S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Les dones prenen els carrers de València

Des del 2015 el consistori ha incorporat 43 noms de dona al llistat de carrers de la ciutat

• Josefina Landete i Emma Castelnuovo donaran nom a dos dels sis nous carrers

21/09/2022

La Comissió de Cultura de l'Ajuntament aprovarà demà la retolació de sis nous carrers, dels quals quatre corresponen a noms de dones destacades en el seu àmbit d'actuació. Des de 2015, el consistori ha incorporat 43 noms de dones a la llista de carrers de la ciutat, la majoria d'elles seguint el llistat recomanat pel Consell Municipal de la Dona. Amb este acord, donaran nom als nous carrers Josefina Landete Aragó, Emma Castelnuovo i Paz Azzati Cutanda. A més es retolarà un altre carrer com Agrupació de dones lliures i dos carrers més portaran el nom dels valencians Vicent Vila Gimeno i Julio Chornet López.

 

D'esta manera el consistori atén la recomanació del Consell Municipal de la Dona perquè es tinga en compte també la igualtat de gènere en la denominació dels carrers del municipi. Amb els acords que adoptarà demà la Comissió de Cultura, només faltaran cinc noms del llistat elaborat en el seu moment pel Consell de la Dona per a incorporar-los a la llista de carrers. Molts dels noms que s'han incorporat al llistat de carrers ha sigut en substitució de la retolació anterior, complint la Llei de Memòria Històrica.

Seguint l'informe de propostes realitzat pel Consell Municipal de la Dona, la Comissió de Cultura acordarà que l’Agrupació de Dones Lliures (Organització de Dones Anarcosindicalistes) done nom a un carrer en el barri de la Torre. Sobre la base d'este mateix informe del Consell Municipal de la Dona, també s'ha decidit retolar un carrer amb el nom de Josefina Landete Aragó, Odontòloga. Josefina Landete es va especialitzar en estomatologia, va ser secretària del Comité Femení d'Higiene Popular i va obtindre amb el número 2 la plaça d'odontòloga municipal de l'Ajuntament de Madrid. Va destacar per la seua labor a la Casa d'Higiene i a la Casa de Socors on va treballar fins que es va jubilar en 1955.

En el mateix informe del Consell Municipal de la Dona figura el nom de la matemàtica Emma Castelnuovo, que donarà nom a un altre carrer. Castelnuovo va destacar per la seua activitat en la teoria i pràctica de l'ensenyament de les Matemàtiques. Una altra dona, en este cas la valenciana Paz Azzati Cutanda, figurarà també en la llista de carrers. Paz Azzati, política, una de les filles del periodista Azzati, va ser autodidacta encara que va créixer en un ambient estudiantil. Persona culta, va patir nombroses penalitats i va pertànyer al Partit Comunista.

Fruit de la petició ciutadana i de diverses associacions, es retolarà un carrer amb el nom de Julio Chornet López, metge i regidor socialista de l'Ajuntament de València en els anys 1936-37. A la petició ciutadana s'han sumat l'Associació Cultural Institut Obrer i el Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de la Comunitat Valenciana així com l'historiador Vicent Sampedro i José Mª Azkárraga, coordinador de la Comissió de Patrimoni de l'IES Lluís Vives de València.

També per petició ciutadana, el pintor Vicente Vila figurarà en la llista de carrers de València amb el passatge Vicent Vila-Wila. Vila va ser un pintor, aquarel·lista i cartellista valencià, conegut amb el pseudònim de Wila. Va treballar fent cartells per a CIFESA, així com il·lustracions per a llibres escolars i cartells de falles i de la Fira de Juliol.