S'està cercant, espereu....

Festes | Ajuntament de València - València

FESTES

Fotos de festes
 

Ciutat amant de la vida al carrer i de les celebracions en grup, València posseïx un calendari ple de festes. Moltes d’estes són esdeveniments culturals de caràcter singular, basats en la rica tradició festiva valenciana i amb uns valors patrimonials importantíssims, però que també apareixen lligats a valuoses manifestacions contemporànies i cosmopolites.

L’espectacularitat dels festejos, les càlides temperatures i la riquesa de la gastronomia fan que el ciutadà o el visitant visca plenament l’eclosió social que es produïx en totes i cadascuna de les festes de València.

El caràcter extravertit, alegre i bulliciós dels valencians i les valencianes es manifesta en festes, religioses i profanes, que se celebren majoritàriament al carrer i en què es mesclen rituals, creativitat, pólvora, música, flors...

Dins de l’extens calendari festiu de la ciutat destaquen les de Sant Vicent Màrtir, les Falles, la Setmana Santa Marinera, Sant Vicent Ferrer, la Mare de Déu dels Desemparats, el Corpus Christi, la Gran Fira de València, el Nou d’Octubre i el cicle de Nadal, que també inclou activitats com ara Expojove, el Cap d’Any o la Cavalcada de Reis.

 

LES NOSTRES FESTES


AGENDA

L'Agenda de la Ciutat, en esta mateixa web, li oferix els programes detallats de cadascuna de les festes.


Valencia Tourist Card

SANT VICENT MÀRTIR

El 22 de gener se celebra la festivitat de Sant Vicent Màrtir o de la Roda, patró de la ciutat i del seu terme municipal (o com es deia abans, “de creus cap a dins”). Vicent fou un jove diaca del bisbe de Saragossa que, fugint de la persecució dels cristians per part de l’emperador Dioclecià, va ser capturat l’any 304 i conduït a València, on el jutjaren i martiritzaren sense que abjurara de la seua fe, fet que el va convertir en un símbol de la cristianització. En el segle XIII el rei Jaume I va atribuir l’èxit de la presa de la ciutat a la intercessió del sant i, en agraïment, va fundar un convent i un hospital, i va recuperar a més altres llocs vicentins. 

La festa gran ve precedida de l’eixida al carrer, el dia 22 de gener, de la recreació popular del bateig de sant Vicent Ferrer, gran devot de sant Vicent Màrtir. El seguici el formen personatges de l’època: el capellà, el sagristà, dos jurats i el jurat major, el virrei i la virreina, els esclaus negre i negra, el pare, la comare amb el xiquet, la padrina...

Eixe mateix matí també té lloc una missa solemne a la Seu, que dona pas a una processó en què la imatge del sant està acompanyada per diverses institucions de la ciutat i que recorre part dels llocs on, segons la tradició, va patir martiri el sant. Paral·lelament es celebren actes a la parròquia del carrer de l’Ermita (plaça d’Espanya), l’Església de Sant Valer (Russafa) i la Basílica de Sant Vicent de la Roqueta, on es celebra una missa segons el ritu hispanomossàrab. 

En l’organització dels actes, a banda de l’Ajuntament de València, intervenen entitats com l’Associació de la Pica Baptismal de Sant Vicent Ferrer, el Gremi de Sastres i Modistes o la Germandat del Ram de l’Agulla, perquè sant Vicent Màrtir és patró dels sastres, la Confraria del Màrtir Sant Vicent de la Roqueta o els Campaners de la Catedral de València, que organitzen tocs i voltejos de campanes durant la vespra i el dia del patró.

 

LES NOSTRES FESTES


AGENDA

L'Agenda de la Ciutat, en esta mateixa web, li oferix els programes detallats de cadascuna de les festes.


Valencia Tourist Card