Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’Ajuntament crearà un nou servici d’atenció a persones amb malalties mentals en 2023

La plantilla de benestar social s’incrementarà en 291 professionals d’ací a 2024 gràcies al contracte programa subscrit amb la Generalitat pel qual el consistori rebrà 82,4 milions d’euros en quatre anys

• El nou servici municipal dedicat a la salut mental oferirà suport psicosocial

24/11/2021

L’Ajuntament posarà en marxa un nou servici d’atenció a la malaltia mental en 2023, incrementarà la plantilla de benestar social en 291 professionals d’ací a 2024 i duplicarà la quantia destinada a l’equip específic per a la infància i adolescència. Això gràcies al contracte programa subscrit amb la Generalitat pel qual el consistori rebrà 82,4 milions d’euros fins el 2024 i que permetrà reforçar els recursos adreçats a persones majors, família, el col·lectiu LGBTI o migrants, entre altres. L’alcalde, Joan Ribó, ha presentat este matí el pla al Saló de Cristall, junt amb la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra. El primer edil ha subratllat que “la inclusió social és un dret de tots i totes i ho hem d’aconseguir entre totes i tots”.

 

L’alcalde, qui ha estat acompanyat de la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, i altres membres de l’equip de govern, ha anunciat la creació del Servici d'Atenció i Assessorament per a la Malaltia Mental, “totalment nou”, previst per a 2023. L’objectiu, ha exposat Ribó, és facilitar a les persones destinatàries una atenció diürna de suport psicosocial i accions de seguiment “perquè puguen aconseguir, dins de les seues possibilitats, la seua integració social i laboral i la màxima qualitat de vida”. El màxim responsable de la ciutat ha assenyalat que “les persones amb trastorn mental han format part històricament dels grups socials més desfavorits i oblidats” i “la pandèmia ha evidenciat la necessitat d’implementar nous servicis per millorar la nostra salut mental”.

Així mateix, l’alcalde ha remarcat “l’important increment de recursos humans” que implica el conveni amb l’administració autonòmica. La plantilla de benestar social augmentarà en 291 professionals, repartits entre les categories d’assessors jurídics, psicòlegs, treballadors i educadores socials, tècnics d’integració social i auxiliars administratius, “contribuint a la millora de la relació interpersonal dels professionals de servicis socials amb les persones usuàries, als quals se situa en el centre de l’atenció”.

Altre recurs reforçat amb este pla és l’Equip Específic d'Atenció a la Infància i Adolescència, dedicat als xiquets, xiquetes i adolescents en situació de vulnerabilitat, risc, desemparament o amb mesures jurídiques de protecció, així com a les famílies d’acollida. Ribó ha recalcat que a partir de 2022 “pràcticament duplica la quantia” respecte a 2019 i 2020, la qual cosa “permetrà disposar d’equips de caràcter interdisciplinari més complets i millorar la ràtio d’atenció per professional”.

Igualment, els quatre centres de dia municipals per a persones majors començaran a obtindre finançament autonòmic, que fins el moment no tenien. D’altra banda, s’elaborarà un Diagnòstic sobre les realitats de la població LGTBI a la ciutat de València i un Pla per a la Diversitat Sexual i de Gènere, denominat DIVERSIA, en què ja s’està treballant. També s’impulsaran consells locals i zonals d’inclusió i drets socials, “una vegada es publique el decret que establix els models de processos participatius en matèria de servicis socials”.

Pla plurianual

Durant la presentació, l’alcalde ha explicat que fins l’any passat el finançament autonòmic per als servicis socials s’instrumentava mitjançant una subvenció nominativa anual a l’Ajuntament, mentre que ara es fa a través d’un pla plurianual, que abasta els exercicis 2021-2024. La màxima autoritat de la ciutat ha detallat que en 2015 l’aportació de la Generalitat va ser de 5,3 milions d’euros, que va anar incrementant-se fins arribar als 13,7 milions d’euros en 2020. Amb el contracte programa, ha apuntat Ribó, el consistori aporta cinc milions d’euros i percebrà de l’administració autonòmica, fins el 2024, un total de 82,4 milions d’euros repartits en quatre anualitats: 18,97 milions d’euros en 2021; 21,06 milions d’euros en 2022 i 2023, i 21,6 milions d’euros en 2024. “Significa multiplicar per quasi quatre el que ens vam trobar en 2015”, ha remarcat.

En eixe sentit, la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha incidit que el pla plurianual perseguix “l’estabilitat de finançament” i “uns servicis socials dignes i professionals, ben dotats de recursos humans i materials i al servici de les persones”. Per la seua part, la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, l’ha qualificat com el “mitjà per possibilitar una revolució molt important, la de la construcció d’un sistema universal de servicis socials sense precedents”.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr

Joan Ribó
Joan Ribó
Isabel Lozano
Mónica Oltra