Notícies Destacades | Ajuntament de València - València
Filtre de notícies
Temàtiques
Cerca de notícies
Cerca per dia
Últimes notícies
València planteja la protecció, com bé cultural immaterial, del Cant de la Carxofa, que es representa en diferents barris i pedanies de la ciutat
• Escenificació del Cant de la Carxofa a Castellar-l'Oliveral
19/07/2024
- La tradició es duu a terme en dates diferents segons les diferents localitats de l'horta valenciana en les quals es conserva. A València es representa encara al barri del Carmen, al Canyamelar o a Castellar-l’Oliveral
- A principis de segle XX, la Carxofa es cantava en multitud de barris de la ciutat de València, com el Pilar, Russafa, Benimàmet o Marxalenes, encara que la seua epresentació s'ha anat abandonant
- La Junta de Govern Local ha aprovat “reconéixer el valor cultural del Cant de la Carxofa, que es representa en diversos barris de la ciutat de València i municipis de la comarca de l'Horta”
L'Ajuntament de València ha plantejat la protecció del Cant de la Carxofa, una manifestació artística, religiosa i musical de tradició arrelada en diverses localitats de la comarca de L´Horta, i en diferents barris i pedanies de la ciutat. Atés que el consistori no té competències ni pot instar la seua protecció, la Junta ha optat, a instàncies de la Regidoria de Cultura, a materialitzar el seu suport a qualsevol iniciativa dirigida a promoure el màxim reconeixement.
Tal com ha explicat el regidor Juan Carlos Caballero, portaveu del govern municipal, la Junta de Govern Local ha aprovat este divendres una moció d'impuls per al reconeixement i protecció del Cant de la Carxofa, com a resposta a la iniciativa plantejada des de l'associació Amics de la Carxofa Castellar-l'Oliveral.
La Junta de Govern Local ha aprovat “reconéixer el valor cultural del Cant de la Carxofa, que es representa en diversos barris de la ciutat de València i municipis de la comarca de l'Horta”. Així com “secundar quantes iniciatives es produïsquen per tal d’obtindre de la Generalitat la màxima protecció possible per al Cant de la Carxofa”. De fet, l'acord de la Junta planteja fins i tot que la protecció podria ser “la declaració de Bé d'Interés Cultural, BIC, en la categoria de Bé Immaterial, en ser una expressió de les tradicions del poble valencià en la seua manifestació musical i artística”.
El Cant de la Carxofa és un celebració tradicional litúrgica de caràcter religiós i festiu. Consistix en el cant d'uns versos dedicats al Santíssim Crist o a la Mare de Déu, que interpreta un xiquet des de l'interior d'un artefacte amb forma de carxofa. La tradició es duu a terme en dates diferents segons les diferents localitats de l'horta valenciana en les quals es conserva. A València es representa encara en barris com ara el Carme, el Canyamelar o Castellar-l’Oliveral.
Els orígens
Els orígens d'esta tradició artística i musical no són clars. Segons alguns investigadors, podria provindre de les representacions italianes i franceses del teatre asumpcionista del segle XIII, que podria haver-se representat en els municipis de la comarca de l'Horta, com una variant del Misteri d’Elx, amb el qual guarda moltes similituds, des del segle XV.
Respecte als antecedents més pròxims, se sap que a mitjan segle XIX, Rigoberto Cortina Gallego va compondre el “motet”, que és el nom que rep el cant que va acompanyat de música i cor. Des que es coneix esta tradició com a tal, les diferents variants coincidixen també que se celebra després de les processons, al carrer, i sempre incorpora l'artefacte que s'assembla a una carxofa invertida, que obri les fulles per a deixar veure el xiquet que entona el cant, que ara per ara té diferent lletra segons el lloc on es fa esta representació tradicional.
A principis de segle XX, la Carxofa es cantava en multitud de barris de la ciutat de València, com el Pilar, Russafa, Benimàmet o Marxalenes, encara que la representació s'ha anat abandonant. Per això, i davant el perill de la desaparició d'esta tradició i l'interés renovat en diversos pobles de l´Horta, diverses associacions culturals estan incentivant la recuperació i protecció.