S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Paula Llobet: “València lidera el camí cap a un futur més sostenible a Europa”

• Vista aèria de la platja del Saler

30/07/2024

  • La regidora reitera que “al llarg de 2024 se celebraran més de 400 activitats, exposicions i esdeveniments per fomentar la conscienciació i la sostenibilitat”

La regidora de Turisme, Innovació i Captació d'Inversions, Paula Llobet, ha assenyalat que “València és un model de sostenibilitat i la primera ciutat mediterrània a aconseguir este reconeixement, la qual cosa ens convertix en ciutat far per a altres urbs europees i del Mediterrani. Amb més de sis mesos d'activitats, València Capital Verda ha demostrat com la ciutat n’és un exemple i lidera el camí cap a un futur més sostenible a Europa”. Llobet ha fet estes declaracions després de la sessió extraordinària de la Comissió de Capitalitat Verda, que s'ha celebrat este matí a l'Ajuntament. La regidora ha reiterat que, al llarg de 2024, se celebraran més de 400 activitats, exposicions i esdeveniments per a fomentar la conscienciació i la visibilitat en matèria de sostenibilitat. Durant els pròxims mesos es realitzaran quatre esdeveniments oficials i més de 50 esdeveniments centrals i amplificadors.

“Estos esdeveniments oficials, com el Dia Internacional de l'Aire Net, la Setmana de la Mobilitat (del 12 al 23 de setembre), la cerimònia de nomenament de la pròxima ciutat capital verda europea i la cerimònia de cloenda de València, Capital Verda Europea 2024, destaquen el nostre compromís amb el desenvolupament sostenible i representen una oportunitat significativa perquè la ciutat es presente davant Europa i la resta del món com un far de polítiques verdes”, ha declarat Paula Llobet.

Durant la reunió s'han repassat els primers sis mesos de l'any, “en els quals volem ressaltar els assoliments significatius de València com a Capital Verda Europea 2024 i la missió de promoure la sostenibilitat i la conservació del medi ambient. Durant este període la ciutat ha celebrat un esdeveniment oficial, nou activitats centrals i 35 activitats amplificadores”.

L'esdeveniment més destacat ha sigut la 'València Cities Climate Week', en la qual van participar 112 ciutats col·laboradores de la Comissió Europea. Este fòrum va acollir més de 800 assistents i van participar representants d’EURESFO, CITIES MISSION i ENERGY CITIES. Igualment, més de 100 periodistes de mitjans de comunicació van difondre els principals avanços de València com a model de ciutat sostenible i exemple per a d’altres urbs europees.

Enguany serà un any de “celebració de la sostenibilitat, amb la participació activa de tots els actors de la ciutat. Entenem que la implicació de tots és fonamental. Des del sector públic estem promovent la col·laboració publicoprivada, fomentant la participació ciutadana i enfortint el nostre compromís amb la sostenibilitat. Esta sinergia és clau per a construir una València més sostenible i conscient”, ha manifestat la regidora.

Entre els compromisos de València Capital Verda Europea 2024 es troba deixar un llegat a la ciutat a través del desenvolupament de projectes sostenibles i de millora del medi ambient. Entre els projectes destacats es troben la conservació de l’Albufera, la revitalització de l'Horta i el riu Túria amb el futur Parc de Desembocadura.

L’Albufera i l'Horta: el rebost del Mediterrani

Cal destacar que una de les iniciatives de València com a Capital Verda Europea és aconseguir que l´Albufera siga declarada Reserva de la Biosfera per la UNESCO. El parc natural acull la major llacuna d'aigua dolça d'Espanya, llar de 300 espècies diferents d'aus, sobretot aquàtiques, inclosos els flamencs.

València s'enorgulleix dels seus paisatges naturals i agrícoles. L’Albufera, un dels aiguamolls més importants d'Europa, i l'Horta, coneguda com el rebost del Mediterrani, són exemples de pràctiques agrícoles sostenibles que no només preserven el medi ambient sinó que també promouen la biodiversitat i la producció local.

El Riu Túria i el Parc de Desembocadura

El riu Túria, un referent en el desenrotllament urbà sostenible, s'expandirà amb el futur Parc de Desembocadura. Un projecte per a tancar el circuit del riu i que el Jardí del Túria connecte amb la mar amb el soterrament de les vies de la Serradora i del col·lector nord de la ciutat. El tram del riu conegut com a “Europa” és un projecte de renaturalització i millora del llit del riu Túria que restaurarà l'estat natural del riu fins a la seua desembocadura, millorant l'ecosistema fluvial i la qualitat de l'aigua i la biodiversitat.

Esta ampliació no només augmentarà les zones verdes de la ciutat, sinó que també connectarà als ciutadans amb la naturalesa, proporcionant més espais d'esbarjo i benestar.

Este projecte s'emmarca dins de l'esforç de València per a millorar la seua infraestructura verda i promoure la biodiversitat urbana, un dels pilars fonamentals de la designació com a Capital Verda Europea 2024.

Pel que fa a les bones pràctiques i ecologia, la ciutat del Túria ja parteix d'una base sòlida. València disposa de més de dos milions de metres quadrats de jardins, la qual cosa la converteix en una popular destinació turística sostenible per a la resta d'Europa.

Igualment, es destinaran 5 milions per a turisme responsable i compra pública per a baixar les temperatures en zones d'estrés climàtic com els col·legis i poliesportius amb la implementació de jardins verticals.

La Llotja de València: Patrimoni i Sostenibilitat

La Llotja de València, símbol històric de la ciutat, també s'integra en esta visió sostenible, promovent el turisme responsable i la preservació del patrimoni cultural.

Reducció d'emissions de CO i expansió de zones verdes

En el compromís ferm amb la reducció d'emissions de CO₂, València planeja crear 355.000 m² de noves zones verdes, equivalents a 35 camps de futbol. Esta iniciativa reduirà les emissions de CO₂ en un 80%, millorarà la qualitat de l'aire i la salut pública.

Mobilitat sostenible

Amb el foment del transport públic, s'aconseguix que es reduïsca l'ús del vehicle privat. En l'àmbit de la mobilitat sostenible, s'invertiran més de 172 milions per renovar la flota de l'EMT perquè en uns anys siga 100% sostenible. El compromís és que, el 2028, el 92,4% dels autobusos siguen elèctrics o híbrids. A més, es renovaran les cotxeres per a facilitar eixa recàrrega.

Enguany, la mitjana de quilòmetres de carrils bici ha aconseguit un rècord sense precedents i destaca com la major en comparació amb exercicis anteriors. Està previst construir 12,1 quilòmetres de carrils bici, amb el que se superaran notablement els 8,5 quilòmetres de l'any passat. Esta ampliació no només reflecteix un compromís creixent amb la mobilitat sostenible sinó que també respon a la demanda d'infraestructures més segures i accessibles per als ciclistes urbans.

Energies renovables: la major planta solar pública urbana d'Europa

València disposarà de la major planta solar pública urbana a Europa, amb més de 6.600 panells solars instal·lats en diversos cementeris municipals. Esta infraestructura innovadora reduirà 1.000 tones de CO₂ a l'any i proveirà 800 llars vulnerables, combinant sostenibilitat energètica amb un fort component social.

A més de generar energia de manera sostenible, un dels objectius és pal·liar la pobresa energètica i l’impacte en la salut i el benestar de la població més vulnerable de la ciutat.

Estos projectes estrela no només posicionen València com un referent en sostenibilitat urbana a Europa, sinó que també demostren un compromís sòlid amb la protecció del medi ambient i la millora de la qualitat de vida de tots els ciutadans.