S'està cercant, espereu....

Festes | Ajuntament de València - València

FESTES

Fotos de festes
 

Ciutat amant de la vida al carrer i de les celebracions en grup, València posseïx un calendari ple de festes. Moltes d’estes són esdeveniments culturals de caràcter singular, basats en la rica tradició festiva valenciana i amb uns valors patrimonials importantíssims, però que també apareixen lligats a valuoses manifestacions contemporànies i cosmopolites.

L’espectacularitat dels festejos, les càlides temperatures i la riquesa de la gastronomia fan que el ciutadà o el visitant visca plenament l’eclosió social que es produïx en totes i cadascuna de les festes de València.

El caràcter extravertit, alegre i bulliciós dels valencians i les valencianes es manifesta en festes, religioses i profanes, que se celebren majoritàriament al carrer i en què es mesclen rituals, creativitat, pólvora, música, flors...

Dins de l’extens calendari festiu de la ciutat destaquen les de Sant Vicent Màrtir, les Falles, la Setmana Santa Marinera, Sant Vicent Ferrer, la Mare de Déu dels Desemparats, el Corpus Christi, la Gran Fira de València, el Nou d’Octubre i el cicle de Nadal, que també inclou activitats com ara Expojove, el Cap d’Any o la Cavalcada de Reis.

 

LES NOSTRES FESTES


AGENDA

L'Agenda de la Ciutat, en esta mateixa web, li oferix els programes detallats de cadascuna de les festes.


Valencia Tourist Card

LA MARE DE DÉU DELS DESEMPARATS

La Mare de Déu dels Desemparats és la patrona de València i la seua festa se celebra el segon diumenge de maig amb un programa en què es combinen els actes religiosos amb diverses manifestacions de la cultura festiva vinculades al música i la pirotècnia.

La festivitat de la popularment coneguda com la “Geperudeta” comença divendres amb la instal·lació d’un tapís floral a la façana de la basílica. A més de les primeres celebracions religioses al temple, la plaça de la Mare de Déu acull a la nit la primera de les celebracions populars amb l’inici de les danses en honor de la patrona. Esta manifestació folklòrica té lloc des de l’any 1975 amb la participació de diversos grups i, amb el pas dels anys, el nombre de parelles participants ha anat en augment fins a estendre’s al llarg de diverses sessions en els dies previs a la festivitat.
Dissabte, la plaça de la Mare de Déu és un riu de gent. Les celebracions populars continuen amb un concert nocturn de la Banda Simfònica Municipal de València i la disparada d’un castell de focs artificials al vell llit del riu Túria. Després, té lloc l’última sessió de les danses i, tot seguit, una mostra de cant d’estil, on es posa a prova la capacitat d’improvisació dels participants.

A les cinc de la matinada és el moment de la Missa de Descoberta, quan els fidels entren a la Basílica i aclamen la seua patrona. A les huit, a l’exterior, s’oficia la Missa d’Infants, amb la participació musical de l’Orquestra del Conservatori José Iturbi, la Coral Infantil Joan Baptista Comes i l’Escolania. En acabar, és el moment culminant amb el trasllat: els devots porten a coll la imatge de la Mare de Déu des de la Basílica fins a la Seu per a la Missa Pontifical. Distància curta, però que s’allarga en duració per la quantitat de devots que acudixen a participar. El matí acaba amb una “mascletà” a la plaça de l’Ajuntament.
A les set de la vesprada comença la processó general, ja més protocol·lària i ordenada, davall una pluja de pètals que adorna un itinerari que no ha variat en cinc-cents anys.

Menció especial en esta festivitat mereix els Campaners de la Catedral, que realitzen una àrdua labor voltejant les campanes del Micalet durant els distints actes de la celebració.

La festa de la Mare de Déu és també la data d’inici de l’“escuraeta”, un mercat típic d’objectes de ceràmica i fang que s’instal·la a la plaça de la Reina fins a la celebració de la festivitat del Corpus.

LES NOSTRES FESTES


AGENDA

L'Agenda de la Ciutat, en esta mateixa web, li oferix els programes detallats de cadascuna de les festes.


Valencia Tourist Card