S'està cercant, espereu....

Festes | Ajuntament de València - València

FESTES

Fotos de festes
 

Ciutat amant de la vida al carrer i de les celebracions en grup, València posseïx un calendari ple de festes. Moltes d’estes són esdeveniments culturals de caràcter singular, basats en la rica tradició festiva valenciana i amb uns valors patrimonials importantíssims, però que també apareixen lligats a valuoses manifestacions contemporànies i cosmopolites.

L’espectacularitat dels festejos, les càlides temperatures i la riquesa de la gastronomia fan que el ciutadà o el visitant visca plenament l’eclosió social que es produïx en totes i cadascuna de les festes de València.

El caràcter extravertit, alegre i bulliciós dels valencians i les valencianes es manifesta en festes, religioses i profanes, que se celebren majoritàriament al carrer i en què es mesclen rituals, creativitat, pólvora, música, flors...

Dins de l’extens calendari festiu de la ciutat destaquen les de Sant Vicent Màrtir, les Falles, la Setmana Santa Marinera, Sant Vicent Ferrer, la Mare de Déu dels Desemparats, el Corpus Christi, la Gran Fira de València, el Nou d’Octubre i el cicle de Nadal, que també inclou activitats com ara Expojove, el Cap d’Any o la Cavalcada de Reis.

 

LES NOSTRES FESTES


AGENDA

L'Agenda de la Ciutat, en esta mateixa web, li oferix els programes detallats de cadascuna de les festes.


Valencia Tourist Card

LES FALLES

Les Falles són una font de creativitat col·lectiva que involucra milers de valencians i valencianes. Del 15 al 19 de març, les ciutats valencianes es convertixen en museus d’art efímer al carrer que celebren l’arribada de la primavera.

La música, la pólvora, la indumentària tradicional, l’alegria, el treball en equip, la sociabilitat de la seua gent, el foc més vigorós i purificador, el color, la càlida acollida a qui ve a viure-les per primera volta... són només alguns dels ingredients que fan d’esta una festa singular. De fet, els seus valors creatius i les seues pràctiques rituals, que es repetixen cada any des de fa dècades, han aconseguit que la UNESCO les declarara patrimoni immaterial de la humanitat l’any 2016.

Les Falles es remunten tant als cadafals satírics i burlescos que els veïns ja erigien a mitjans del segle XVIII com a les fogueres que s’encenien vora les alqueries de l’horta. Amb el temps s’hi va anar sumant el treball artesà dels fusters i altres professionals que ajudaren a estendre la festa per cada barri de la ciutat i també pels municipis contigus, arribant hui en dia a tindre constituïdes més de 350 comissions falleres a la ciutat de València. Des dels seus orígens l’evolució de la festa ha sigut constant gràcies al seu sentit crític i el seu esperit cultural renovador.

La falla és l’eix que vertebra la festa. És una gran escultura efímera creada al llarg d’un any que naix del no-res als carrers valencians. La seua ànima és la crítica satírica sobre els temes de l’actualitat política i social. L’enginy dels versos més àcids complementen les escenes artístiques de cada falla. I és que el caràcter satíric dels valencians sempre ha quedat visible en l’espill crític de la falla com un aparador de la realitat. Les falles s’integren en la trama urbana, i transformen les ciutats en un organisme viu en què les instal·lacions artístiques conviuen amb el públic en un diàleg intercultural únic.

Festa, tradició i color, a més d’un complex teixit associatiu. Les comissions falleres seguixen rituals que es repetixen cada any, però també generen activitats lúdiques de tot tipus en què està assegurada la diversió.

Les Falles comencen oficialment amb la Crida des de les Torres dels Serrans, i ja avançat març comença la llarga “plantà” de les falles de secció especial, tot i que formalment la “plantà” de les falles infantils és el dia 15 al matí i la de les grans la nit d’este mateix dia. També destaca per la seua emotivitat l’Ofrena de Flors a la Mare de Déu dels Desemparats, capaç de mobilitzar més de 100.000 fallers els dies 17 i 18. Paral·lelament se succeïxen les activitats festives més variades en les demarcacions de les comissions falleres i els seus casals, que oferixen una activa vida cultural durant tot l’any.

Des de l’1 de març, València es convertix en un núvol de pólvora que envolta el visitant en una experiència única al món. Les mascletades de la plaça de l’Ajuntament pauten el ritme dels dies festius i, com els castells de focs artificials, congreguen enormes multituds d’amants de la pólvora, la qual també té altres manifestacions interessants com la “despertà” o el correfoc. El 18 de març a la matinada, la Nit del Foc esclata amb una espectacular demostració de focs artificials.

Si la pólvora dota les Falles d’una explosiva banda sonora, la música que acompanya la festa té també una gran importància. La ciutat de València es convertix en un escenari obert on el visitant pot veure’s sorprés en cada racó per les notes de la música festiva interpretades per bandes de música o colles de tabal i dolçaina.

El 19 de març és el dia de Sant Josep, el dia gran de la festa. Al matí té lloc l’ofrena floral al patriarca i les comissions apuren les seues darreres cercaviles, que culminen amb les mascletades o traques en cada demarcació. De vesprada, la Cavalcada del Foc, en la qual desfilen colles de diables que escampen foc i flames per la ciutat, dona lloc a les últimes hores de la festa, que culmina en la “cremà”. Les falles cremen als barris i renoven vida i sentiments. Un foc purificador del qual sorgiran les energies per a construir les falles de l’any següent.

Durant tot l’any, es pot visitar el Museu Faller, al barri de Montolivet, que reunix els ninots indultats, cartells anunciadors de les Falles, indumentària i diversos objectes associats al dia a dia de la festa. El Museu Faller de València té una característica que el fa únic al món: els ninots infantils i adults que s’hi incorporen són elegits cada any per votació popular des de 1934 en l’Exposició del Ninot. D’esta manera, la col·lecció mostra l’evolució de les tècniques i els materials utilitzats pels artistes fallers per a elaborar els ninots. També s’hi observa el sentiment d’una època, les preocupacions de la societat i les crítiques satíriques que els artistes del moment volien expressar. 

També es pot visitar el Museu de l’Artista Faller de València  del Gremi Artesà d’Artistes Fallers.

LES NOSTRES FESTES


AGENDA

L'Agenda de la Ciutat, en esta mateixa web, li oferix els programes detallats de cadascuna de les festes.


Valencia Tourist Card