S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

El Ple aprova una moció per tal que cap llogater d’una vivenda d’AUMSA pague una renda que supere el 25% dels ingressos de la unitat de convivència familiar

• El Ple ha abordat el preu del lloguer dels habitatges d'AUMSA

29/01/2024

  • El Ple recolza la modificació del procediment d’adjudicació de vivendes en lloguer per valorar situacions d’especial vulnerabilitat
  • En l’actualitat, hi ha més de 1300 famílies en la llista d’espera d’AUMSA que han sol·licitat una vivenda de lloguer

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha anunciat hui que el Ple aprovarà una moció perquè cap llogater d'un habitatge en lloguer d’AUMSA pague una renda mensual que supere el 25% dels ingressos de la unitat de convivència familiar. A més, ha destacat que es modificarà el procediment d'adjudicació dels habitatges en lloguer per a valorar les situacions d'especial vulnerabilitat.

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat una moció alternativa, amb els vots a favor del PP i Vox, en la qual s'establix que “de conformitat amb el que es disposa en l'article 57.3 del Decret 68/2023 de la Generalitat que cap llogater de l'empresa pública AUMSA pague per renda de lloguer quantitat que supere el 25% dels ingressos de la unitat de convivència amb efectes d'1 de gener de 2024”.

D'esta manera, l'empresa AUMSA, a través d'una oficina que es posa en marxa esta setmana, atendrà de manera individualitzada els llogaters per a donar solucions a les famílies que es troben en esta situació.

D'altra banda, el Ple també ha secundat, d'acord amb la decisió adoptada en l'últim consell d'administració de l'empresa pública AUMSA, “encetar el procediment de revisió de la Normativa del Registre de Demandants i Procediment d'Adjudicació dels Habitatges Promoguts i Gestionats per AUMSA, per a homogeneïtzar criteris amb les Bases Reguladores del Procediment d'Inscripció en el Registre de Demandants d'Habitatge i del Procediment d'Adjudicació d'Habitatges en Règim de Lloguer Assequible de l'Ajuntament de València de manera que es valore en comptes de l'ordre d'inscripció, com fins ara, les situacions de vulnerabilitat, majors de 65 anys, entre 18 i 35 anys, famílies nombroses i monoparentals, víctimes de violència de genere domèstica o terrorisme, membres de la unitat de convivència amb dependència o diversitat funcional, famílies en situació de desnonament imminent o incloses en programes de benestar social”.

Per la seua banda la portaveu de Compromís, Papi Robles, ha assegurat que “les persones que viuen en les vivendes d’AUMSA no poden pagar els preus que els han posat vostés i no poden tractar la gent com a clients, sinó com a ciutadans, perquè el dret a l’habitatge és un dret i AUMSA ha de ser una ferramenta útil per facilitar l’accés a l’habitatge”.

Robles ha recordat que “la pujada del lloguer s’ha fet sense preavís i no figurava al pressupost i tot això passa perquè empren la gerència d’AUMSA i de les entitats per a pagar favors”.

Per la seua banda, la portaveu socialista, Sandra Gómez, ha afirmat que “el govern municipal ha fet el ridícul, el ridícul més espantós, perquè el que pretenien fer no ho poden fer”. Gómez s’ha preguntat “per què alhora que aprovaven a bombo i platerets una reforma fiscal per reduir l’IBI, deixaven sense bonificacions el preu públic dels habitatges de lloguer”. Gómez considera que “han generat una situació imprevista sense informar de res i a més de 500 famílies els han pegat una estocada”.

D’altra banda, el Ple ha aprovat este matí, amb els vots a favor del Partit Popular i de VOX i ambs els vots en contra de Compromís i el PSPV-PSOE, l'alternativa del govern municipal a la moció presentada per Compromís, sobre el lloguer dels pisos d'ús turístic, per la qual sol·licitaven la seua regulació a través de la redacció d'una ordenança, entre altres mesures.

L'alternativa aprovada finalment contempla, d'una banda, que es continue amb els estudis i treballs per a la regulació de l'ús d'apartaments turístics amb seguretat jurídica i una normativa ben definida. De l’altra, la continuació del pla d'inspecció d'apartaments turístics il·legals. I, finalment, que es definisquen canals de comunicació directa per a la recepció de les denúncies per molèsties i la inspecció de les mateixes pel personal tècnic municipal.

No obstant això, s'ha rebutjat, amb els vots en contra del Partit Popular i de VOX i a favor de Compromís i del PSPV-PSOE, la moció presentada pel grup Socialista relativa a l'aplicació d'una taxa turística municipal i una pionera taxa Airbnb a la ciutat de València, a la qual s’ha adherit Compromís mitjançant una esmena.

Cultura

El Ple ha rebutjat este matí, amb els vots en contra del Partit Popular i de VOX i a favor de Compromís i el PSPV-PSOE, la moció defensada pel grup municipal de Compromís sobre la gestió de la cultura i en contra de la censura ideològica, a la qual el partit socialista s'ha afegit a través d'una esmena.

En el debat sobre este punt han intervingut representants del teixit cultural de la ciutat de València. Tonetxo Pardiñas, com a president de la Societat Coral El Micalet, ha repassat les activitats culturals que realitza l’entitat, entre les quals ha destacat l’escola de música, el teatre, l’ensenyament de les arts escèniques, foment de la dansa i la indumentària tradicional. I ha expressat la seua incomprensió respecte a les decisions polítiques actuals en matèria de cultura. “Ens costa entendre que des de l'administració es considere que els servicis que prestem no són una prioritat i se'ns lleve la subvenció nominativa, demanem que se'ns retorne per a poder continuar oferint este servici públic i cultural”, ha destacat Pardiñas.

Per la seua banda, Laura Font, en representació de la Coordinadora d'Alumnat, Mares, Pares i Professorat per l'Ensenyament Públic en Valencià (CAPPEPV), ha mostrat el seu malestar enfront de la falta de comunicació amb el govern actual, “des de juny hem intentat reunir-nos amb el govern per a poder organitzar les Trobades d'Escoles en Valencià, i no ho hem aconseguit, esperem que es puguen restablir les relacions i que es puga dur a terme esta trobada per la llengua en la ciutat de València”.

Joan Escrivà, representant de Ciutadania i Comunicació, ha defensat la pervivència de la revista infantil Camacuc, “és una revista que porta 40 anys, l'objectiu de la qual és que la infància llija en la seua llengua, amb la qual moltes xiquetes i xiquets han crescut, és l'única revista infantil en valencià que hi ha, demanem que es defense i es pose a la disposició dels centres escolars i biblioteques”.

Per últim, també ha sigut rebutjada, amb els vots en contra del Partit Popular i de VOX i a favor de Compromís i el PSPV-PSOE, la moció presentada pel grup Socialista sobre el desmantellament de polítiques socials i d’atenció a la immigració, que ha comptat amb una esmena del grup socialista per afegir-se.