S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’Ajuntament acull la presentació d’un llibre sobre “Bluff”, el dibuixant afusellat per fer caricatures de Franco

René Parra és l’autor del treball, que recorre la vida de l’il·lustrador i recull les seues millors vinyetes

• Fragment de la portada del llibre sobre "Bluff"

11/05/2023

El Saló de Cristall serà l’escenari esta vesprada de la presentació del llibre “Bluff”. La mort d’un dibuixant, de René Parra. L’obra repassa la biografia i la producció de Carlos Gómez Carrera “Bluff”, qui va ser afusellat al paredó del Terrer de Paterna el 28 de juny de 1940, junt amb altres 30 condemnats, per fer vinyetes satíriques de Franco.
 

Després que l’Ajuntament dedicara l’any passat un carrer de Malilla a la memòria de “Bluff”, la ciutat torna a recordar un dels principals humoristes de l’Espanya republicana. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, assistirà a l’acte, en què participaran els dissenyadors MacDiego i Manel Granell, així com René Parra, l’autor del treball que recorre la trajectòria de Carlos Gómez Carrera des del seu començament fins que va ser assassinat a mans de les forces franquistes.

Tello ha assenyalat que “l’única arma que “Bluff” hi va empunyar van ser els seus llapis de colors i, malgrat que va ser encarcerat, ell mai va donar un pas enrere en la seua crítica satírica carregada d’acidesa mitjançant l’ús de metàfores i símbols contra el règim franquista”.

Nascut a Madrid, l’última etapa vital la va passar a València, on es va refugiar quan la capital va ser bombardejada per l’aviació fascista. Ací va col·laborar com a caricaturista polític en diversos mitjans, com ara Adelante o La correspondencia de València, o el setmanari La Traca, este últim amb una tirada en 1931 de mig milió d’exemplars, només comparable a la revista Interviú.

En finalitzar la Guerra Civil, “Bluff” va ser detingut i executat junt amb Vicent Miguel Carceller, l’editor de la revista La Traca. Una volta en presó, l’il·lustrador va començar a dibuixar per a Redención, la publicació carcerària on va plasmar les últimes historietes, que li van valdre la condemna a mort quan a penes tenia 36 anys.

Recursos multimèdia

Gloria Tello