S'està cercant, espereu....

Programes i projectes - València

Programes i projectes

 

Programa escolar de prevenció de la violència masclista i promoció de la igualtat

Intervenció socioeducativa per a la prevenció, sensibilització i formació en matèria d'educació per a la igualtat de gènere, prevenció de la violència masclista i les agressions sexuals, i educació per a evitar qualsevol discriminació per raó de sexe dirigit a alumnat escolaritzat a la ciutat de València i les seues Pobles. L'objectiu general d'este programa és la prevenció de la violència contra les dones des de les edats més primerenques, amb la introducció en els continguts educatius en l'àmbit escolar, mitjançant els conceptes d'igualtat de gènere i la defensa dels drets humans de totes les persones, dones i homes, independentment de la seua edat, origen, raça, orientació sexual, etc. Este programa educatiu es desenvolupa als centres educatius de la nostra ciutat que el sol·liciten, i es publica cada curs en l'Oferta Educativa de la Regidoria d'Educació. Es du a terme durant el curs escolar i dins de l'horari lectiu, amb la participació del professorat sol·licitant.

Altres materials coeducatius:

Guia didàctica curtmetratges “Més enllà dels límits” L’engany de Marc

Materials coeducatius en préstec:

Dibuixos que cuiden 75 aniversari del vot femení a Espanya

Entrenar la mirada feminista

 

Xarxa de recursos per a violència de gènere.

S'ha elaborat una guia de recursos municipals perquè les dones víctimes de la violència de gènere i dones en situació o contextos de prostitució, puguen informar-se de les prestacions, bonificacions i ajudes que l'ajuntament ha posat en marxa i a les quals poden tindre dret segons les seues situacions personals. És obligació de les administracions acostar els recursos i bastir ponts perquè la població i en este cas, sobretot les dones, coneguen els seus drets i puguen beneficiar-se d'estos. Esta guia oferix informació de manera didàctica, comprensible a tota mena de persones, àgil, fàcil i intuïtiva o es pot descarregar amb un codi QR.
 

Materials relacionats:

Xarxa de recursos per a víctimes de violència de gènere.

 

Servici telefònic d'Atenció i Protecció - ATENPRO per a dones víctimes de violència de gènere.

Este servici de protecció a dones víctimes de violència de gènere i masclista es presta mitjançant un dispositiu mòbil, amb localitzador GPS, connectat amb un centre d'atenció les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any, que informa la policía en casos de risc/agressió.


El dispositiu de protecció el poden sol·licitar les dones que complisquen els següents requisits:

  • Ser víctimes de violència de gènere i comptar amb ordre de protecció i/o allunyament, tindre o haver tingut mesura judicial o denúncia per este motiu.
  • No conviure amb la persona o persones que l'ha sotmesa a maltractament.
  • Participar en els programes d'atenció especialitzats per a víctimes de violència de gènere existents en el seu àmbit autonòmic.

La sol·licitud es realitza en el teu Centre Municipal de Servicis Socials de zona.

Enllaç a tràmitRep més informació en:

  • Espai Dones i Igualtat -EDI | Telèfon 962 087 475
  • Unitat d'Igualtat del Marítim Telèfon 962 065 251
  • Unitat d'Igualtat de Torrefiel-Orriols (en construcció) 
  • Grup GAMA de Policia Local d'Unitat de Districte pròxim al teu domicili

 

Programa d'atenció a dones en situació de prostitució i tràfic amb finalitats d'explotació sexual.

La Coordinadora per a la Inclusió de Persones en Situació de Prostitució i Tràfic de l'Ajuntament de València està formada per associacions, entitats i institucions que treballen a la ciutat amb població en situació de prostitució, sent entitats promotores Metges del Món, Càritas Diocesana, Fundació APIP-ACAM, Villa Teresita i Col·lectiu LAMBDA. La Coordinadora és l'òrgan encarregat de treballar en xarxa per al tractament específic d'estes situacions posant el focus d'atenció en la recuperació de les dones víctimes, així com en la desactivació de la demanda prostitucional tallant amb propostes coordinades l'expansió de les xarxes de prostitució i tràfic a la nostra ciutat. A més d'este treball coordinat en primera línia, es mantenen dos convenis de col·laboració amb Metges del Món i Càritas Diocesana els qui desenvolupen els programes Bus Solidari i Jere Jere respectivament amb finançament directe municipal per a una atenció i acompanyament integral a les dones prostituïdes.

Materials relacionats:

Protocol d'atenció a dones en situació de prostitució i tràfic Coordinadora per a la inclusió de personas en situació de prostitució i tràfic Telèfons informació i ajuda en diversos idiomes

 

Tallers d'autoestima i empoderament de les dones i prevenció de la violència de gènere.

Tallers d’acompanyament a les dones en la consecució d'una vida autònoma i empoderant facilitant la seua recuperació integral i l'enfortiment dels processos de canvi en el seu cicle vital mitjançant activitats grupals. Els tallers van dirigits especialment a dones amb necessitats de suport emocional, psicològic, social, jurídic i cultural i a components d'associacions de dones o d'un altre tipus que treballen específicament els principis d'igualtat entre dones i homes.

Materials relacionats:

Programa de tallers vigent

Sol·licitud participació activitats, cursos i tallers del servici d'Igualtat i Polítiques Inclusives

 

Punts Violeta

Els punts violeta són espais d'informació, sensibilització i prevenció de les agressions sexistes dirigits a la població en general, així com d'atenció i ajuda a les possibles víctimes de qualsevol mena d'agressió sexual durant les festes de Falles i la festa de la nit de Sant Joan i de Cap d'any, a la ciutat de València.

Són espais útils per a traslladar un missatge a la societat de rebuig a la violència masclista, establint canals més immediats i accessibles per a la denúncia i l'atenció a víctimes. La seua finalitat per tant és la de conscienciar, previndre i gaudir la festa sota el respecte cap a les dones, lliures d'assetjament i humiliació masclista.

Cada punt violeta estarà compost per tres professionals: educadores socials, treballadores socials, psicòlogues, agents d'igualtat, promotores d'igualtat, formades en matèria de prevenció i atenció davant agressions sexistes.

S'instal·laran  carpes amb paret lateral plegable i amb il·luminació en color violeta, taules i cadires plegables, i extensibles roll-up identificatius, a les zones de major afluència de persones segons la celebració que es realitze.

Les professionals comptaran amb jupetins identificatius a fi de ser reconegudes, xapes de difusió i sensibilització i fullets informatius amb el decàleg de recomanacions adequades a unes festes sense agressions sexista.

Es mantindrà una estreta coordinació amb els recursos policials, especialment amb el grup GAMA de la Policia Local i recursos sanitaris de la ciutat.

 

Punts Violeta de Sensibilització:

 

Este projecte s'amplia amb una proposta innovadora i participativa que pretén la implicació del màxim de persones i associacions en la prevenció de les agressions sexistes. Per este motiu s'ha plantejat la instal·lació de Punts Violeta de sensibilització amb la col·laboració de comissions falleres i associacions veïnals o d'un altre tipus, sempre sense ànim de lucre i/o ONG.

Es realitzarà una formació a dues o tres persones voluntàries de la comissió o associació que estaran a càrrec d'oferir la informació i assessorament necessari.

Amb esta iniciativa aconseguirem que cada any 25 noves comissions falleres o associacions, s'unisquen a la formació i a la implicació en la prevenció de les agressions sexistes, teixint una xarxa àmplia amb persones formades que donaran suport al nostre projecte de Punts Violeta a la ciutat i portaran la informació a tots els barris de manera pròxima i descentralitzada.

 

Procediment per a la sol·licitud de punts violeta de sensibilització per a unes festes lliures d'agressions sexistes

 

Representació a l’espai públic.

Intervencions en l'espai públic amb l'objectiu de visibilitzar el paper de les dones i reconèixer l'aportació de les mateixes a la nostra societat en tots els àmbits així com reivindicar l'ús igualitari de la ciutat en tots els àmbits.

Materials relacionats:

Monòlit homenatge a les víctimes de violència de gènere i masclista.Monòlit homenatge a María Moliner autora del “Diccionari d'ús de l'espanyol” que va residir en la Gran Via Marqués del Turia, 26, durant 16 anys (1930-1946) i on va escriure part de la seua famosa obra. Grup Femení de la Residència d'Estudiants. L'edifici del Carrer de la Pau, 42 va albergar entre 1937 i 1939 el Grup Femení de la Residència d'Estudiants, dependent de la Junta per a Ampliació d'Estudis. Dones que es preparaven per a modernitzar la societat adquirint coneixements i treballant per la igualtat en contra del feixisme. Presó dones. Placa commemorativa en l'antiga presó de dones, hui Col·legi d’Educació Infantil i Primària 9 d’Octubre situada en Carrer de la Democràcia, 32 en reconeixement a les dones represaliades per defensar les seues idees. Dones de Ciència

 

Participació en les polítiques d'igualtat.

La construcció de les polítiques d'igualtat per al municipi de València es realitza de la mà de les entitats i organitzacions de base amb àmplia experiència en la defensa dels drets de les dones de la nostra ciutat. Per a facilitar polítiques d'igualtat que tinguin un impacte realment transformador i una adecuada coordinació i treball en xarxa amb estes entitats, es troben en funcionament els següents organismes de participació:

Consell Municipal de les dones i per la Igualtat

És un òrgan de participació que té caràcter consultiu i d'assessorament als diferents òrgans de l'Ajuntament en matèria de dones i per a la igualtat efectiva entre dones i homes, entenent la necessitat que l'enfocament de gènere siga un principi de treball transversal en la intervenció municipal. Des del Consell Municipal de les dones i per la Igualtat es fomenta l'empoderament social, cultural i polític de les dones així com la participació i coordinació del teixit associatiu en l'àmbit de les dones i la igualtat de gènere, promovent la seua relació fluida amb l'Ajuntament.

Components del Consell Municipal de les Dones i per la Igualtat Reglament del Consell Municipal de les Dones i per la Igualtat.

Actes: en este repositori podran descarregar les cinc últimes actes signades i aprovades pel Consell.

Acta 14/11/2021Acta 19/05/2021Acta 01/03/2022Acta 08/11/2022Acta 28/02/2023

Video del Consell

Subvencions

Es convoquen subvencions de la Regidoria d´Igualtat  a associacions i entitats sense ànim de lucre, per a desenvolupar projectes amb l'objectiu de promoure la igualtat entre dones i homes.

Més informació

Premis:

Convocatòria de diverses edicions de premis que fomenten la consecució de la igualtat i la visibilització de l'aportació de les dones a la societat com són:

Caliu-Falles
Premis Caliu tenen com a objectiu fomentar la creació de nous projectes per a les comissions falleres de les falles grans i infantils que, pels seus elements, tractament dels temes i materials, tinguen un concepte igualitari i divers, contribuint amb això a la superació de barreres i estereotips.
Igualtat
L'objecte d'esta convocatòria és premiar actuacions, bones pràctiques i projectes d'igualtat realitzats a la ciutat de València, en àrees d'actuació del vigent Pla Marc d'Igualtat de dones i homes, concretament en les següents:

  • Violència de gènere i masclista.
  • Salut i esport.
  • Ocupació, conciliació i corresponsabilitat.
  • Coeducació.
  • Art i Cultura.

Certamen Relats Beatriu Civera  
L'objecte d'este Certamen és la redacció d'una narració breu, original, inèdita i no premiada en concursos anteriors, amb un contingut que tracte sobre la superació dels estereotips assignats a les dones i el seu apoderament, la visibilització de figures femenines que es puguen prendre com a referents, la presència de dones en àmbits masculinitzats i els obstacles que han de superar en la seua trajectòria vital. Hi ha dos modalitats amb l'objectiu de fomentar l'escriptura i reflexió en este tema entre la població juvenil
1a modalitat: participants entre 18 i 30 anys.
2a modalitat: participants de més de 31 anys.