S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Les inversions en enllumenat públic en els processos participatius es dupliquen enguany

Notario: “L’enllumenat és important per a la qualitat de vida del veïnat, que ha optat per estes intervencions d’1,5 milions en nou districtes i dos pobles”

• El barri de Marxalanes ha experimentat la renovació de lluminàries

07/12/2022

La regidora de Gestió de Recursos de l’Ajuntament de València, Lluïsa Notario, ha fet balanç este dimecres de les inversions en enllumenat públic que escometrà el consistori a partir dels pressupostos participatius d’enguany, que sumaran un total d’1.543.431 euros en inversió. “El canvi a un enllumenat eficient, sostenible i no intrusiu és una de les grans transformacions que està experimentat la ciutat en els darrers set anys i els veïns i veïnes de València, de forma molt clara, volen continuar amb esta millora, que és fonamental per a la seua qualitat de vida” ha assenyalat Notario com a responsable de l’enllumenat públic de la ciutat.
 

Segons ha detallat, totes les propostes fetes i votades als pressupostos participatius suposaran intervencions en l’enllumenat públic de nou districtes (Benicalap, Algirós, Benimaclet, Ciutat Vella, la Saïdia, l´Olivereta, Patraix, els Poblats Marítims i Rascanya) i dos pobles (Borbotó i Castellar-l’Oliveral). 

Notario ha posat en valor que “de forma majoritària les inversions que sol·liciten els veïns i veïnes dels diferents barris i pobles de València perseguixen dos objectius: canviar l’enllumenat del seu entorn a tecnologia més eficient i -relacionat amb l’eficiència però també amb l’estètica- eliminar els bàculs de carretera per solucions d'enllumenat més modernes i eficients que són, a més, les que compten amb un pressupost més elevat”.

La idea central d'eixes propostes és substituir el vells bàculs de carretera, amb lluminàries obsoletes, per columnes de baixa altura amb lluminàries o fanals de LED de 2.700 ºK amb IRC 80 i d'altes prestacions. Tots eixos nous fanals es telegestionaran amb controladors de lluminària punt a punt per a millorar el manteniment de la instal·lació. Concretament, han optat per estes intervencions en Rascanya, on es preveu l’eliminació d’eixos fanals als Orriols amb un pressupost de 253.630 euros (a banda de la millora de la il·luminació d’una vorera de l’avinguda d’Alfauir per 15.000 euros), i en els Poblats Maritims, on es preveu la substitució dels bàculs en Natzaret amb una partida de 270.000 euros.

“El govern de Joan Ribó i la ciutadania estem en sintonia a l’hora de construir una ciutat més sostenible i climàticament neutra, com demostren les propostes votades majoritàriament pel veïnat dels barris i pobles de la ciutat amb l’objectiu de millorar alhora la qualitat de vida de la gent”, ha defensat Notario.

Una actuació destacada serà l’aprovada pel veïnat de Benicalap, amb un pressupost de 176.851 euros per a la segona fase de la renovació de l'enllumenat en un barri on la primera fase -també sorgida dels pressupostos participatius anteriors- ja està a punt de finalitzar, previsiblement abans de Nadal. En Benicalap també s’ha aprovat la proposta per canviar les lluminàries del tramvia, perquè siguen LED, amb un pressupost de 45.000 euros.

Al poble del Castellar-l’Oliveral la transformació a tecnologia LED abastarà quasi tot el poble. Se substituirà gran quantitat d'enllumenat en façana amb braços de tipus industrial i lluminàries tipus viari. Els nous fanals prescindiran del cristall i les noves lluminàries tindran la ja habitual temperatura de color de 2.700 ºK i IRC 80, també amb telegestió punt a punt, amb controladors de lluminària. S’hi destinaran 170.000 euros.

En Algirós s’abordarà la il·luminació al jardí central de Blasco Ibáñez, amb una inversió de 120.750 euros, i es dotaran d'il·luminació les pistes esportives del carrer del Músic Ginés, on s'implementarà un sistema de gestió de la instal·lació perquè les persones usuàries puguen disfrutar-la per la nit, però que l'enllumenat funcione només si hi ha gent en la pista (i com a màxim fins a una hora determinada). Càmeres d’anàlisi de vídeo se sumaran a la telegestió amb controladors de lluminària punt a punt. Esta intervenció tindrà un pressupost de 48.390 euros.

En Benimaclet s’ha aprovat la intervenció per millorar la il·luminació en la Ronda Nord, amb una partida de 120.000 euros. Es reforçarà l'enllumenat posterior dels fanals per millorar la il·luminació per a les persones que passegen i transiten per les voreres de nit. Es realitzarà amb sistemes de telegestió i detecció de presència, de manera que eixe enllumenat posterior funcionarà a la seua potència nominal fins a una hora determinada, i després baixarà al 25-30 per cent, llevat que es detecte presència de vianants, tornant en eixe cas al seu valor nominal durant uns minuts i optimitzant així les prestacions de la instal·lació i reduint el consum d'energia. A més, hi ha una altra proposta de millora de l’enllumenat per 26.000 euros.

En el districte de l’Olivereta es canviaran els fanals en l'Agulla, on se substituiran els braços de façana tipus industrial dotant al barri d'un enllumenat més coherent amb la tipologia dels habitatges existents en este entorn, amb cases d'una o dos plantes. Mentrestant, en Patraix el veïnat ha votat pel recondicionament del parc de Jacinto Labaila amb Fontanars dels Alforins i Escultor Ricard Boix, amb un pressupost de 50.000 euros.

Quant a Ciutat Vella, es millorarà l'enllumenat del jardí de l'Hospital, amb el canvi de les columnes de baixa altura per altres d’ornamentals, semblants a les ja existents en eixe entorn, com ara en Guillem de Castro, de major altura, amb lluminàries tipus LED de TCC 2.700ºK i IRC 80. Esta intervenció suposarà una inversió de 50.000 euros.

En la Saïdia s'han aprovat dos propostes amb un pressupost total que supera els 88.000 euros, per a millorar la il·luminació del carrer Molinell així com de l’entorn en general. Pel que fa al poble de Borbotó, una inversió de 19.760 euros permetrà millorar la il·luminació de l'aparcament del parc de Santa Anna.

Recursos multimèdia

Lluïsa Notario