S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

València demanarà l’adhesió a l’Associació de Municipis de la Línia Immediata

L’objectiu de l’entitat és recuperar el sistema de fortificacions construït en la Guerra Civil per fer front als atacs del ban nacional

• El refugi antiaeri de la Casa Consistorial de València

23/07/2022

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha anunciat que la ciutat de València demanarà l’adhesió a l’associació de municipis vinculats a la Línia Immediata. La Línia Immediata és un sistema de fortificacions construït entre 1938 i 1939, durant la Guerra Civil, per defendre València davant l’avanç de les tropes franquistes. Estava formada per trinxeres, búnquers, galeries, refugis, nius d’ametralladores i punts de comandament distribuïts entre el Puig i Riba-roja.

 

En paraules de la regidora Glòria Tello, “l’any 2016, els municipis que posseïxen restes d’esta fortificació al seu terme es van constituir en associació i van aprovar uns estatuts de funcionament. El seu objectiu és promoure accions per a l’estudi, protecció, rehabilitació i posada en valor de la línia defensiva, duent a terme activitats culturals, socials, educatives i ecoturístiques, especialment dirigides a la recuperació de la memòria històrica i la sensibilització cap a la cultura de la pau”.

Actualment pertanyen a l’associació els municipis del Puig, Nàquera, Montcada, Rafelbunyol, Bétera, Sant Antoni de Benaixeve, L’Eliana, Llíria, Vilamarxant i Riba-roja. La pertinença a l’associació no exigix el pagament de cap quota.

Tal i com establixen els seus estatuts, poden adherir-se els ajuntaments dels municipis que estiguen interessats en la gestió de la Línia Immediata i que acullen restes arqueològiques de la mateixa o bé restes que estiguen vinculats a esta línia defensiva de manera patrimonial o històrica.

“És evident que la raó de ser de la Línia Immediata va ser protegir la capital, l’últim gran bastió republicà. Cal dir també que València conserva altres importants vestigis de la Guerra Civil, com ara els refugis antiaeris, i manté viva la memòria del espais urbans que van ser significatius durant la contesa, motius pels quals hem decidit entrar a formar part d’esta associació cultural”, ha detallat Glòria Tello.

L’Ajuntament de València, d’esta manera, continua promovent totes les construccions i elements arquitectònics vinculats a aquell període de la història de la ciutat que, segons la regidora Glòria Tello, “constituixen un revulsiu davant el bel·licisme”.

A més, cal recordar que València ha rebut el premi Europa Nostra, concedit per Hispania Nostra, a les bones pràctiques en patrimoni cultural, concretament per la recuperació i posada en valor dels refugis antiaeris de l’època de la Guerra Civil. El premi va ser lliurat per la reina emèrita, presidenta d’esta associació sense ànim de lucre, el passat mes d’abril, i va ser recollit per la mateixa regidora Glòria Tello.