S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Cambio color Albufera - València

Vés enrere Cambio color Albufera

Tornar

Factors biològics i meteorològics han produït els canvis de color de l'aigua de l’Albufera, que no revisten gravetat

• Imatge de l'Albufera de València

25/10/2023

  • El regidor de Devesa-Albufera, José Gosálbez, ha subratllat que des de l'Ajuntament s’estarà “ atents i vigilants a l'evolució de les aigües”.
  • L'edil es reunirà en breu amb la direcció del Parc Natural i de la Conselleria de Medi Ambient.
  • El canvi de color de les aigües de verd fosc a marró s'explica com la resposta a la concurrència de múltiples factors, alguns d'ells inusuals.


El regidor delegat de Devesa-Albufera, José Gosálbez, ha explicat que, d'acord amb els informes tècnics de què es disposa, "el canvi de coloració de l'aigua de l’Albufera respon a factors biològics i meteorològics que, malgrat no revestir gravetat, sí que ens faran estar atents i vigilants a l'evolució de les aigües".

De fet, el regidor té previst mantindre reunions pròximament amb la direcció del Parc i responsables de la Conselleria de Medi Ambient “per a continuar estrenyent la coordinació entre les administracions sobre la conservació de l'Albufera”.

I és que, durant les últimes setmanes, l'aigua de l’Albufera ha pres un color excepcional, que ha virat des de l'habitual verd fosc, a causa de l'alta densitat d'algues cianofícees, a colors marronáceos o fins i tot en alguns moments marró-ataronjats. Tal com s'ha explicat des del servici de Devesa, este canvi de color, que ha suscitat un cert interés mediàtic i que s'ha mantingut durant prop de 20 dies, constituix una situació gens habitual que es deu a la confluència de diversos factors i que s'explica com la resposta a la concurrència de múltiples factors, alguns d'ells inusuals.

Segons els informes tècnics, s'ha desenvolupat un cicle habitual de senescència (envelliment) de les aigües, amb reducció de clorofil·la a (que és la que dona la coloració verda a l'aigua) i una augment dels carotens (que dona coloració ataronjada-marró a l'aigua), tot això, potenciat per l'alta concentració de fitoplàncton en la llacuna en els mesos previs. A estes circumstàncies s'han sumat les excepcionals onades de calor i l'alta renovació de l'aigua de la llacuna durant la segona quinzena d'agost i la primera de setembre, i les posteriors pluges i temperatures suaus, que generen condicions de canvi de la composició del plàncton.