S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’alcalde insta altres administracions “perquè entenguen ben bé la importància que té per a València el treball dels artistes fallers”

Joan Ribó ha participat en l’acte d'inauguració de l'Exposició del Ninot 2023, i ha recordat que l’Ajuntament, des de 2020 fins a 2023, ha destinat 14 milions d’euros a les comissions per a les seues falles

• Cartell oficial de l'Exposició del Ninot 2023

04/02/2023

L’Exposició del Ninot, que ha obert les seues portes al Museu de les Ciències de València, mostra un avanç dels monuments fallers que lluiran als carrers de la ciutat durant les pròximes festes falleres. Es tracta del “pòrtic de la festa”, tal com ha manifestat l’alcalde, Joan Ribó, durant la inauguració d’esta mostra que reuneix els ninots que cada comissió fallera proposa per indultar de les flames. En esta visita l’alcalde ha fet una crida a les administracions autonòmiques i nacionals, “perquè entenguen ben bé la importància que té per a València, per a la seua gent i per a la seua economia, el treball incansable dels artistes fallers”; i ha recordat que l’Ajuntament, des de l’any 2020 fins a l’exercici actual, ha destinat 14 milions d’euros a les comissions per a les seues falles, “sense comptar les ajudes als sectors que envolten la festa com la pirotècnica, indumentària, o la il·luminació”.
 

L’alcalde, Joan Ribó, acompanyat del president de Junta Central Fallera i regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, i d’altres membres de l'equip de govern, així com de les falleres majors de València 2023, Laura Mengó i Paula Nieto, i les seues corts d'honor, ha participat en l’acte d'inauguració de l'Exposició del Ninot 2023, habilitada a la Sala d'Arcs del Museu de les Ciències de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Durant el recorregut per esta mostra “de l’art efímer del món faller que invita a la ciutadania a la reflexió sobre la situació i el treball creatiu dels artistes fallers”, l’alcalde ha assegurat que “és indubtable l’esforç i dedicació de tantes persones que, generació rere generació, entre fang i borumballes, laborant i laborant, han fet possible l’evolució d’este treball artesà”.

“Els artistes fallers han demostrat la seua capacitat per a incorporar les innovacions tècniques necessàries que permeteren garantir la continuïtat dels seus components creatius i artístics. Però parlem també d’una professió que ha patit els efectes de la pandèmia, les crisis energètiques i bèl·liques que han dut estos professionals a afrontar el futur amb incertesa”, ha continuat l’alcalde abans de raonar: “Per això, l’Ajuntament de València s’ha bolcat amb ajudes econòmiques al sector”. “En concret des de 2020, i només amb les ajudes a les comissions falleres, hem aportat vora 14 milions d’euros per a la creació de les falles, pilar fonamental de la festa. I a tot això hem d’afegir les ajudes directes als nostres artistes i als oficis relacionats amb la cultura festiva”, ha reiterat.

“I hem de continuar treballant per a obrir noves perspectives, per a continuar construint el futur de la festa, tal com han fet generacions de fallers i de falleres any rere any, i per això és essencial que les comissions de falla i les administracions valorem el treball creatiu dels artistes fallers, atenent la singularitat del seu ofici”, ha continuat.

Joan Ribó, que s’ha fet ressò del treball desenvolupat al respecte a les falles municipals, ha fet una crida a les administracions autonòmiques i nacionals, “perquè entenguen ben bé la importància que té per a València, per a la seua gent i per a la seua economia, el treball incansable dels artistes fallers”. “Només així podrem garantir que amb l’arribada del mes de març, des de cada taller, continue brollant eixe foc ardent d’art i de vida que tots els anys convertix València en eixa foguera alegre que és expressió de la festa ciutadana”, ha conclòs.

Horari de l’exposició del Ninot

Terminats els parlaments i el recorregut per la mostra, s’ha celebrat un espectacle pirotècnic amb efectes de llum i color. L'Exposició del Ninot 2023 romandrà oberta fins al 14 de març, en el cas dels 'ninots' infantils, i un dia després en cas dels grans. Serà llavors quan es procedisca, com és habitual, a la lectura del veredicte popular i a la proclamació dels 'ninots indultats' del 2023.

L'horari de la mostra serà el mateix que l'any passat, és a dir, de dilluns a dijous de 10.00 a 20.00 hores i de divendres a diumenge de 10.00 a 21.00 hores.

Els preus seran de tres euros per al públic general i d'1,50 euros l'entrada reduïda (xiquets de 4 a 12 anys, persones amb diversitat funcional, majors de 65 anys i socis de Ciutat de les Arts i les Ciències, si l'entrada del qual incloga Museu).