Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

El Jardí del Túria complix 35 anys amb l’impuls del Parc de Desembocadura

La Junta de Govern aprova el divendres les bases del concurs internacional de projectes per crear la infraestructura verda a Natzaret

• Àmbit del futur Parc de Desembocadura

11/05/2022

La finalització de l’enjardinament del Jardí del Túria, que ara celebra el 35 aniversari, avança amb el concurs internacional de projectes per crear el Parc de Desembocadura les bases del qual aprovarà la pròxima Junta de Govern. L’àmbit d’actuació comprén 25,3 hectàrees, des del pont de l’Assut de l’Or fins a Natzaret, i una inversió de 35 milions d’euros. L’equip seleccionat s’encarregarà també de la redacció del projecte i direcció facultativa de les obres de la primera fase: les 9,3 hectàrees que arriben al port, amb un pressupost de 15 milions d’euros, dels quals l’Autoritat Portuària n’aportarà 13,5 milions. Per primera volta, un representant veïnal formarà part del jurat. L’alcalde, Joan Ribó, ha remarcat l’objectiu de “desenvolupar una façana marítima més verda i blava”.

 

Ribó, acompanyat de la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha presentat esta “proposta integral i complexa per millorar la transició ciutat-port, especialment al barri de Natzaret”, la qual permetrà que “el Jardí del Túria tindrà l’inici al Parc de Capçalera i el Parc de Desembocadura estarà a l’altre extrem”. Ribó ha insistit en la nova infraestructura verda “en contraposició a les grues i al ciment”, així com en el propòsit de “finalitzar el Jardí del Túria, el parc urbà més llarg d’Europa, un pulmó verd per a la ciutat i un símbol de la lluita veïnal i social en els darrers anys del franquisme”.

El concurs d’idees, segons ha apuntat l’alcalde, es farà en dos fases i serà anònim. Hi intervindrà un jurat paritari integrat per experts, tècnics dels servicis municipals implicats, l’Autoritat Portuària de València, una especialista en enfocament de gènere i, com a novetat, una persona designada per la Federació d’Associacions de Veïns de València. També hi participaran, amb veu però sense vot, la Universitat Politècnica de València, La Universitat de València i el Consorci València 2007. En total, s’engloben quatre àrees en un únic projecte paisatgístic, que suposa una solució per als últims trams del Jardí del Túria i que connecta amb els sector urbanístics de França, Ciutat de les Arts i les Ciències, Moreres-II, Cocoters i Grau.

“Donem un impuls a un dels projectes d’infraestructura verda més importants de la ciutat, que resol un deute històric amb el barri de Natzaret i amb els Poblats Marítims”, ha indicat l’alcalde. Ribó s’ha referit al treball conjunt amb el port, que ha cedit 9,5 hectàrees de terrenys per a la construcció del Parc de Desembocadura i que aportarà 13,5 milions d’euros per a l’execució de la primera fase.

Per la seua part, la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà ha posat de relleu que amb esta iniciativa “culminarem l’herència de Ricard Pérez Casado”. Sandra Gómez ha explicat que els equips que es presenten han de ser multidisciplinaris i el concurs té dos fases. En la primera, les candidatures tindran 30 dies per inscriure’s. En la segona, disposaran de 60 dies per formalitzar les propostes. El jurat en triarà cinc, que rebran 12.100 euros cadascuna. A més, s’atorgaran dos premis de 6.000 euros d’accèssit. Per últim, el jurat seleccionarà el guanyador entre els cinc finalistes, que s’encarregarà també de la redacció del projecte i direcció facultativa de les obres de la primera fase. S’estima un termini de huit mesos per a la redacció del projecte des que es firme el contracte i un termini d’execució de 24 mesos des de l’adjudicació.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Joan Ribó
Sandra Gómez