S'està cercant, espereu....

Propostes Municipals - València

Propostes Municipals

Arborítza't

1. Apadrina un arbre

  • Intervenen diferents col·lectius de la ciutat
  • S'apadrina un arbre cada mes

La Regidoria de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de València posa en marxa una campanya per a apadrinar arbres singulars de titularitat municipal en distints barris de la ciutat.

L'objecte de la dita iniciativa és donar a conéixer les espècies arbòries singulars que cohabiten en la ciutat i fomentar la participació ciutadana en la conservació dels espais verds urbans.

Dins dels 19 districtes municipals que conformen la ciutat de València, el Servici de Jardineria seleccionarà un grup d'exemplars arboris mereixedors de tal reconeixement, bé per les seues característiques morfològiques o per atendre a criteris de singularitat com ara la seua edat, espècie, procedència o entorn en què estan ubicats, entre altres.

La ciutadania també podrà proposar aquells arbres, dels que cohabiten en el seu barri, mereixedors de tal reconeixement.

Esta iniciativa possibilita al veí familiaritzar-se amb aquelles espècies que, en la nostra ciutat, permeten disfrutar d'un entorn més agradable i habitable, promovent un acostament per a conéixer-los i vetlar per la seua protecció i desenrotllament sostenible, creant un “llaç” entre la ciutadania i el patrimoni natural per mitjà de la fórmula “d'apadrinament”. Posant en valor els recursos de què disposa la nostra ciutat.

Al llarg de l'any 2014 es realitzarà un apadrinament al mes.

I l'apadrinament es farà efectiu amb el descobriment del faristol instal·lat junt amb l'arbre, que conté informació del mateix, així com un codi QR que accedix a la pàgina Web municipal i on es pot descarregar la fitxa tècnica de l'exemplar.

2. Jornades de formació sobre la gestió integrada de la plaga del punxegut roig en el Palmerar Municipal de la ciutat de València

Les jornades compten amb alguns dels principals especialistes en la lluita i control d'esta plaga, amb l'objectiu de posar en comú tots els mitjans empleats i comparar els resultats obtinguts.

Així mateix se celebren jornades amb els tècnics encarregats de la jardineria i poda de la Ciutat de València amb vista a la formació per a la detecció precoç de l'existència de la plaga. Factor fonamental (detecció precoç) per a salvar el nombre més gran de palmeres possible.

El pròxim 7 de març s'impartirà en el Complex de La Petxina una jornada de formació dirigida al personal de les diferents Unitats de Gestió Municipal que intervenen en la lluita contra el Punxegut Rojo de les Palmeres (PRP).

I s'ha programat una segona jornada que tindrà lloc en el mes de juny.

3. Coneix un arbre de la ciutat

A fi de fomentar el coneixement de les diferents espècies arbòries entre la població que residix a valència, cada mes es donarà a conéixer una espècie a través de la pàgina Web municipal.

D'esta manera, la ciutadania podrà saber com s'anomena eixe arbre, a quina espècie botànica pertany i on trobar-ho, entre altres curiositats, fomentant la divulgació del patrimoni arbori de què disposa València.

4. Exposició fotográfia i d'escultures de fusta: “ARBORIMATGES / ARBORIMAGENES”

L'exposició podrà visitar-se al juny en el Museu de la Ciutat (edifici de l'Ajuntament de València).

Tres aficionats a la fotografia mostraran els detalls que passen desapercebuts en el nostre dia a dia, a causa de l'ajustada agenda que ens impedix disfrutar dels xicotets moments i verdaders plaers de la vida: una gota de pluja sobre un full, una corfa d'un arbre, les arrels, etc.

El verdader protagonista d'esta exposició serà l'arbre, i en la mateixa podrem veure com treballa un escultor la fusta creant verdaderes obres d'art.

5. III Concurs fotogràfic “L'arbre i la ciutat"

L'objectiu d'este concurs és premiar les millors imatges de interrelació de l'arbre amb la ciutat de València. D'esta manera, els amants dels arbres tenen l'oportunitat de retratar els sentiments i inspiracions que ens provoquen estos magnífics exemplars a través de les seues formes, colors i sensacions, en l'entorn urbà.

S'invita a tots els participants a crear una història on el protagonista siga qualsevol arbre i el seu entorn urbà: exemplars arboris, parcs i jardins emblemàtics, racons desconeguts plens de vida i sentiments… De manera que la instantània reflectisca els moments bons compartits, i els no tan bons, ja que els arbres ens acompanyen immòbils al llarg de la història, observant-nos i intentant comunicar-se amb nosaltres.

Les fotografies reflectiran la percepció que cada un de nosaltres té de la ciutat de valència i la seua relació amb els arbres, per a tractar de transmetre “L'arbre i la ciutat”.

Està previst que durant la segona quinzena del mes de setembre s'exposen les imatges finalistes i es donen a conéixer els premiats.

6. Itineraris Verds

Durant el mes de setembre es vol dinamitzar la divulgació del patrimoni arbori municipal a través de visites autoguiades per la ciutat.

Per a això, es realitzaran uns vídeos explicatius dels itineraris proposats, i s'enllaçaran estes gravacions a través d'un codi QR de manera que qualsevol persona puga realitzar l'itinerari de manera totalment guiada, gràcies a un suport mòbil amb connexió a Internet.

I igualment, des de casa, qualsevol persona interessada podrà descobrir el patrimoni arbori gràcies a estes gravacions.

7. Concurs de microrelats “Entre Arbres”

Amb motiu de la publicació d'un llibre que ajude a donar a conéixer el nostre patrimoni arbori, es proposa un concurs de microrelats que tinguen a l'arbre com a protagonista principal de la ficció.

Els relats hauran de tindre com a màxim 120 paraules, inclòs el títol.

La data límit d'entrega dels treballs serà al novembre.