S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Catalá impulsa 50 mesures per a dotar València de més vivenda pública, seguretat i un turisme sostenible posant fre als apartaments

• L'alcaldessa ha anunciat millores per a la ciutat en el debat de l'estat de la ciutat

16/09/2024

  • Nous reconeixements: L'alcaldessa anuncia la concessió de la Medalla de la Gratitud de la Ciutat a les entitats i empreses que es van bolcar per a ajudar a les famílies i persones afectades per incendi de Campanar. “Este reconeixement en la primera vegada que es concedix en la democràcia”

Agraïments a la ciutat: “Infinites gràcies també a tots els veïns de València que es van bolcar en una ona de solidaritat per a ajudar als afectats. La resposta va ser modèlica”, ressalta l'alcaldessa en l'inici del seu discurs

  • Mesures per a “edificis més segurs”: Catalá anuncia una bonificació del 95% en l'ICIO a les comunitats de propietaris que canvien les façanes construïdes amb materials similars al de l'edifici incendiat de Campanar
  • Fitxa operativa obligatòria edificis davant incendis: “No hi haurà llicència, sense este document que resumix la informació bàsica que necessiten els bombers per a tindre ‘a colp de vista’ i en qüestió de segons com està configurat l'edifici per a poder dissenyar i planificar l'estratègia de treball davant un incendi o una explosió”
  • La “major baixada d'impostos” a València: “La baixada històrica d'impostos”. “Els Valencians s'han estalviat més de 60 milions d'euros”
  • “Baixem el deute municipal”: “A més de abaixar impostos, el deute baixarà al final de l'any un 33%. “Hui, els Valencians paguen menys impostos i tenen un Ajuntament amb menys deute i que treballa més per ells”
  • “Reactivar l'activitat econòmica i revolució en llicències en Urbanisme”: La concessió de llicències i obres d'activitat en l'últim any ha generat una inversió econòmica a la ciutat per damunt dels 750 milions d'euros. “El que hem fet en el servici de llicències ha sigut una autèntica revolució. Entre setembre de 2023 i maig de 2024 s'ha incrementat un 62% el nombre de llicències”
  • “Reducció del soroll als carrers”: “La posada en marxa un Pla de Reducció del Soroll de la Ciutat inclourà al seu torn un Pla de Millora del paviment amb material fonoabsorbent, que reduïx fins a 10 decibels el soroll i que reduïx l'emissió de prop de 700 tones anuals de CO₂”
  • Més vivenda per a reduir preu de lloguer i més vivenda pública: “Davant la preocupant falta de vivenda a la ciutat, impulsarem de manera immediata una nova bossa de sòl en Benimàmet de més de 400.000 metres quadrats on es podran construir més de 4.600 vivendes, de les quals quasi 1.000 serà de protecció pública”
  • Talle llum i aigua apartaments il·legals: “L'Ajuntament ordenarà a les empreses subministradores el tall de llum, aigua i altres subministraments dels pisos turístics il·legals de la ciutat”
  • “La majoria d'apartaments turístics es van crear amb el govern de Compromís-PSOE”: “El 75% de totes les vivendes turístiques es van donar d'alta durant les dos legislatures anteriors, i van ser els qui van aprovar permetre destinar els baixos comercials a apartaments turístics en 2018”
  • Frenar els megacreuers: “Posarem en marxa un grup permanent de treball de creuers entre l'Ajuntament, l'Autoritat Portuària i el sector per a ordenar el trànsit de creuers. No hi haurà atracades de creuers simultàniament al dia”
  • Més Policia Local, “més seguretat”: “57 nous policies locals s'incorporaran al servici el pròxim 1 d'octubre. “I la resta fins a sumar 207 nous agents se sumaran a la plantilla abans de la Policia Local abans que acabe l'any”
  • “Més ajudes per a les famílies”: “Per a fomentar la maternitat, l'Ajuntament donarà una ajuda directa i universal de 300 € a les mares i als pares per nounat a partir de l'1 de gener de 2025. Més de tres milions per a reforçar escola matinera, més beques menjador i guarderia en mes de juliol”.
  • “Més zones d'aparcament”: “L'Ajuntament condicionara solars en diferents punts de la ciutat i a recuperar al voltant de 1.000 places d'aparcament”
  • “Acord històric defensa l’Albufera”: “Mai s'havia aconseguit reunir i posar d'acord a tots els municipis riberencs de l'Albufera per a iniciar el procediment per a declarar l'Albufera com a reserva de la biosfera per part de la UNESCO”.
  • “La millor EMT d'Espanya”: “Convertirem València a la ciutat amb el millor transport públic d'Espanya. Hem contractat 93 conductors per a suplir la manca de personal i hem posat en marxa el major pla d'inversió de transport públic: 172 milions d'euros fins a 2028 per a renovar la flota, fer-la més sostenible i oferir un millor servici als veïns”
  • “Continuar apostant per una València més neta”: Posarem en marxa una nova brigada específica de neteja per als jocs infantils. “I es continua apostant per major pressupost en neteja”
  • Recuperar el patrimoni. “L'Ajuntament s'implicara en la recuperació i restauració del nostre patrimoni cultural. En este sentit, Catalá ha anunciat que “s'han iniciat els tràmits davant la Conselleria per a impulsar la rehabilitació definitiva dels Covetes de Sant Joan”
  • Aposta pel Palau com a referent cultural: “En un any s'ha multiplicat per quatre els espectadors després de la reobertura”

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha iniciat el seu discurs del debat de l'estat de la ciutat anunciat que l'Ajuntament atorgarà, per primera vegada en la democràcia, la Medalla a la Gratitud a totes empresa i entitats que van col·laborar a atendre les famílies i persones afectades per l'incendi de Campanar.

“Mai vaig pensar que en el meu primer any com a alcaldessa anava a viure una situació així. Però, hui, els puc dir, que quan la ciutat patix, passe el que passe i desgast el que desgast, la primera autoritat d'esta ciutat ha de posar-se al capdavant, i no amagar-se”, ha expressat Catalá, per a afegir a continuació que “eixa nit va ser la més dura que he viscut com a alcaldessa de València. Però he de reconéixer-los que és nit també vaig veure la força i la grandesa d'esta ciutat”.

Per a previndre i evitar sinistres tràgics com el de Campanar, Catalá ha demanat al Govern d'Espanya que “endurisca la normativa”. “Crec que és una exigència justa i necessària. Però este Ajuntament no es quedarà parat a l'espera de si el Govern central mou o no fitxa”.

Per això, ha anunciat que per a ajudar i fomentar que les comunitats de propietaris que viuen en edificis similars al de Campanar canvien este tipus de material “en les pròximes Ordenances Fiscals aprovarem una bonificació del 95% en el ICIO".

Més mitjans tècnics i humans per als Bombers

De la mateixa manera, Catalá ha subratllat en la seua intervenció que “és una prioritat per a este Govern continuar apostant per este Cos Municipal de Bombers”. Per això, ha prosseguit l'alcaldessa, “incorporarem 16 nous vehicles amb un pressupost superior a 4 milions d'euros. Entre ells: 3 bombes urbanes pesades; 2 bombes nodrisses; 2 vehicles elèctrics i 6 híbrid; 1 furgó de suport logístic; i noves escales: una de 32 metres i una altra de 42 metres.

Després del sentit recorde cap a les famílies i persones que “ho van perdre tot” en incendi de Campanar, l'alcaldessa ha prosseguit la seua intervenció amb una anàlisi sobre l'estat de la ciutat i sobre la gestió realitzada pel seu Govern municipal en els últims dotze mesos “per a revertir una tendència de decadència en la qual estava sumida València i recuperar l'autoestima d'una ciutat líder”.

L'alcaldessa ha anunciat que a partir d'ara, tot aquell constructor que vulga tindre una llicència haurà de presentar una Fitxa d'Intervenció Operativa. "No hi haurà llicència, sense este document que resumix la informació bàsica que necessiten els bombers per a tindre 'a colp de vista' i en qüestió de segons com està configurat l'edifici per a poder dissenyar i planificar l'estratègia de treball davant un incendi o una explosió".

Tres fronts d'actuació

“Este govern es va trobar amb una ciutat paralitzada en la gestió i descurada en el seu dia a dia”, ha recordat. Per això, en referència a les Eleccions Municipals de maig de 2023, ha assenyalat que “València va decidir ser ella mateixa de nou: líder, proactiva, emprenedora, innovadora, activa. I la reacció no s'ha fet esperar: hem posat València en marxa, l'hem reactivada i ho hem fet actuat en diversos fronts”.

Catalá ha definit com a primer front d'actuació “la cura de la nostra ciutat, redoblant la neteja i l'aigualeig dels nostres carrers, augmentant la seguretat en els nostres barris i destinant més de 7,8 milions d'euros a reparacions urgents en mercats municipals, poliesportius, col·legis i centres de majors, entre altres”.

El segon dels fronts oberts pel Govern Municipal “ha sigut en la gestió pura i dura: ens hem posat a treballar i hem convertit l'Ajuntament en una administració tractora, que col·labora i impulsa la iniciativa privada per a aconseguir més ocupació, més riquesa i major benestar”, ha explicat.

“Baixada d'impostos històrica”

I el tercer front, que l'alcaldessa ha considerat el més important “és el de l'economia familiar”. El gran projecte d'este primer any de mandat ha sigut la baixada d'impostos més important que ha fet esta ciutat en tota la seua història. Els Valencians s'han estalviat més de 60 milions d'euros”.

Cal recordar que la baixada impostos aprovada pel Govern Municipal de l'alcaldessa Maríaa José Catalá ha suposat una reducció de l'IBI del 20% de la qual s'ha beneficiat 687.253 Valencians, 400.000 veïns, 33.000 comerços, 6.700 oficines i 700 hostalers, “que han vist com baixava el seu rebut de la contribució”. A més, ha recordat que “s'ha aplicat una bonificació de l'IBI d'entre el 60 i el 90% a les famílies nombroses, 3.800 famílies nombroses s'han estalviat més d'1 milió d'euros”.

Així mateix, “la històrica baixada d'impostos” comporta “una bonificació del 95% de la plusvàlua en cas d'herència. “L'injust impost a la mort, aquell que castiga l'estalvi de les nostres famílies, pràcticament ha desaparegut en esta ciutat. Els Valencians s'han estalviat 1,7 milions d'euros enfront dels 71.259 € de l'any anterior”, ha explicat Catalá.

De la mateixa manera, esta reducció dels impostos inclou bonificacions en activitats econòmiques per a ajudar als comerços tradicionals. En este sentit, ha indicat l'alcaldessa que “l'Ajuntament ha rebaixat un 50% la taxa del clavegueram i hem retornat l'IAE a comerços, hostalers i Pimes que van haver de pagar, injustament i il·legalment, durant la pandèmia”.

Menys imposats amb “Més i Millor” servicis i infraestructures públiques

“En el nostre ADN està abaixar els impostos perquè les famílies tinguen els diners en les seues butxaques i tinguen més llibertat”, ha ressaltat Catalá. “I hui els ciutadans han pogut comprovar que es pot abaixar els impostos, i alhora, millorar els servicis i les infraestructures públiques, rebaixar el deute i continuar creixent. Perquè si es té una bona gestió, les inversions s'executen i la ciutat camina i avança”.

Tal com ha assenyalat en la seua intervenció l'alcaldessa, “l'actual Govern Municipal ha fet un gir radical a la gestió a València: De apujar impostos i no executar inversions, hem passat a abaixar impostos, millorar la qualitat i l'estat dels servicis i continuar baixant el deute de l'Ajuntament”.

Així, Catalá ha precisat que “l'any passat l'Ajuntament de València va acabar amb la major inversió executada de l'última dècada (123M€ enfront dels 85,7M€ de l'any anterior. Un increment del 43,5%) i des de principi d'any hem autoritzat el 129% del pressupost inicial d'inversions. I hem executat en els primers 6 mesos, un 12% més que en els primers sis mesos de 2023”.

Tot això, ha prosseguit l'alcaldessa, amb una reducció del deute. “Ens trobem amb un deute de 225 milions d'euros, i acabarem l'any amb un deute de 150 milions. Una reducció del 33% del deute. Hui, els Valencians paguen menys impostos i tenen un Ajuntament amb menys deute i que treballa més per ells”.

Reactivació de l'economia de la ciutat

La “històrica baixada d'impostos” ha venut acompanyada d'una reactivació econòmica de la ciutat. “València ha despertat i comença a ocupar el lloc que mereix”, ha apuntat Catalá.

Segons ha detallat, quan va arribar al Govern Municipal una persona o empresa per a poder aconseguir una llicència havia d'esperar 1.200 dies. “Després de la reestructuració i la bona gestió en el servici de llicències, que ja no està desmembrada en diverses regidories com ocorria anteriorment, hem augmentat un 62% el nombre de llicències d'obres resoltes”.

“El que hem fet en el servici de llicències ha sigut una autèntica Revolució. Entre setembre de 2023 i maig de 2024 s'ha incrementat un 62% el nombre de llicències d'obres resoltes (ha passat com el padró, o la cessió de l'Alinghi…es tractava de posar-se a la feina i dedicar-li moltes hores de treball)”, ha matisat.

En relació amb el desbloqueig de les llicències, l'alcaldessa ha enumerat alguns exemples que “portaven en anys, sinó dècada, dormint el somni dels justos, i que hem resolt”.

En concret: la llicència de la ZAL; la rehabilitació del Palau dels Eixarchs; la modificació puntual del Pla Especial d'Ordenació del Passeig Marítim, que permet als 12 restaurants allí situats millorar les seues instal·lacions, el Desbloqueig del projecte de reurbanització de l'entorn del Museu de Belles Arts, que suposarà una inversió de 2,8 milions d'euros; la llicència per a la construcció dels edificis que substituiran als Blocs Portuaris i que estarà abans de final d'any; o el centre multidisciplinari terciari en Malilla (6,64 M€).

“València ja no deixa escapar cap inversió que cree ocupació i riquesa. Ara, inversions estratègiques i que permeten fer un salt qualitatiu a esta ciutat no estan en un calaix durant anys. Un exemple és el nou hotel Marriot, en l'antic edifici de Telefònica. Només existixen cinc a Espanya d'esta categoria i la seua llicència s'ha donat en temps rècord (6 mesos)”, ha assenyalat.

La reactivació econòmica arriba a la Marina

Eixa reactivació econòmica també ha arribat a la Marina de València. “Un dels punts claus de la ciutat, que estava absolutament abandonat. Sense eixida”, ha incidit l'alcaldessa en el seu discurs, ja que segons ha puntualitzat “l'anterior equip de govern l'estava deixant morir i el que és més greu: inversió estratègiques per als Valencians corrien el risc d'anar-se a altres ciutats com Barcelona”.

“Este govern en menys d'un any va desbloquejar la situació, retenint una inversió de 18 milions d'euros i el més important retenint el talent que ix d'eixes instal·lacions. La Marina torna a ser atractiva per als inversors. Prova d'això és que tecnològica Valenciana continuarà creixent en les antigues bases d'Iberdrola”, ha anunciat.

I els avance que convertirem la Marina en el gran pol innovador del Sud d'Europa. “Este mes aprovarem el Conveni entre l'Ajuntament i l'Autoritat Portuària de València per a continuar desbloquejant la Marina i posar orde al qual serà, per fi, juntament amb la Farinera, el major pol emprenedor i innovador del Sud d'Europa”, ha anunciat l'alcaldessa.

La vivenda: “principal prioritat d'este govern”

Durant la seua intervenció Catalá ha considerat la vivenda com “la major crisi social de l'última dècada”. Malgrat això, durant els 8 anys de governs de l'esquerra a l'Ajuntament, “no es va dur a terme una política activa de vivenda. I ens van deixar un balanç desolador: 14 vivendes públiques en 8 anys. Crec que no fa falta més que afegir”.

“La vivenda és un dels temes que més em preocupen i a les quals més hores estem dedicant perquè veig amb preocupació com esta ciutat s'ha d'enfrontar a la major crisi social de l'última dècada, derivada de la inacció de l'anterior govern. La impossibilitat d'accedir a una vivenda, llastra projectes personals, expulsa als nostres veïns perquè buida de vida els barris, i frustra les aspiracions de molts joves i famílies que han dedicat massa diners a un dret fonamental: tindre una vivenda digna”, ha continuat Catalá.

L'alcaldessa, davant la gravetat social de la falta de vivenda, ha demandat als grups de l'oposició “altura política per a no fer de la vivenda una bandera de lluita”.

Pla + Vivenda

Per a pal·liar esta situació, Catalá ha explicat que el Govern Municipal ha posat en marxa “el programa de vivenda més ambiciós de l'última dècada, el programa Pla + Vivenda

“En tan sols 1 any ja s'ha superat tot el que es va fer en l'última etapa. En un any hem invertit més de 22,28 M€ en l'adquisició de 139 Vivendes de Protecció Públiques destinades a lloguer assequible en els barris de Safranar i La Torre”.

“Hem adjudicat 39 vivendes de lloguer assequible en un any enfront de les 31 vivendes que es van adjudicar (en total) en els últims 8 anys. Hem realitzat una permuta amb la qual hem aconseguit un edifici de 86 vivendes públiques en el barri de la Font de Sant Lluís. Una operació, que ens permetrà sumar 400 vivendes públiques de promoció privada.

“I acabem de posar en marxa la licitació per a la constitució de drets de superfície sobre 4 parcel·les de propietat municipal que permetrà la construcció de 221 vivendes de protecció pública en els barris de Nou Moles i Faitanar. En conclusió, en tan sols un any hem posat en marxa el 91% del programa Pla + Vivenda, que preveu la construcció de 954 vivendes de protecció pública”, ha afirmat.

“A més, hem desbloquejat dos sectors ja classificats de sòl urbanitzable que portaven en el calaix anys i anys, per disputes partidistes i alienes a la realitat social d'esta ciutat. El PAI de Benimaclet i el PAI del Grau ja estan en marxa. Desbloquejats. Donaran resposta a les necessitats d'esta ciutat i de zones importantíssimes amb la construcció de 4.748 vivendes noves, de les quals 853 seran de protecció pública”, ha prosseguit Catalá.

“El problema de la vivenda amenaça de ser un element de tensió continuada, per la mateixa dinàmica de les ciutats. No esperem solucionar el problema al 100%, però no cessarem en el nostre esforç. I que anem a construir la major oferta de vivenda protegida de tota la nostra història democràtica, espere que siga un clar exemple que sempre serem allà on se'ns necessita”, ha remarcat l'alcaldessa.

Joves i vivenda. “És una obsessió d'este equip de govern”

Una vegada hem desembossat durant este any els desenrotllaments urbanístics pendents, l'alcaldessa María José Catalá ha anunciat que l'Ajuntament ha iniciat els treballs per a dissenyar i establir l'Estratègia del Futur de la Ciutat que culminara amb la Revisió del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU), que va ser dissenyat en els anys 80 del segle passat i que es troba pràcticament esgotat.

“Hem d'actualitzar i començar a construir la València dels pròxims 30 anys per a donar solucions als nostres veïns”, ha subratllat en la seua intervenció.

Davant la preocupant falta de vivenda a la ciutat, ha prosseguit Catalá, “impulsarem de manera immediata una nova bossa de sòl a Benimàmet on es podran construir més de 4.600 vivendes, de les quals quasi 1.000 serà de protecció pública”, anuncia Catalá. Este nou desenrotllament urbanístic està conformat per 402.675 m² i amb edificabilitat de 461.266 m² de sostre.

Nous plans urbanístics per a Tendetes, Marxalenes i Saïdia

En 2025 s'estaran gestionant a València 16 PAIs, en diferents estats de tramitació, que suposen la construcció de 13.966 noves vivendes de les quals 11.156 seran de renda lliure i 2.810 de protecció pública.

“En matèria de vivenda i de regeneració urbana cal prendre mesures a curt, mitjà i llarg termini”, ha assegurat l'alcaldessa, Per això, ha anunciat l'inici del pla urbanístic dels barris de Tendetes, Marxalenes i Saïdia “amb l'objectiu de posar en marxa noves dotacions i zones verdes en eixos barris”.

La nova Àrea Funcional de Tendents-Marxalenes i Saïdia contemplara l'ampliació de l'Institut Valencià d'Oncologia (IVO), “un hospital referent a la nostra ciutat, en la nostra Comunitat i en tot el país, que necessita créixer per a poder atendre les persones malaltes de càncer”.

“L'IVO salva vides, moltes vides, i esta ciutat ha de correspondre'ls. Per cert, també hem modificat el Pla Especial Nou Hospital la Fe per a instal·lar per fi els equips de prontoterapia donats per Amancio Ortega”, ha ressaltat.

A més, ha apuntat que “el barri experimentarà una millora gràcies a una inversió que realitzarà l'Institut Valencià d'Oncologia en Tendetes. I, per part seua, l'Ajuntament invertirà 11,4 milions d'euros en la reurbanització dels grups de vivendes Verge dels Desemparats (Tres Forques) i Campanar ( Tendetes).

“La segona transformació de la ciutat és possible”

En 2025, es complirà el 50 aniversari de la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana per a declarar zona verda el vell llit del Túria i evitar la construcció de carreteres.

“50 anys després estem en disposició d'iniciar la segona gran transformació de la ciutat i acabar l'antic llit del riu, i obrir València a la Mar”, ha destacat l'alcaldessa.

“En este mandat, el tram final del riu, el nou Tram Europa del Jardí del Túria, amb el Parc de Desembocadura i el nou Cicle-Vianant, de més d'1 quilòmetre que construirem per als vianants, veuran la llum. I el soterrament de les vies de Serradora també pot ser una realitat, si el Govern central vol”.

Sobre aquest tema, ha informat que “el dimecres passat l'Ajuntament va enviar al Ministeri de Transports tots els informes tècnics de totes les regidories implicades per a avançar en el soterrament de les vies de Serradora. El ministre es va comprometre a desbloquejar este assumpte que, per a mi, com a alcaldessa, és capital”.

"València ha de posar fi a la cicatriu ferroviària que existeix entre Penyarroja i el Grau; i no acceptarem en cap cas cap alternativa que no supose el soterrament de les vies. Vull recordar-los que el Govern té més de dos anys l'estudi informatiu d'alternatives paralitzat, guardat en un calaix".

“Este Ajuntament ha donat al Govern, en només 1 mes, tota la informació necessària per a avançar. Estem disposats a avançar 10 milions d'euros per a pagar el projecte d'execució d'obres, i, per descomptat, a finançar les mateixes amb un repartiment equitatiu del cost; però abans el Govern ha de complir amb la seua paraula i finalitzar l'estudi informatiu d'alternatives. I això ho vull veure amb els Pressupostos Generals de l'Estat. Si no, serà un nou menyspreu del Govern a la nostra ciutat”, ha afirmat.

València, Capital Verda i Capital de l'Economia Social

Sobre la capitalitat verda europea i de l'economia social, María José Catalá ha subratllat que “durant este any València també ha liderat les polítiques de transició energètica i d'economia social".

“Som la Capital Verda Europea i la Capital Espanyola de l'Economia Social. Dos reconeixements que ens donen una gran projecció com a ciutat".

“La Capitalitat és un reconeixement al triomf de la societat valenciana. Es tracta d'un projecte col·lectiu: dels seus veïns i dels seus governants. Així ho entenc jo. I, per això, vull recordar que abans de ser alcaldessa vaig secundar tots i cadascun dels passos realitzats per l'anterior equip per a aconseguir este reconeixement”, ha afirmat.

“Enguany, València s'ha convertit en el far mediambiental i de sostenibilitat d'Europa. Per primera vegada, s'han reunit fora de Brussel·les (i ho han fet ací a València) 3 fòrums d'alt nivell (l'Assemblea General d'Energy Cities, la Conferència Anual de Cities Mission i el Fòrum Europeu de Resiliència)”, ha continuat Catalá.

Acord històric dels 13 municipis de la ribera de l'Albufera

Com a Capital Verda Europea i Ciutat Mission, ha recordat l'alcaldessa, “estem duent a terme projectes molt ambiciosos, com ha sigut reunir i posar d'acord a tots els municipis riberencs de l'Albufera per a iniciar el procediment per a declarar l'Albufera com a Reserva de la Biosfera per part de la UNESCO”.

“En el passat i amb un govern del Partit Popular es va intentar, però no es va arribar a bon port. L'anterior corporació ni ho va intentar. I ara este govern ha arrancat este compromís a favor del nostre llac. M'agradaria tornar a agrair a tots els alcaldes de diferents partits polítics que hagen deixat al costat les postures partidistes i hagen mirat per un bé comú com és l'Albufera”, ha reafirmat Catalá.

Igualment, i amb l'objectiu primordial de protegir l'Albufera i el bosc de la devesa del Saler, l'Ajuntament, ha assenyalat l'alcaldessa:

“Hem posat en marxa el tanc de tempestes del Saler, que evita l'arribada d'aigua bruta al llac. Estem defenent en els tribunals l'aigua necessària per a l'Albufera. Problema que no s'havia abordat. Hem dut a terme una labor intensiva de poda a la Devesa, com fa anys que els veïns no recordaven. I hem posat en marxa, després de 6 anys de bloqueig, 8 canons antiincendis que poden llançar 2.966 litres d'aigua per minut, i que protegeixen el nostre bosc”.

L'alcaldessa ha anunciat que l'Ajuntament “ja té llum verda” per a la instal·lació de 3 cànons més. D'esta manera, en 205 es completarà la instal·lació de la primera fase de cànons antiincendis que inclouran millores en les càmeres i sensors.

“No escatimarem mitjans per a protegir el nostre Parc Natural”, ha destacat l'alcaldessa.

La major planta solar en sòl urbà

Dins de la Capitalitat Verda també ha destacat que “a principis de 2025, haurem finalitzat la major planta solar en sòl urbà amb la instalació de més de 6.600 plaques solars en els cementeris municipals que permetrà evitar l'emissió de 1.000 tones de CO₂ a l'any. Ja hem finalitzat en Campanar, Benimàmet i estem treballant al Grau".

“El més important d'este projecte -i és el segell que li hem volgut donar- és que eixa energia ajudarà a 800 llars vulnerables que tenen problemes per a afrontar els rebuts de la llum. Nosaltres sí que posem a les persones per davant, i no pensem només en l'estalvi d'edificis municipals”, ha valorat Catalá.

“Estem treballant en un ambiciós projecte pilot d'autosuficiència energètica en la pedania del Perellonet, serà la primera pedania de tota Espanya autosuficient. Durant este any, hem desbloquejat projectes amb els quals la ciutat guanyarà 335.000 metres quadrats nous de zones verdes, l'equivalent a 35 camps de futbol. S'ha iniciat la plantació de més de 2.000 arbres i s'ha impulsat la creació de quatre nous parcs”, ha prosseguit.

“Hem injectat mig milió d'euros en les pedanies perquè desenrotllen els projectes verds i sostenibles triats pels veïns. I València, ara mateix, està liderant a les ciutats que volen aconseguir la neutralitat climàtica.

“El compromís del Govern central amb la Capital Verda és nul”

“El nostre compromís cap a una ciutat més verda, més amable i més sostenible és inequívoc i ho estem demostrant amb fets. Fets que no veiem des del Govern central. Hem reclamat mil vegades i de manera oficial a Pedro Sánchez que declare la Capitalitat esdeveniment excepcional d'interés públic, I estem a setembre i el compromís del Govern és nul. Brilla per la seua absència”, ha lamentat l'alcaldessa.

“Tenim un govern central ecologista només de boca: ni envien l'aigua que l'Albufera necessita, ni donen suport a la Capitalitat Verda. No sols no ens donen cap ajuda econòmica, sinó que a més estan obstaculitzant que les empreses valencianes, que sí que es creuen l'estratègia sostenible d'esta ciutat, obtinguen incentius fiscals per ajudar-nos. Això sí, Pedro Sánchez no té cap problema a declarar esdeveniment excepcional d'interés públic a l'America's Cup de Barcelona o el Gran Premi de Fórmula 1 de Catalunya”, ha manifestat Catalá.

Capital Espanyola de l'Economia Social: “el focus posat en el Tercer Sector”

En relació amb la Capital Espanyola de l'Economia Social, l'alcaldessa ha destacat en la intervenció que “València ha posat el focus d'esta capitalitat en el Tercer Sector, en la inclusió laboral i social de persones amb discapacitat”.

“Per primera vegada, esta ciutat té una Direcció General de Discapacitat dependent d'Alcaldia i estem destinant el que mai s'ha destinat a projectes que milloren la vida de les persones amb qualsevol mena de discapacitat. Enguany, hem posat en marxa 20 iniciatives amb una inversió pròxima als 900.000 euros destinades a la inclusió cognitiva, sensorial auditiva o a la inclusió educativa per als xiquets amb TEA, entre altres”, ha precisat Catalá.

Pla de Conciliació i Maternitat amb més de 3M€ i 300€ per nounat

L'alcaldessa ha anunciat el major Pla de Conciliació i Maternitat que mai haja tingut València. “La conciliació és la gran assignatura pendent d'esta societat, i la falta de natalitat és un dels problemes més apressants que tenim”, ha argumentat Catalá.

Davant esta dificultat per a les mares i les famílies, l'alcaldessa ha anunciat que l'Ajuntament destinarà més de 3 milions d'euros a la conciliació. Més de 3 milions d'euros a estendre la gratuïtat de l'educació 0-3 al mes de juliol, a subvencionar les escoletes matineres i a augmentar les beques menjador.

Les escoles d'estiu dels col·legis municipals seran, de nou i per segon any consecutiu, gratuïtes. “I donarem, a les mares i als pares, una ajuda directa (universal) de 300 euros per nounat a partir de l'1 de gener de 2025”, ha subratllat.

“La ciutat de València començarà a saldar comptes amb les moltes dones que hui, en dia, encara es plantegen el seu projecte familiar i personal en funció de la seua situació laboral. Les ajudarem, perquè apostar per la conciliació és apostar per la igualtat”, ha assenyalat. 

Convertir València a la ciutat amb el millor transport públic d'Espanya

“En l'anterior mandat, la mobilitat era un escenari d'enfrontament permanentment. Es van aplicar una sèrie de mesures que expulsaven als veïns del centre. La màxima que s'ha aplicat en esta ciutat en els últims anys era prohibir. Prohibir, sense alternatives”, ha recordat l'alcaldessa.

Ara, ha prosseguit Catalá, “el Govern Municipal que lidere treballa perquè València tinga el millor transport públic d'Espanya”.

“Estem treballant per a donar el millor servici de transport públic i hem començat per una mesura que acosta als nostres veïns al cor de la ciutat, recuperant 7 línies al centre (la línia 4, 11, 16, 26, 31, 32 i 70). Els veïns de Natzaret, Patraix, Orriols, Zadia, Pedanies Nord o la Fontsanta tenen millor connexió amb el centre, per a anar al Mercat Central, per a comprar en els comerços tradicionals o simplement per a anar al seu treball”, ha assegurat.

“Som la primera ciutat d'Espanya que ofereix una targeta moneder amb el mòbil, que permet viatjar a un preu de 0,43 cèntims, amb l'avantatge de transbords il·limitats durant una hora, i que a partir d'un consum de 17,5 euros, els viatges són gratis durant tot el mes. Això és millorar el servici i pensar en la nostra gent. Perquè nosaltres sí que posem als ciutadans primer”, ha destacat.

L'EMT iniciarà la compra de 168 nous autobusos, elèctrics i híbrids, per un import de 90 milions. A més, destinarem 2 milions d'euros per a fer les marquesines més segures, més ben il·luminades i amb millors panells informatius. I ja estem actuant en 740 parades d'autobús per a fer-les més accessibles, sobretot, per a persones majors, persones amb mobilitat reduïda i pares que van amb els seus carrets de bebé. El 97% de les parades en 2025 seran accessibles”, ha informat l'alcaldessa.

Més aparcaments i primera Auditoria de Seguretat Viària

Una altra de les mancances que va deixar l'anterior equip de govern de l'esquerra, ha assenyalat l'alcaldessa, és la falta d'aparcament. “En esta ciutat s'han destruït milers de places en els últims anys sense donar alternatives. Provocant un efecte pervers: obligant la gent a haver de gastar-se una dinerada a llogar-se una plaça de pàrquing”.

“Com a primera mesura, hem retornat la gratuïtat en l'ORA blava en la franja de migdia i en l'última hora de la vesprada. Li ho vam prometre als ciutadans i hem complit amb la paraula donada. Els valencians s'estan estalviant amb esta mesura 1,5 milions d'euros anuals”, ha recordat.

Durant l'any vinent, l'Ajuntament condicionara solars en diferents punts de la ciutat i recuperarà al voltant de 1.000 places d'aparcament (735 en avda els Tarongers-Manuel Broseta, 26 en Av. Malva-rosa, 150 en entorn Mercat Torrefiel). També estem estudiant altres zones en l’Olivereta, Benimàmet, Benicalap).

Així mateix, ha recordat que durant este any s'ha realitzat una primera Auditoria de Seguretat Viària, seleccionant 4 interseccions que registren un major nivell de sinistralitat avinguda Blasco Ibáñez amb avinguda Cardenal Benlloc i carrer del Clariano, avinguda del Port amb avinguda Cardenal Benlloch i Carrer Eduard Boscà /Glorieta de plaça de Saragossa/ Gran Via Fernando el Catòlic amb Carrer Ángel Guimerà) les recomanacions del qual aplicarem.

Entre les recomanacions de l'auditoria destaquen: semaforitzar els carrils de bici més de major trànsit per a donar prioritat al vianant: dur a terme un projecte pilot d'instal·lació de semàfors amb detecció de vianants que pugen i baixen del *autobús per a alertar o frenar el carril bici en aquelles ubicacions on l'elevada intensitat per als vianants l'aconselle; crear passos per a vianants en els carrils bici perquè es puga accedir als contenidors de residus.

Igualment, l'auditoria proposa baixa a calçada, de manera progressiva, aquells carrils bici més conflictiva per a guanyar espai en les voreres; i eliminar punts negres d'accidentalitat com la glorieta situada en la intersecció de Blasco Ibáñez i Avinguda Cardenal Benlloch.

Els barris en l'epicentre de la política municipal

L'alcaldessa ha assegurat que “els valencians em van votar perquè cuidara la ciutat i això és el que pense continuar fent.

Per això, “durant l'any vinent, continuarem reparant i millorant les dotacions públiques i les instal·lacions municipals dels nostres barris. Continuarem reforçant la neteja, hem augmentat un 22% els recursos humans i els anuncie que, a partir d'este mes, es posarà en marxa una nova brigada específica de neteja per als jocs infantils de tota la ciutat, que s'aplicarà cada 15 dies”.

Així mateix, ha anunciat la posada en marxa d'un Pla Bianual de Millora Integral de Mercats de més de 6 milions, “perquè els nostres mercats tornen a brillar i siguen l'epicentre dels nostres barris”.

Sobre actuacions concretes en barris, ha destacat que “Proveïments tindrà un Complex esportiu i cultural digne, després d'anys d'abandó. Ho rehabilitarem amb un pressupost d'1,8 milions d'euros i adjudicarem la nova concessió esportiva d'obra i servicis per a millorar la prestació esportiva als veïns amb una inversió mínima de 9 milions d'euros.

Igualment, ha explicat que “Aiora tindrà, per fi, una piscina en condicions. La seua rehabilitació començarà l'any que ve amb un pressupost superior als 700.000 euros. A més, invertirem més de 3 milions d'euros per a remodelar les piscines d'estiu Parc de l'Oest, de Castellar i del Palmar.

Igualment, ha prosseguit Catalá. “*Trinitat tindrà una nova infraestructura esportiva per al barri, després de la caducitat de l'Hípica. I d'aquí als pròxims mesos obrirem el Poliesportiu de Nou Moles, que ha estat bloquejat més d'una dècada, i l'any que ve començarà les obres del Poliesportiu de Sant Isidre, una infraestructura altament reclamada pel barri”.

Renovació de l'enllumenat

Durant l'any vinent, ha prosseguit Catalá, continuarem renovant l'enllumenat públic de la ciutat en barris com Benicalap, Rascanya, Saïdia, Benimaclet, Olivereta, Castellar, Natzaret, Orriols, Fontsanta, Campanar, Malva-rosa, Sant Antoni, Torrefiel, i Cabanyal, entre altres… Una inversió de més de 4 milions per a tindre una millor il·luminació en els nostres barris. Hi haurà més llum i els nostres carrers seran més segures”.

En matèria de regeneració urbana, ha anunciat l'impuls d'un Programa de Millora dels accessos a la ciutat, per a transformar-los en façanes dignes.

Plan de Reducción del Ruido de la Ciudad

En la seua intervenció, l'alcaldessa ha anunciat la posada en marxa un Pla de Reducció del Soroll de la Ciutat que inclourà mesures com:

La Instal·lació en els barris amb major intensitat d'oci de terrasses amb material fotocatalític, que absorbeix les partícules nocives de l'aire, i fonoabsorbent que absorbeix el soroll.

La posada en marxa d'un Pla de Millora del paviment amb material fonoabsorbent que redueix fins a 10 decibels el soroll i que redueix l'emissió de prop de 700 tones anuals de CO₂.

Rehabilitació definitiva les Covetes de Sant Joan

L'Ajuntament s'implicara en la recuperació i restauració del nostre patrimoni cultural. En este sentit, Catalá ha anunciat que “s'han iniciat els tràmits davant la Conselleria per a impulsar la rehabilitació definitiva de les Covetes de Sant Joan”.

Autoestima Emocional

“L'Ajuntament de València ja no és alié a les festes, a les tradicions i a les senyes d'identitat de la nostra ciutat: La Senyera torna a entrar a la Catedral el 9 d’Octubre, el Cadafal de la Verge ha tornat a brillar en l'Ofrena després d'anys d'abandó”, ha incidit Catalá en el seu discurs”.

“Hem posat en marxa Nadal Mediterrani, amb el triple de pressupost per a il·luminar els nostres barris i pedanies, i hem tornat a sentir el poder de la nostra cultura i de la nostra música. Hem reobert el Palau de la Música després de 4 anys tancat, embellit la seua il·luminació gràcies a la col·laboració publicoprivada, i els Valencians han tornat al temple de la nostra música amb una gran programació. S'ha multiplicat per 4 els espectadors i hem duplicat els abonats”.

“Hem remarcat la nostra Banda Simfònica Municipal, donant-li major presència en els actes institucionals i organitzant un gran Certamen Internacional de Bandes que feia dècades que no es veia en esta ciutat”.

“La nostra Banda Municipal ha passat de tocar la marxa fúnebre en la plaça de l'Ajuntament, a presentar per primera vegada, la seua programació per a la temporada 2024-2025 amb una trentena de concerts, el seu desembarcament en els barris, i quasi 1 milió d'euros per a renovar els seus instruments”.

Apartaments Turístics

“El turisme és un sector fonamental per a l'economia de la nostra ciutat. Aporta el 15% al PIB. Per tant, cal cuidar-ho. Però també tenim clar que esta ciutat no pot morir d'èxit”, ha afirmat l'alcaldessa.

“Necessitem ordenar el turisme i apostar per un turisme de qualitat que respecte i cuide la nostra ciutat. Que pose al veí primer i en el centre de totes les decisions. I això mereix de nou noves polítiques que compten amb el consens més gran, perquè la convivència veïnal, i cuidar i protegir la nostra ciutat, depenen d'això”.

Segons ha detallat Catalá en la seua intervenció, “el 75% de tots els habitatges turístics es van donar d'alta durant les dues legislatures anteriors. I no sols això, sinó que, fins ara, no s'havia fet res per a frenar la proliferació d'apartaments turístics”. Bé, per a ser rigorosa, en 2018, es va modificar la normativa urbanística per a permetre apartaments turístics en baixos comercials”, ha precisat.

Increment de la inspecció

“Este govern ha sigut l'únic que ha posat el cascavell al gat i ha decretat una moratòria d'apartaments turístics per a poder ordenar el sector i donar seguretat jurídica. A més, hem aprovat la prohibició total de nova vivenda turística en pràcticament tota Ciutat Vella. Perquè este govern sí que vol un centre vivible”, ha reafirmat Catalá.

Quant a l'activitat irregular, “aquella que es va deixar acampar a pler durant anys”, l'actual govern municipal ha creat 4 equips d'inspectors “per a posar límit a qui opera al marge de la legalitat”.

La inspecció d'apartaments turístics s'ha incrementat un 454%. En el primer semestre 2023 va haver-hi 48 inspeccions. En el primer semestre 2024 hi ha hagut: 266 inspeccions. L'activitat policial contra els apartaments turístics il·legals ha passat de 73 actes en 2022, a 449 en el que portem del 2024. I ja s'han emés 278 ordes de cessament.

“Jo vull una ciutat vivible amb un turisme de qualitat, regulat i sostenible”, ha mantingut l'alcaldessa. “Hem posat a València per damunt de tot. Hem prioritzat la convivència i el dret al descans del ciutadà, que ha de poder viure en el seu barri. Per això, continuarem lluitant contra l'activitat il·legal:

“Els anuncie que l'Ajuntament ordenarà a les empreses subministradores el tall de la llum, aigua i altres subministraments dels trepatges turístics il·legals”. “A més, sol·licitarem al Consell les competències per a sancionar als pisos per a sancionar als pisos turístics il·legals, que es podran enfrontar a multes de fins a 600.000 euros”, ha ressaltat,

En relació amb l'arribada de creuers a València ha dit que “és necessari buscar un equilibri i en això estem treballant”

Per això, ha anunciat que “es va posar en marxa un Grup Permanent de Treball de Creuers entre l'Ajuntament, l'Autoritat Portuària i el sector per a ordenar el trànsit de creuers. “Volem dissenyar una estratègia de sostenibilitat social i mediambiental compartida de creuers i vetlar un turisme de creuers de qualitat, buscant la desestacionalització de les escales, la distribució del flux de creueristes en destí i la planificació”, ha matisat.

“Prioritzarem aquells vaixells que utilitzen València com a port base, és a dir que facen nit a la ciutat, i, per tant, que generen un major impacte econòmic per a la ciutat; ha aclarit l'alcaldessa.

Reforma del finançament local

L'alcaldessa María José Catalá ha acabat el seu discurs en el Debat de l'Estat de la Ciutat amb un assumpte que ha considerat “capital per al municipalisme”, la reforma del finançament local.

“Hui el tema en l'àmbit nacional és el finançament autonòmic, però Si la reforma del finançament local era des de fa anys necessària, ara després del Contingent Català esta reforma és imperiosa. I ha d'obrir-se el debat alhora que el debat del Sistema de finançament autonòmic, perquè no es pot l'un sense l'altre”, ha afirmat.

“Sense el finançament local, cau la primera línia de l'escut social. Prestem moltíssims servicis, molts d'ells, de competències impròpies i necessitem tindre un finançament adequat per a donar resposta a totes les necessitats dels nostres veïns. Seré una de les veus que amb més fermesa defenga en el debat nacional de començar a parlar de forma molt seriosa sobre la reforma del finançament local”, ha manifestat.

Per tot això, ha proposat “la modificació de la Llei de les Hisendes Locals, a fi de garantir una major participació dels Ajuntaments en els Ingressos de l'Estat”

“El percentatge corresponent al finançament local s'ha de llevar directament dels Ingressos de l'Estat, de forma totalment independent del finançament autonòmic. I espere que hui, ací i ara, tots els grups polítics segellem este consens polític, per a exercir les accions necessàries, i per a demanar als nostres portaveus nacionals que donen suport a este necessari debat. Ho mereix”, ha indicat.

“En un any, hem donat un colp de timó a l'estat de la ciutat”, ha conclòs l'alcaldessa. “Hem recuperat l'autoestima, hem recuperat la València que es vol i que es cuida, i hem reactivat la ciutat. Ara estem liderant polítiques públiques necessàries per a fer front als grans desafiaments, però també per a donar una resposta immediata al que els veïns ens demanen. El lideratge de València és innat al nostre ADN i ara l'estem exercint. Crec que anem pel camí adequat, i vull donar les gràcies a tots i cadascun dels 16 regidors que formen part del meu govern”, ha assegurat.

“Podem arribar encara més lluny i podem fer grans coses, si ho fem des del consens, des del sentit comú i des de la moderació Per això, allargue la mà a tots els partits perquè se sumen a esta conjura per València que hem iniciat”.

Recursos multimèdia

María José Catalá. Debat estat ciutat. Conciliació
María José Catalá. Debat estat ciutat. Creuers
María José Catalá. Debat estat ciutat. Menys impostos, menys deute, més llicències
María José Catalá. Debat estat ciutat. Pisos turístics ilegals
María José Catalá. Debat estat ciutat. Reducció soroll
María José Catalá. Debat estat ciutat. Vivenda