S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

La plaça de l'Ajuntament acull este dissabte la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano

Des de l'any 1971, el 8 d'abril es commemora la identitat patrimonial del poble romaní per a donar visibilitat a la cultura gitana al llarg de la història

• Cartell anunciador de la jornada commemorativa

06/04/2023

Com en els anys anteriors, València se suma, dissabte que ve 8 d'abril, a la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano. La plaça de l'Ajuntament serà l'escenari d'un ampli programa d'actes elaborat des del Servici Municipal d'Igualtat i Polítiques Inclusives en col·laboració amb les principals entitats ciutadanes i de promoció de la cultura gitana de València. La regidora d'Igualtat, Lucía Beamud, ha convidat tota la ciutadania a participar d'esta convocatòria de ciutat i a conéixer millor la diversitat cultural de València.
 

La data del 8 d'abril Dia Internacional del Poble Gitano va ser instituïda l'any 1971, en el marc del primer Congrés Mundial Romaní, que es va celebrar a Londres, i en el qual també es va crear la bandera gitana i l'himne, “Gelem, Gelem”, una peça musical la lletra de la qual fa referència a la condició itinerant del poble gitano i al genocidi romaní durant la Segona Guerra Mundial, i que recorda la seua persecució al llarg de la història. Tots dos símbols, la bandera i l'himne, formen part destacada del programa d'actes que es desenvoluparà el pròxim dia 8 a la plaça de l'Ajuntament, i que inclou activitats infantils, xarrades divulgatives, música i un acte especial de reconeixement a persones i entitats que treballen per la igualtat i la inclusió a la nostra ciutat.

En la preparació de la campanya han participat activament associacions i entitats que treballen contra el racisme i la marginació social, així com en la promoció de la cultura gitana, i específicament en la promoció integral de la dona gitana i en la incorporació de la perspectiva de gènere en les seues accions de sensibilització. Es tracta de l'Associació Alanna, l'Associació Romi, el Col·legi Santiago Apostol, Faga València, la Federació Maranatha, la Fundació Secretariado Gitano de la Comunitat Valenciana, i Ververipen Rroms per la diversitat. Des de la Regidoria d'Igualtat s'ha agraït la col·laboració de totes estes entitats en la preparació d'un “espai d'intercanvi, que constituix un homenatge a la gran riquesa cultural del poble gitano”.

La imatge per a la campanya d'enguany representa la bandera gitana “com una mescla de textures i matisos, que representen el cel i la terra i la roda de carro d'un camí de llibertat i sense fronteres, unint tradició i modernitat”, tal com s'ha explicat des de la Regidoria.

Activitats infantils i música

La jornada festiva començarà a les 10.00 hores, en la plaça de l'Ajuntament, presentada per l'activista Juan David Santiago Torres. Durant la sessió matinal, s'instal·laran parades en els quals les entitats oferiran informació i assessorament sobre diferents elements a les persones que s'acosten per a consultar, conéixer o aportar suggeriments. De manera paral·lela, hi haurà activitats infantils (tallers de xapes, polseres i banderes, així com un lloc de ‘pintacaras’, un espai de photocall, i fins i tot es preveu preparar un flashmob amb les persones participants.

Ja en horari vespertí, a partir de les 18 hores, es realitzarà un acte de reconeixement a persones que hagen destacat per la seua labor en pro de la inclusió i la igualtat. També es donarà lectura a un manifest especial per a esta celebració, i es conclourà amb la interpretació de l'himne “Gelem, Gelem”. L'última part de la jornada estarà dedicada a la música, i començarà a les 19.00 hores, amb les actuacions de les artistes Alba Díaz “la Negra”, Montse Cortés i María Terremoto. L'entrada a tots els actes serà totalment lliure.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr