S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

València realitza la primera prova com a laboratori urbà amb el projecte pilot “PlatjaBot”, un robot intel·ligent per a la neteja de platges mitjançant IA

• Imatge del robot UMIBeach

04/07/2024

  • València és la primera ciutat d'Espanya a desenvolupar una ordenança sandbox, que configura la ciutat com un laboratori real per a provar projectes en fase experimental
  • El robot, denominat UMIbeach, és el primer projecte en desenvolupament en el marc de l'Ordenança reguladora de sandbox urbà, aprovada el mes d'abril passat
  • La capacitat de l'autòmat li permet netejar cinc quilòmetres quadrats de platja amb una sola càrrega i pot arreplegar fins a 330 unitats de residus per quilòmetre quadrat
  • María José Catalá ha destacat que la neteja de les platges “és un objectiu prioritari per al govern municipal, en el marc de la Capitalitat Verda 2024”

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha assistit este matí a l'inici de les proves del projecte denominat “PlatjaBot”, un robot intel·ligent per a la neteja de les platges mitjançant intel·ligència artificial IA, que inaugura l'aplicació de l'Ordenança reguladora de sandbox urbano, aprovada el mes d'abril passat. L'experimentació real amb este robot, denominat UMIbeach, suposa la posada en marxa i la primera aplicació pràctica d'esta ordenança, pionera a Espanya.

Tal com ha subratllat l'alcaldessa, “som la primera ciutat espanyola que té una ordenança pròpia de sandbox urbà, és a dir, una normativa que permet que es puga provar tecnologia en fase experimental en un entorn real, com és tota la ciutat de València, i fer-ho sense els tràmits administratius tan farragosos que normalment acompanyen a estes autoritzacions”.

L'ordenança es va aprovar el mes d'abril passat, i una vegada conclòs el tràmit de presentació de delegacions sense que s'haja registrat cap, es publicarà l'aprovació definitiva del text en els pròxims dies. Este matí s'ha efectuat la primera de les proves en el marc d'esta normativa, que ha consistit en l'experimentació amb un robot autònom dedicat a la neteja de les platges mitjançant IA. Acompanyada per la regidora d'Innovació, Paula Llobet, i pel diretor gerent de l'empresa UMIbots, Clodo González, l'alcaldessa María José Catalá ha destacat que la neteja de les platges “és un objectiu prioritari per al govern municipal, en el marc de la Capitalitat Verda 2024”.

El robot presentat hui, UMIbeach, és la primera màquina del món d'estes caracterísicas que funciona de manera autònoma –ha explicat l'alcaldessa- atés que tecnologia similar només existixen dos unitats més en el món, però no són autonomas”. “Esta és una tecnologia que sorgix de València en el marc de la Capitalitat Verda –ha continuat Catalá- i benvinguda siga, perquè esta és la nostra aposta: som la primera Green Capital del Mediterrani i volem continuar fent passos avant en la neteja de la mar i de tota la zona de costa”. La prova efectuada s'ha dut a terme a la platja de la Malva-rosa.

5.000 metres quadrats per càrrega

El responsable de la firma que ha desenvolupat la tecnologia, Clodo González, ha explicat les característiques del robot i ha assegurat que compta amb tota les mesures de seguretat, tant en la part frontal, per a detectar obstacles i persones, mitjançant visió artificial IA, com de seguretat perimetral per a, poder moure el conjunt de la càrrega. Es tracta d'un vehicle eruga que permet arreplegar fins a 10 centímetres de terra i garbellar tots els residus que es troben en la superfície. Estos residus s'acumulen en un depòsit posterior per a ser abocats en contenidors a peu d'arena. Esta tecnologia té la capacitat de netejar cinc quilòmetres quadrats de platja amb una sola càrrega i pot arreplegar fins a 330 unitats de residus per quilòmetre quadrat. A més, UMIbeach funciona amb energia elèctrica i/o solar, té una autonomia de set hores seguides, amb la possibilitat de deixar-ho sense control humà durant 24 hores.

Es tracta d'una solució autònoma única en el món, que, a més, va acompanyada també d'una aplicació de videojoc que permet ludificar el seu ús per part de les persones usuàries, de manera que es contribuïx a la conscienciació de la ciutadania, que pot participar també en el procés, així com geoposicionar les zones en les quals apareixen residus en el sòl perquè el robot reprograme les seues rutes.

Quant a la seguretat, el robot és capaç de detectar qualsevol obstacle, fins i tot de nit o en condicions climatològiques adverses, i així pot “decidir” si es deté o si esquiva l'obstacle. Així mateix pot ser operat en remot i rebre rutines diferents. Finalment, destacar que porta incorporat un giroscopi i que, davant qualsevol colp de moviment o acció vandàlica, la màquina es bloqueja.

L'alcaldessa Catalá ha explicat que el primer pas és “mapear tota la platja”, i ha destacat la labor del robor per a eliminar de l'arena burilles, plàstics i tot tipus de residus. “En el marc de la Capitalitat Verda Europea, volem apostar per esta mena d'iniciatives, encara que esta serà una de tantes innovacions que farem possibles com proves reals en laboratori sandbox”

La presentació de “UMIbeach” s'emmarca també en la nova estratègia València Innovation Capital. Es tracta d'una iniciativa propiciada des d'Invest in València, que compta amb la col·laboració de la firma Siemens. En el context de l'ordenança de sandbox urbà, en els pròxims mesos es desenvoluparan nous projectes, com l'adaptació de fanals que servisquen com a carregadors de vehicles elèctrics, entre altres.

Recursos multimèdia

María José Catalá