S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’Ajuntament posa en servici la instal·lació de telegestió de les lluminàries de la platja del Cabanyal i Malva-rosa

Notario: “Amb esta instal·lació reduïm el consum d’energia , augmentem la seguretat de la zona i minimitzem l’impacte mediambiental en la platja”

• L'enllumenat augmenta la intensitat automàticament quan detecta la presència de persones

28/03/2023

L'Ajuntament de València ha instal·lat dispositius de telegestió en 3.133 lluminàries, a més de 13 cambres, en els barris del Cabanyal i la Malva-rosa. Des de La Marina fins al límit nord de la ciutat. És el projecte “Smart Lighting”. La regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha assenyalat que “som la primera ciutat que telegestiona amb detecció de moviment un passeig marítim tan extens i amb esta instal·lació reduïm el consum d'energia, augmentem la seguretat de la zona i minimitzem l'impacte mediambiental a la platja”.
 

“Hem telegestionat les lluminàries des de La Marina de València fins al límit nord de la ciutat, en 2 km del passeig marítim amb la instal·lació de cambres intel·ligents que elevaran la intensitat lumínica quan detecten la presència de persones”, ha explicat Lluïsa Notario, responsable de l'enllumenat públic. El sistema s'ha instal·lat tant a la platja com en tot el passeig de la Malva-rosa i en alguns carrers de la zona.

El principal concepte del projecte és instal·lar dispositius de telegestió en cadascun dels punts de llum. Mitjançant un protocol conegut com a DALI, s'establix una comunicació bidireccional de manera que cadascuna de les fonts de llum pot comunicar dades d'explotació, consum, tensió, intensitat, factor de potència, etc. També poden comunicar errors de funcionament de la lluminària. I al seu torn se li pot donar instruccions d'apagat o de reducció de la intensitat de la llum, entre altres qüestions.

Una altra novetat del projecte ha consistit a dotar la instal·lació de detecció de presència de persones. Concretament es tracta de 13 càmeres de vídeo amb intel·ligència artificial, dotades d'anàlisi de vídeo local, de tal manera que són capaces de detectar la presència d'una o diverses persones, tant en la zona del passeig com en la de la platja i enviar un senyal al sistema perquè s'eleven els nivells lumínics. Este sistema és capaç de detectar el moviment de persones, fins i tot en la foscor absoluta, i diferenciar el moviment de persones d'uns altres que pogueren sorgir per la presència d'animals o objectes moguts pel vent.

Quan no hi haja presència de persones, la zona de l'aigua quedarà totalment a les fosques, la de la platja en mínims i la del passeig quedarà dins del llindar d'il·luminació de seguretat, que al principi serà d'un 20 a un 25 per cent de la il·luminació normal.  Ací es pot comprovar el seu funcionament: https://www.youtube.com/shorts/1VUvCMfqvDk 

“Un enllumenat públic sostenible i de qualitat és aquell que utilitza la llum necessària per a aconseguir una major qualitat de vida per als seus veïns i veïnes, optimitzar i racionalitzar la despesa energètica i baixar la contaminació lumínica. València ha experimentat una profunda metamorfosi en la instal·lació de l'enllumenat públic situant-nos com una ciutat model en sostenibilitat i gestió, aplicant solucions tecnològiques innovadores com la instal·lació pionera que hem implantat en el passeig marítim de la platja de la Malva-rosa.”

Este projecte és la segona acció relacionada amb l'enllumenat públic que l'Ajuntament de València duu a terme dins de les iniciatives incloses en el Projecte MatchUp. Ha comptat amb un pressupost de licitació de 319.949 euros, IVA inclòs, dels quals 256.000 euros (el 80 per cent) els va aportar la Comissió Europea i està específicament orientat al desenvolupament de “Smart Cities and Communities” (Ciutats i Comunitats Intel·ligents).

Esta tecnologia Smart oferix altres avantatges associades, a més de la qualitat i l'eficiència, ja que permet una detecció més ràpida de les avaries amb una comunicació de les incidències en temps real a les plataformes de gestió. Les possibilitats d'aplicació són moltes, ja que també es podrà connectar qualsevol dispositiu intel·ligent, wifi, sonòmetres i termòmetres.

Recursos multimèdia

Lluïsa Notario