Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Aprovat el projecte d’una mitjana central enjardinada a la Gran Via de les Germanies

La línia verda reduirà la contaminació acústica de l’entorn, tal com havia demanat el veïnat a través dels pressupostos participatius DecidimVLC

• Recreació de la mitjana enjardinada

23/10/2021

L’Ajuntament, a través del servici de Jardineria Sostenible, ha aprovat el projecte de creació d’una mitjana central enjardinada a la gran via de les Germanies per reduir la contaminació acústica, tal com havia demanat el veïnat a través dels pressuposts participatius DecidimVLC. Es suprimirà un carril de circulació i, en el seu lloc, se situarà una línea verda de 3,70 metres d’ample i 260 de llarg. En passar de nou a huit carrils, les emissions sonores baixaran un 11 %, i amb la vegetació el nivell acústic en les vivendes disminuirà un 20 %. L’actuació també contempla l’ampliació del pas de vianants entre els carrers de Cadis i Castelló i la creació d’un altre paral·lel. En total, la intervenció comprén 911 m2, té un pressupost de 120.000 euros i un termini d’execució de mes i mig. Per al vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha explicat que “és un projecte molt important i complicat de tramitar però ajudarà a millorar el paisatge urbà, reduirà la contaminació acústica i la farà més pareguda a la Gran Via desitjada i al bulevard verd que inicialment tenia”.

 

El vicealcalde ha explicat que la nova mitjana “llevarà un carril de circulació i contindrà arbres, palmeres i vegetació arbustiva”. A més, “es crearà un nou pas de vianants que connectarà de manera més adequada les dos parts de la Gran Via”. El regidor ha explicat que “el projecte ha tingut una gran dificultat en la seua tramitació administrativa per trobar-se també en la zona un refugi de la Guerra Civil i, per tant, ha estat necessari incorporar l’observança arqueològica patrimonial”.

Campillo ha explicat que “el projecte partix d’una proposta originada en un procés de participació ciutadana”. El veïnat va plantejar “la plantació d’arbratge o una línia de palmeres en la mitjana que separa tots dos sentits de circulació, amb la finalitat de pal·liar la contaminació acústica i ambiental produïda per l’intens ús del transport públic i privat”. Campillo ha recordat que el Pla de Reforma Interior Parc Central establix la recuperació dels jardins centrals originals de les grans vies, tal com romanen en la contigua gran via del Marqués del Túria. En estos moments el túnel ho impedix, segons ha puntalitzat l’edil, però quan desaparega el pas inferior amb la culminació del Parc Central, es podrà recuperar la reconfiguració històrica de la gran via de les Germanies. El projecte aprovat ara per l’Ajuntament té caràcter provisional per atendre la petició veïnal fins a l’ordenació definitiva.

El projecte contempla així mateix ampliar el pas de vianants que connecta els carrers de Cadis i Castelló, de cinc a huit metres d’amplària, i crear-ne un de nou paral·lel, de huit metres, a l’altre costat dels carrers de Cadis i Castelló. L’objectiu és millorar la comunicació entre les dos bandes de la via. El vicealcalde ha assenyalat que “els nou carrils de circulació, amb un ample total de 28 metres, generen una barrera física quasi infranquejable entre els dos costats de la gran via” i “tot i les grans voreres laterals d’11 metres d’amplària en cada costat, només hi ha un reduït pas de vianants en el centre dels 380 metres de longitud del carrer”. Els treballs de millora de les plataformes per a vianants implicaran el desplaçament de bancs i altre mobiliari urbà i una nova instal·lació semafòrica.

La nova infraestructura seguirà el traçat dels carrils de trànsit i comptarà amb una superfície enjardinada de 675 m2. Disposarà d’arbrat alineat cada nou metres i alternarà pereres de flor (Pyrus Calleryana) i oms d’aigua (Zelcova Serrulata), que allunyaran les ones acústiques dels pisos alts de l’entorn. Es plantaran bardisses baixes del gènere Pyracanha, de dos varietats, Coccinea, de fruit roig, i Angustifolia, de fruit taronja, que retindran les emissions del rodament dels vehicles amb l’asfalt i proporcionaran colorit al conjunt. Hi haurà igualment arbustos singulars ornamentals de cinc espècies diferents, els quals contribuiran al filtrat sonor. Els treballs es completaran amb la instal·lació de la xarxa de reg.

L’existència d’un refugi subterrani a la Gran Via de les Germanies, ha fet que el projecte fora complexe. De fet, totes les accions que afecten a este refugi, qualificat com a bé de rellevància local, seran supervisades per especialistes en arqueologia. En qualsevol cas, hi haurà un accés de manteniment permanent al refugi i s’impermeabilitzarà prèviament la seua zona d’influència.

Recursos multimèdia

Sergi Campillo