Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

El Ple expressa el condol per les víctimes de la tragèdia de Melilla i dona suporta a la investigació sobre els fets

El Ple demana al Govern Central que atorgue la condició de refugiades les dones i xiquetes afganeses que ho sol·liciten

• En començar el Ple s'ha guardat un minut de silenci per la tragèdia de Melilla

30/06/2022

La sessió plenària del mes de juny ha començat amb un minut de silenci per la mort d’almenys 37 migrants junt a la tanca de Melilla el passat 24 de juny. L’Hemicicle també ha aprovat una moció d’urgència presentada pel grup Compromís en què s’expressa el condol per les víctimes, s’exigix la seua identificació i es dona suport a la investigació per esclarir els fets i derivar les responsabilitats corresponents. La iniciativa ha eixit endavant amb els vots a favor de l’equip de govern, el PP i Ciutadans i la negativa de Vox.

 

La regidora d’Igualtat, Lucía Beamud, en representació del Grup Compromís, ha presentat el text que també reclama una política exterior europea que garantisca el respecte dels drets humans. En l’acord es manifesta que “les dures imatges de violència i greus vulneracions de drets humans per part de les autoritats migratòries que totes i tots hem pogut vore per televisió ens recorden que la gestió de la frontera sud d’Europa continua sent un tema pendent i que dita frontera ha esdevingut un lloc insegur per a les persones migrants i que la política europea basada en la seguretat a qualsevol preu resulta ser del tot vulneradora de drets humans”. Així, es condemna “l’aprofitament de les màfies i una actuació policial que no resol la situació migratòria ni estan d’acord amb l’actuació que s’ha d’esperar d’una democràcia”. Per la seua part, la vicealcaldessa i portaveu del Grup Socialista, Sandra Gómez, s’ha sumat a la condemna als fets ocorreguts a la tanca de Melilla i ha defensat l’actuació del president del Govern, Pedro Sánchez, “qui ha demanat ja disculpes per les seues declaracions inicials i ha condemnat les actuacions”.

La regidora del PP, María José Ferrer San Segundo, ha mostrat el suport del seu grup a la moció per raons humanitàries però al mateix temps ha criticat que s’aprofite la massacre per a debatre qüestions de política internacional, així com “les discrepàncies al si del govern municipal”. També des del Grup municipal de Ciutadans, el seu regidor Javier Copoví, ha condemnat els fets i s’ha mostrat favorable a la investigació. Per contra, el regidor de Vox, José Gosálbez, ha expressat el seu rebuig a la moció en considerar que es contrària als plantejaments del seu partit que considera que “la immigració ha de ser legal, regulada, ordenada i amb la voluntat d’integrar-se”.


IVA superreduït

La Corporació ha acordat amb els vots a favor de tots els grups municipals llevat de Vox, que ha votat en contra, demanar al Ministeri d’Hisenda l’IVA supereduït per als productes d’higiene femenina. En concret, l’Hemicicle sol·licita que s’impose un IVA del 4% a productes com compreses, tampons, copes menstruals, protectors íntims, roba interior higiènica, a més de preservatius, anticonceptius, anells vaginals, diafragmes i bolquers infantils i per a persones adultes.

La moció, presentada conjuntament per Compromís i el PSPV-PSOE, considera que l’IVA actual a què estan sotmesos estos productes, i que oscil·la entre el 10% i el 21%, penalitza més de 24 milions de dones, incideix en la feminització de la pobresa, perjudica la taxa de natalitat i castiga les famílies.

Dones afganeses

El Ple de l’Ajuntament ha sol·licitat al Govern Central amb els vots a favor de tots els grups municipals llevat de Vox, que ha votat en contra, que atorgue la condició de refugiades les dones i xiquetes afganeses residents a Espanya que així ho demanen. El Plenari considera que les dones refugiades poden ser perseguides per raó de gènere en cas de ser repatriades a l’Afganistan.

Igualment, la Corporació demana al Govern de l’Estat i a la comunitat internacional que dispose i done suport a les evacuacions des de l’Afganistan de les xiquetes i les dones que corren major perill de patir violència i abusos per part dels talibans, els grups armats, familiars o membres de la comunitat i que desitgen abandonar el país.

De la mateixa manera, el Plenari exigeix que s’aborden els drets de les dones i les xiquetes com una qüestió no negociable en qualsevol debat o fòrum de diàleg que es puga establir amb els talibans així com evitar el deteriorament dels drets econòmics, socials i culturals de la població afganesa mitjançant un finançament humanitari accessible.

Orgull 2022

Per últim, la Corporació municipal ha aprovat, amb els vots a favor de l’equip de Govern i el Grup de Ciutadans, l’abstenció del PP i els vots en contra de Vox, donar suport a les reivindicacions del col·lectiu LGTBI+ amb motiu del Dia internacional de l’Orgull que es va celebrar el passat 28 de juny. En este sentit, la moció presentada per Compromís i PSPV-PSOE denuncia la LGTBfòbia i sol·licita al govern de l’Estat la despatologització de les identitats trans i intersexuals. 

A més, la moció reivindica una educació pública, de qualitat i que atenga la diversitat com a requisit per a crear un espai educatiu on imperen els valors democràtics i de tolerància, a més d’incloure el reconeixement a tots els tipus de famílies.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr