S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Urbanisme estudiarà l'impacte de les superilles als barris

Sandra Gómez: “Amb este projecte volem revitalitzar els espais comuns dels nostres barris i afavorir als comerços de proximitat”

• Les obres de la superilla de la Petxina començaran pròximament

13/11/2022

La Regidoria de Desenvolupament i Renovació Urbana ha encarregat un estudi per a analitzar l'impacte que tindran les superilles en la seua àrea d'influència. L'informe avaluarà l'impacte d'esta mena d'actuacions a diversos nivells i tindrà el seu punt de partida en l'àmbit de la futura superilla de La Petxina, les obres de la qual començaran en breu. La Regidoria d'Urbanisme, de fet, ha decidit aprofitar l'imminent inici dels treballs de la superilla de la Petxina per mesurar l'impacte positiu que este tipus de projectes generen en el seu entorn una vegada executats, segons ha avançat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez.
 

“En breu s'iniciaran les obres de la superilla de la Petxina, la primera de la ciutat. Per això, des de la Delegació d'urbanisme es vol aprofitar esta circumstància per a realitzar un estudi i presa de dades de l'estat previ de les obres per poder avaluar en el futur els impactes reals d'esta mena d'actuacions en el seu voltant, a nivell social i econòmic. A més, permetrà definir un marc que permeta recopilar o considerar esta mateixa informació en les obres que es duguen a terme en el futur, i que permeten avançar-se a qualsevol incidència”, ha indicat Gómez, qui ha incidit en què amb projectes com les superilles “avancem cap a un nou model de ciutat que aposta per la recuperació d'espais públics sota el lema València Ciutat de Places. En un context d'emergència climàtica, les actuacions de reurbanització aporten una eina que ens permet acostar-nos a un nou model urbà que done resposta a estos reptes”, ha afegit.

Les superilles, com a sistema de distribució de l'espai públic, comporten un canvi cap a la pacificació del trànsit i la mobilitat sostenible i generen més espai públic amb nous usos per a la ciutadania com a zones de jocs o d'estada. També incorporen vegetació al paisatge urbà i reduïxen l'espai destinat al vehicle privat. A més, les superilles generen un augment de consum en el comerç local ja que, segons nombrosos estudis, el volum de vendes dels comerços d'un àmbit depén del volum de vianants que el freqüenten i no tant de la ubicació dels negocis.

La Petxina i Orriols

La superilla de la Petxina abasta un àmbit d'actuació definit pels carrers del Literat Gabriel Miró, Erudit Orellana, Gran Via Ferran el Catòlic i Joan Llorenç. Inclou, a més, tres centres educatius: el col·legi Escolàpies, el col·legi Jesús i Maria i el CEIP Teodor Llorente. La Junta de Govern de dilluns donarà el vistiplau a l'adjudicació de les obres a la Petxina i, a més, permetrà avançar en la licitació de la superilla d’Orriols, que continua amb la seua tramitació amb normalitat.

La presa de dades que es realitzarà en esta obra se centrarà en sis àmbits. En primer lloc, es tenen en compte les condicions de qualitat ambiental, els usos actuals de l'espai públic de la zona, i qüestions relacionades amb la mobilitat. Un altre aspecte fonamental serà l'avaluació futura de l'impacte real en els comerços de proximitat, la detecció de canvis i prevenció d'efectes no desitjats com la gentrificació, així com certificar l'acceptació general a la intervenció.

Per a això, es realitzaran mesuraments previs a les obres que permeten en un futur detectar i registrar els canvis produïts després de la implantació de la superilla. Els mesuraments es realitzaran a través de diferents indicadors, que faciliten una definició el més detallada possible de l'estat actual. A estos efectes, s'instal·laran sensors i s'utilitzaran eines digitals de comptatge. A més, a través de formularis que es distribuiran en diferents punts del barri, s'incorporarà l'opinió general d'un nombre significatiu de persones vinculades a l'àmbit d’estudi i se situarà l'enfocament principalment en persones vinculades al comerç local i a famílies dels tres centres educatius. La informació es completarà amb futures enquestes o entrevistes a residents i usuaris de l'espai una vegada finalitzen les obres.

La realització d’este estudi permetrà recollir així conclusions i informació que permeten implantar amb èxit este tipus de construccions en la ciutat. Pròximament es licitaran les obres de la superilla d’Orriols i, en els pressupostos participatius Decidim VLC, els veïns i veïnes de la ciutat van proposar fins a set superilles, tres de les quals han arribat a la fase final. Este és el cas de les superilles d’Abastos, Marqués de Cenete i Amistat.