S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

València lidera la investigació mundial sobre aplicació de IA a la lluita contra el càncer, amb la posada en marxa de la Iniciativa Europea d'Obtenció d'Imatges Oncològiques

• EUCAIM permetrà anticipar-se a molts tipus de càncers que actualment es diagnostiquen tard

20/06/2024

  • L'alcaldessa, María José Catalá, ha participat hui en la presentació d'esta infraestructura pionera, que té la seu a La Farinera
  • La Iniciativa Europea d'Obtenció d'Imatges Oncològiques és l'emblema del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer, i suposa un gir de 360 graus en la investigació contra la malaltia
  • El centre constituïx la primera pedra del futur Consorci Digital Europeu de Salut

València lidera la investigació mèdica contra el càncer, amb el desenvolupament de la Iniciativa Europea d'Obtenció d'Imatges Oncològiques, que ha començat a funcionar amb seu en La Farinera. L'alcaldessa, María José Catalá, ha participat este dijous en la presentació de la infraestructura, junt amb el director de l'European Federation for Cancer Images (EUCAIM), Luis Martí Bonmatí, el director tècnic, Ignacio Blanquer, representants de la Generalitat i de les universitats, així com nombroses persones investigadores, mèdiques i responsables de l'àrea d'oncologia d'hospitals de tota Espanya, i representants de l'àmbit empresarial.

València és la seu a Espanya d'esta iniciativa, en el marc del programa Digital (18 MIO EU co-funding), que compta amb la participació de 21 llocs clínics de 12 països. L'objectiu és aprofitar al màxim el potencial de les dades i les tecnologies digitals com la intel·ligència artificial (IA) o la informàtica d'alt rendiment per a combatre el càncer. La iniciativa mostrarà com es pot accedir, utilitzar i posar en comú les imatges mèdiques i dades clíniques vinculades, que siguen fàcilment accessibles per als metges, investigadors i innovadors europeus, d'acord amb l'estratègia europea de dades i en suport dels objectius de l'Espai Europeu de Dades Sanitàries.

“No hi ha una altra infraestructura d'estes característiques a tot el món”

María José Catalá ha mostrat la seua satisfacció pel desenvolupament a València d'esta estratègia que, ha assegurat, “representa un gir de 360 graus en la investigació contra el càncer”. Tal com ha subratllat l'alcaldessa, “no hi ha cap altra infraestructura destinada al càncer d'estes característiques a tot el món. És el Silicon Valley de la imatge mèdica”.

Les xifres de la iniciativa són significatives: participen 76 socis de 14 països amb 21 hospitals ja compromesos, a més de 40 nous hospitals en llista d'espera. Hi ha més de 160 parts interessades, incloses institucions, universitats, pimes i empreses del mercat de programari d'intel·ligència artificial, i nombroses societats professionals d'oncologia, urologia i neurologia, per a explorar de quina manera la imatge mèdica i la intel·ligència artificial poden ser utilitzades per a millorar l'estratificació, diagnòstic i classificació dels pacients. Finalment, es compta amb el suport de companyies farmacèutiques disposades a utilitzar estes ferramentes per a assajos clínics més efectius, així com amb la pròpia Fundació IMAGING, que lidera el primer ecosistema per a avançar en el desenvolupament de la imatge mèdica i la Intel·ligència Artificial per a donar resposta a una medicina de precisió i personalitzada.

“I tot això succeïx a València”, ha subratllat Catalá, qui ha explicat que este desenvolupament permet assegurar que “hem vist el futur, i tornem d'ell amb un missatge d'esperança”. L'alcaldessa ha agraït la implicació i el bon fer de l'equip que gestiona l'estratègia, “els homes i dones del Grup d'Investigació Biomèdica d'Imatge i de l'Àrea Clínica d'Imatge Mèdica de l'Hospital La Fe, dirigits per Luis Martí Bonmatí, i l'equip de les universitats Politècnica i de València .

Tal com ha assegurat Catalá durant la seua intervenció, EUCAIM permetrà anticipar-se a molts tipus de càncers que actualment es diagnostiquen tard en la seua progressió, i aplicar tractaments més precisos des de fases inicials abans, fins i tot, que la malaltia es manifeste. “Eixa anticipació és la que marca la diferència en la majoria dels casos, i és la que canvia la vida d'una família quan escolten, per primera vegada, la paraula càncer”, ha subratllat. Per això, ha destacat la importància de la posició de València “en l'epicentre de la lluita contra esta malaltia”.

Este nou espai d'investigació se situa el centre de l'hub tecnològic i innovador que creix en el Grau, “i que simbolitza el trànsit de la València industrial a la València digital”, ha afegit María José Catalá.

València acull 2 dels 10 consorcis de IA que impulsa la Comissió Europea

A més d'acollir l'estratègia EUCAIM, València és també seu del Consorci Europeu d'Infraestructures Digitals Bessons Digitals i Citivers, en el qual participen huit països, liderat per l'Ajuntament, que permetrà la creació d'un bessó digital de ciutat. “Som l'única ciutat europea que alberga dos consorcis d'estes característiques, del total de 10 que impulsa la Comissió Europea”, ha destacat Catalá, qui ha subratllat que esta posició es troba “perfectament alineada amb els objectius de l'estratègia València Innovation Capital, que ens situa en el context mundial com un centre neuràlgic d'innovació, investigació i emprenedoria”.

L'alcaldessa de València ha acabat la seua intervenció destacant com “en els últims 100 anys la humanitat ha aconseguit assoliments inimaginables, tots ells fruit de la investigació, de la gosadia i també de la imaginació”. “El càncer –ha explicat- és una malaltia de la qual tots podem parlar en primera persona, que és injusta i que arrabassa il·lusions. I la lluita contra esta malaltia és l'última frontera”.

“Hui fem un pas avant per a guanyar al càncer. EUCAIM pot sonar fred, però en ell batega un missatge d'esperança i de futur que des de hui queda també associat al nom de València”, ha conclòs.

Recursos multimèdia

María José Catalá