S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L'alberg municipal acull 90 persones des que va començar l'‘Operació fred’ al novembre

Isabel Lozano recorda la “importància” d'este dispositiu, davant la baixada de les temperatures

• L'Ajuntament manté actiu el dispositiu 'Operació fred' des de finals de novembre

18/01/2023

La denominada ‘Operació Fred’, organitzada per l'Ajuntament per a donar resposta als qui precisen d’un allotjament nocturn davant la baixada de les temperatures a la ciutat, contínua en marxa, i des de la seua activació, el passat 25 de novembre i fins al 15 de gener, el Centre municipal d'Atenció a Emergències Socials (CAES) ha donat recer a quasi 90 persones, 87 (74 homes i 13 dones), que en total han pernoctat en este alberg en 803 ocasions i han rebut 1.985 intervencions integrals. Així mateix, este dispositiu municipal, que també facilita roba d'abric i begudes calentes a les persones sense llar que no volen acudir a les 673 places d'allotjament que estan a la seua disposició a València, ha prestat 187 atencions integrals (amb, per exemple, orientació social i jurídica); i ha efectuat 247 lliuraments de comestibles, medicaments, i elements d'higiene i roba.
 

La regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, ha facilitat hui estes dades “que ha valorat molt positivament perquè demostren que l'Ajuntament de València no deixa a ningú arrere”, ha destacat la “importància” d'este dispositiu, actiu des de finals de novembre, davant la baixada de les temperatures, i ha detallat que “durant mes i mig, el CAES ha facilitat l'allotjament de 90 persones, amb les quals s'està fent una intervenció social que és molt important”.

Isabel Lozano ha recordat “la flexibilitat d'este centre municipal, que admet fins a mascotes”. “Està situat al carrer Santa Cruz de Tenerife, compta amb un pressupost municipal de 101.000 euros, i ofereix kits de roba, de cura personal, i diversos menjars al dia perquè a ningú li falte res”, ha concretat després de ressaltar “la importància de les atencions que es duen a terme a peu de carrer, amb el seguiment oportú”.

“En total, el govern local ha invertit més de dos milions anuals per a posar a la disposició de les persones 673 places en diferents recursos d'allotjament, de les quals 60 són places extra que s'activen mentre està en marxa l'‘Operació Fred’”, ha detallat, després de fer esment especial de 12 noves places habilitades en el barri de Nou Moles.

Este dispositiu, activat el 25 de novembre, es prolonga fins a principis de març. Si bé, tal com ha indicat l'edil de Servicis Socials, es pot posar en marxa en qualsevol moment de l'any, per alerta climatològica o altres circumstàncies d'emergència social. “Ara -ha destacat- davant l'alerta de l'Agència Estatal de Meteorologia sobre la baixada de les temperatures, l'Ajuntament vol recordar el valor i importància d'esta mena de serveis que són fonamentals per a les persones que necessiten un lloc on dormir i refugiar-se quan fa fred, en el qual a més se'ls ofereix menjar, i es poden llavar la roba i dutxar”.

Isabel Lozano ha reiterat que els albergs també donen l'oportunitat als equips municipals de la Regidoria de Serveis Socials, així com de diferents entitats socials, de mantindre una relació amb algunes d'estes persones i poder ajudar-los més enllà del moment d'urgència, “és a dir, estes atencions permeten establir una connexió més estreta amb les persones que viuen als carrers i derivar-les a processos d'inserció i formació per a aconseguir la seua inclusió social”, ha afegit.

En l'anomenada “Operació fred” intervé el Servici d'Urgències Socials municipal (SAUS), que actua de manera diària, i durant les 24 hores del dia, gràcies al nou contracte d'1,3 milions d'euros anuals, aprovat per l'Ajuntament per a incrementar les labors que duu a terme aquest equip.

“La millora d'atenció a les persones més vulnerables de la ciutat s'ha incrementat de manera considerable amb este nou contracte i, de fet, l'equip itinerant que cobreix este servici ara pot actuar de forma molt més àgil i ràpida enfront de situacions com a pèrdua inesperada d'allotjament, així com cobrint les necessitats bàsiques de les persones sense sostre enfront d'emergències climàtiques".

En l'’Operació Fred’ també intervenen la Secció Municipal d'Atenció Social a l'Exclusió, el Centre d'Atenció a Persones Sense Sostre, la Unitat X4 de Policia Local, adscrita al CAST, el Centre de Suport a la Immigració, i la resta d'Unitats de la Policia Local, amb la col·laboració de Creu Roja, la Fundació Salut i Comunitat, i Càritas Diocesana de València.

“Entre totes i tots es fa una tasca fonamental perquè ningú passe fred durant l'hivern a la ciutat de València, responent a les necessitats de les persones sense llar a la nostra ciutat, tant en situacions puntuals per fred -o calor a l'estiu-, com per emergències socials o climàtiques. A més, treballem per a iniciar processos més intensos de canvi i inserció social que puguen acabar en una vida autònoma fora de la situació de carrer”, ha manifestat la regidora.

Recursos multimèdia

Isabel Lozano