la València del futur com són els ja citats” i ha l'acusat de “no impulsar plans que afecten el trànsit de vehicles privats”.

Per part seua, el regidor d'Urbanisme, Juan Giner, ha rebutjat les crítiques de l'oposició respecte a la paralització de projectes i ha afirmat que “més enllà d'urbanisme tàctic no van fer més que idees” en referir-se a les polítiques dutes a terme per l'equip anterior. A més, Giner ha assegurat que “el nostre compromís amb la Capitalitat és absolut i indiscutible i, per això, dotarem a la ciutat de quasi 500.000 metres quadrats de zones verdes en total amb totes les actuacions previstes, entre elles el Parc de Desembocadura o l'eix de Sant Agustí, el projecte del qual està ja en redacció”.

D'altra banda, el Ple ha rebutjat la moció presentada pel grup Compromís de reprovació a l'alcaldessa María José Catalá per haver concedit la llicència de construcció del nou estadi del Mestalla sense haver aprovat prèviament les fitxes urbanístiques.