Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Beca Velázquez - València

Vés enrere Beca Velázquez

Volver

L'artista Sandra Martínez López, Sandra Mar, guanyadora de la Beca Velázquez 2024-2025

• Imatge del projecte presentat per Sandra Mar

05/07/2024

  • Per a la residència a la Casa de Velázquez, l'artista ha proposat la realització d'una sèrie de peces a partir d'una investigació al voltant de l'expressivitat de la forma i a la materialitat des de l'esbós i l'escriptura
  • La beca Velázquez 2024-2025 està dotada amb 16.000 euros, que servixen de suport a la formació d'artistes joves de la Comunitat Valenciana en la institució cultural Casa de Velázquez de Madrid
  • La Junta de Govern Local ha aprovat hui l'acta del jurat d'esta convocatòria

L'artista valenciana Sandra Martínez López, Sandra Mar, ha sigut escollida guanyadora de la Beca Velázquez, que concedix l'Ajuntament, en la convocatòria 2024-25. El projecte ha sigut seleccionat entre les diferents propostes presentades a la convocatòria per un jurat qualificador integrat per José Ramón Alarcón San Martino, comissari d'art, gestor i periodista cultural, i membre del consell editorial de la revista MAKMA per delegació de Nancy Berthier, directora de la Casa de Velázquez (Académie de France) de Madrid; Claude Bussac, directora d'Estudis Artístics de la Casa de Velázquez (Académie de France) de Madrid; Horaci Silva Sebastián, pintor i catedràtic de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València; Regina Quesada Alonso, guanyadora de la beca Velázquez del curs 2023-2024; i Marta López Ricarte, directora del Museu de la Ciutat, en delegació del regidor d'Acció cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno.

La Junta de Govern Local ha aprovat este divendres l'acta del jurat que arreplega els resultats de la convocatòria i els processos de selecció, del qual han resultat finalistes les propostes dels artistes Antonio Marcos Ovejero Cortijo, Alfonso del Moral Sánchez, i Doménico Marco Ranieri, per este orde.

Per a la residència a la Casa de Velázquez, l'artista Sandra Mar ha proposat la realització d'una sèrie de peces a partir d'una investigació al voltant de l'expressivitat de la forma i a la materialitat des de l'esbós i l'escriptura. Segons ha manifestat l'autora, per a l'elaboració d'esta proposta “han sigut rellevants les lectures de Kathy Acker (Grans esperances, 1983; Avortament a l'escola, 1984), Lucy Lippard (Jo Veig/Tu Signifiques, 1979) i Karen Barad (Qüestió de matèria, 2023), per tractar l'emocionalitat i el desig des d'una experimentació total i visceral amb els seus llenguatges”.

Els pilars centrals que motiven el projecte són “el desig, la passió i la seducció”. Tal com s'exposa en la presentació, estos eixos motivacionals es plantegen “d'una banda, com a manera d'investigar narratives romàntiques i generar llocs afectius nous, en la línia de les escriptores Berta García Faet i Sara Torres. Per una altra, com a forma de relació amb el material quasi romàntica, en la qual la matèria suggerix, l'artista intervé i es genera així un joc de forces en el qual preval una poètica de contrastos. Allò trencadís i allò fort, allò agressiu amb allò amable, allò explícit i allò adornat”.

El projecte implica la realització d'escultures de molta grandària construïdes en ceràmica en el taller de la Casa Velázquez, i posteriorment cuites en un forn pròxim. Amb esta narrativa l'artista cerca explorar la relació que s'establix entre l'escultura i el seu cos durant els processos materials. “Aprofundir en el mode en què, durant la construcció de les peces, el cos envaïx la matèria i esta li imposa els seus límits”.

El cos i el material

Sandra Mar (València, 1995) és llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, especialitzada en ceràmica en el Màster de Producció Artística. Tal com ella mateixa explica, l'element central de la seua obra “és la poesia, especialment aquella que es pregunta sobre l'amor, el desig i els afectes”. Les seues peces són una manera de plasmar “l’experiència física i emocional, a través de diferents símbols que construïxen l’imaginari”. Durant el procés de treball l’interessa “el diàleg que sorgix entre el cos i el material, portat fins els límits”. L'artista ha format part d'exposicions col·lectives com Hard Counter Club (Zape, Alboraia, 2021) i de duos com a Verano amb Marina González Guerreiro (Taca, Mallorca, 2022). Esto les parece un cuento i Un tesoro són els últims treballs que ha realitzat, emmarcats dins del projecte Confluències, a càrrec de l'IVAM.

La beca Velázquez 2024-2025 està dotada amb 16.000 euros. En esta convocatòria han participat 11 propostes plantejades per 11 artistes (altres dos van quedar excloses del procés de seleccioón per no complir els requisits establits en les bases) Les sol·licituds de participació es van poder presentar en la seu electrònica de l'Ajuntament fins al 13 de maig passat. Amb esta subvenció, l'Ajuntament pretén donar suport a la formació d'artistes joves de la Comunitat Valenciana en la institució cultural Casa de Velázquez de Madrid. D'esta manera, es podrà gaudir de la beca durant un curs acadèmic, fins al 31 de juliol de 2025.