Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Ribó celebra que el Govern reforme l’impost de plusvàlues però demana compensacions per a garantir el finançament dels ajuntaments

L'alcalde de València espera que el nou decret del Govern per regular la seua aplicació siga “just”

• L’IIVTNU és un tribut de caràcter directe, competència dels ajuntaments

08/11/2021

“Ja era hora”. L'alcalde de València s'ha manifestat amb estes paraules a favor de la modificació de l'Impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana (IIVTNU), conegut com a Impost de plusvàlua municipal, després que el passat 26 d'octubre el Tribunal Constitucional el declarara nul. Ribó ha assegurat que este tribut estava generant problemes als ajuntaments des de feia temps, i ha mostrat el seu desig que el nou decret del Govern per regular la seua aplicació siga “just”.

 

“No és la sentència del Constitucional, que va dir que ja està bé, sinó que són diverses sentències anteriors, de fa un parell d'anys, que ja deien que este impost no funcionava adequadament i que calia retocar-lo perquè no era just”, ha explicat Joan Ribó. L'alcalde de València ha afirmat que el contingut d'esta càrrega contributiva i la manera de calcular el muntant a pagar per la ciutadania “ja fa temps que s'havien d'haver modificat”.

“Més val ara que mai”, ha afirmat l'alcalde este dilluns davant els mitjans de comunicació, i ha afegit que des de l'Ajuntament de València “esperem, per descomptat, que després de la reforma, este impost siga just, que no carregue coses que no pot carregar, com ha dit el Constitucional”.

Ribó ha volgut recordar també al Ministeri d'Hisenda que este assumpte ve regulat per la Llei d'hisendes locals, “i, per tant, els recursos amb els quals els ajuntaments es proveeixen a conseqüència d'este impost, o venen de l'impost en sí, o el Govern està obligat a compensar als ajuntaments”, ha subratllat. De fet, Ribó ha citat un precedent quan el Govern l’any 2003 va va abolir l'Impost d'activitats especials per a totes les empreses que liquidaven menys d'un milió d'euros, i va haver de compensar als ajuntaments per este motiu; i este seria un cas totalment similar”, ha assenyalat l'alcalde.

Ribó ha mostrat la seua satisfacció pel fet que finalment es vaja a actuar per a esmenar els desajustaments del tribut, i ha explicat que el Govern Municipal està a l'espera de poder analitzar adequadament la modificació que aprove hui el Consell de Ministres. Com és sabut, el Consell de Ministres té previst aprovar hui dilluns el Reial decret llei que adaptarà l'impost sobre la plusvàlua municipal a la sentència del Tribunal Constitucional. Segons s'ha avançat, la modificació establirà dos mètodes de càlcul, que permetrà que les persones contribuents puguen triar entre els dos per a aplicar el que més els beneficie: o bé aplicar els nous coeficients sobre el valor cadastral en el moment del traspàs de l'habitatge, o aplicar la diferència entre el valor de compra i el de venda.

L’IIVTNU, o Impost de plusvàlua municipal, és un tribut de caràcter directe, competència dels ajuntaments. L'obligació de pagar es basa sobre la venda, donació o herència d'una vivenda, i grava la revaloració que hagen experimentat els terrenys urbans sobre els quals estiguera construïda esta vivenda des del moment de la compra.

Recursos multimèdia

Joan Ribó