S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

El vidre, l'exemple perfecte de sostenibilitat i economia circular

• Amb el reciclatge s'estalvia energia i s'evita l'emissió de CO₂ a l'atmosfera

13/08/2024

  • El reciclatge d'este material és infinit i clau en la lluita contra el canvi climàtic, ja que estalvia energia i evita l'emissió de CO a l'atmosfera
  • S'ha de diferenciar amb el cristall, que és més transparent i té major sonoritat i refracció de la llum
  • València compta amb 2.820 contenidors en l'actualitat per a la recollida de vidre que a l'any supera les 16.000 tones, aproximadament

A diferència del que succeïx amb altres residus, el vidre és un material que pot reciclar-se íntegrament, és a dir, al 100 %. La seua cadena de reciclatge és un cercle en el qual els envasos tornen a la vida infinites vegades. Es tracta de l'exemple perfecte de sostenibilitat i economia circular.

Des del Servici de Neteja i Recollida de Residus s'indica que el procés del reciclatge del vidre s'inicia amb la seua recollida a través de la instal·lació dels contenidors verds més coneguts com a iglús. A València ciutat hi ha 2.820 contenidors en l'actualitat en els quals s'arrepleguen més de 16.0000 tones de vidre a l'any, aproximadament.

Així, els envasos arriben a les plantes de tractament on s'eliminen impureses com a restes de metall o plàstic i es retira la ceràmica, la porcellana o el cristall de plats, copes o gots. Estos tres elements mai han de reciclar-se al costat del vidre degut a la seua diferent composició.

El vidre es tritura i se separa per colors amb màquines i, finalment, s'obté cristall triturat o calcina, la matèria primera que ajudarà a donar vida de nou al cristall i amb la qual treballa Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada del reciclatge d'envasos de vidre a Espanya.

Segons s’explica des d’Ecovidrio, la calcina es trasllada a les fàbriques d'envasos on es funde en forns a altes temperatures i es modela per a fabricar nous envasos sense perdre ni qualitat ni les seues propietats originals. Posteriorment, les empreses adquirixen estos nous envasos per al procés d'envasament i inclouen en la seua etiqueta el punt verd que significa que complixen amb la llei de finançar el reciclatge de l'envàs. El producte acabat arriba a comerços, restaurants i llars, però la cadena de reciclatge de vidre no acaba ací, ja que una vegada depositat de nou l'envàs en el contenidor el procés torna a començar i pot repetir-se infinites vegades.

Beneficis mediambientals

El regidor de Neteja i Recollida de Residus, Carlos Mundina, ha indicat que “reciclar vidre és un element clau en la lluita contra el canvi climàtic. En usar calcina en la fabricació de nous envasos s'evita l'extracció de matèries primeres de la naturalesa, l'erosió del sòl i la desforestació del nostre entorn. A més, es minimitza l'emissió de CO₂ en el procés de fabricació i s'estalvia energia. En síntesi, el reciclatge del vidre és lluitar contra el canvi climàtic”.

El reciclatge d'envasos de vidre és un element fonamental per a contribuir al desenrotllament sostenible, fomentar la transició cap a l'economia circular i lluitar contra el canvi climàtic. Així mateix, el reciclatge d'envasos de vidre és una activitat dona suport al compliment de l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenrotllament Sostenible i impedim que cresquen els abocadors.

Diferència entre vidre i cristall i el seu correcte reciclatge

Pot ser que a simple vista semblen similars, però en realitat hi ha diferències fonamentals que els distingixen. Per a començar tenen una composició diferent. Mentre que el vidre es produïx mitjançant la fusió d'arena i altres materials a altes temperatures, aconseguint un material amorf i una miqueta rugós amb lleugeres imperfeccions i que distorsiona la llum. En canvi, el cristall és una forma de vidre especial que conté òxid de plom, la qual cosa li fa més transparent i té major refracció de la llum i major sonoritat.

Per tant, podríem dir que el vidre és dur, difícil de ratllar i tallar, però fràgil al xoc, i el cristall tendix a trencar-se en fragments més grans i menys esmolats que el vidre regular.

L'envàs de vidre és considerat com el més sostenible perquè és un format reciclable i retornable. No obstant això, el cristall no pot reciclar-se. L'òxid de plom que conté necessita una temperatura de fosa major que el vidre, per la qual cosa no es pot fondre en els mateixos forns.

Alguna cosa que sorprén la majoria de les persones és descobrir que quasi tots els gots que usem, encara que els diem “gots de cristall”, en realitat estan fets de vidre així com la majoria de les vaixelles. Però per si no ho foren, és important remarcar que separar bé i depositar en el contenidor verd només els envasos de vidre és l'única manera de reciclar correctament.

Per això, només haurem de depositar en el contenidor de vidre, sense tapa ni taps, les botelles de vidre, els pots de cosmètica (colònia, perfum, cremes) i d'aliments (pots de llegums, de tomaca fregida). I materials com la ceràmica, la porcellana, els gots i copes de cristall, les bombetes, el cristall pla (finestres), els espills i les vitroceràmiques s'han d'emportar a un punt net o ecoparc.