S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Cinco nuevos centros culturales - València

Vés enrere Cinco nuevos centros culturales

Tornar

València disposarà de cinc nous centres culturals a partir de maig

• Xalet de Aben al Abbar

01/05/2024

  • Els espais són: l’Escorxador i Reina 121, tots dos al barri del Cabanyal-Canyamelar; l’Alqueria d’Albors al barri d’Orriols; el Xalet d’Aben al Abbar, que es troba al barri d’Albors i, finalment, la Nau de Ribes 3, al barri de Russafa
  • Aben al Abbar i l’Alqueria d’Albors obriran les portes dijous 2 de maig amb una programació que contindrà activitats periòdiques i actuacions puntuals
  • Divendres, 3 de maig, en l’Escorxador hi haurà un concert de Cristina Blasco, una exposició sobre el procés de rehabilitació de l’edifici i tallers de reciclatge

València disposarà a partir del mes de maig de cinc nous centres culturals a la disposició de la ciutadania, “amb els quals s'incrementarà l'oferta cultural i la dinamització sociocultural dels barris”, tal com ha explicat el regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno.

Els nous espais, que ja existien i que s'han dotat de recursos i gestió per a oferir una proposta cultural, són: l’Escorxador entre els carrers de Sant Pere 35-37 i Lluís Despuig 22; i Reina 121 entre els carrers de la Reina 121 i Barraca 124, tots dos centres al barri de Cabanyal-Canyamelar; l’Alqueria d’Albors, situat al Camí de l’Alqueria d'Albors nº4, al barri d’Orriols; el Xalet de Aben al Abbar, que es troba al carrer d’Aben al-Abbar 7, al barri Albors; i, finalment, la Nau de Ribes 3, dins del Parc Central, al barri de Russafa.

Moreno ha assegurat que “la materialització d'este important projecte de creació d'una xarxa de centres culturals de proximitat ha estat fruit d'un llarg camí de treballs previs de rehabilitació dels edificis que, pel seu interés patrimonial, han estat coordinats pel Servici de Patrimoni Històric de l'Ajuntament de València i han estat acompanyats de treballs paral·lels d'estudi i diagnòstic de necessitats culturals i una gestió minuciosa de planificació”.

El procés ha comportat la licitació administrativa d'un macrocontracte, resultat del qual tres han estat les empreses adjudicatàries que assumiran la gestió de la programació cultural i els servicis d'atenció a la ciutadania de cadascun dels centres.

Així doncs, l'empresa Salzillo Servicis Integrals, SLU serà la que gestione els centres de l’Escorxador i Nau 3 Ribes; l'empresa Progés XXI, SL, s'encarregarà de la dinamització cultural del centre de la Reina 121 i l'empresa Amundsen Estratègia i Comunicació, SL farà el mateix a l’Alqueria d’Albors i el Xalet d’Aben al-Abbar.

Els contractes que van ser adjudicats al març per un import de 274.066,78 euros per als centres culturals de la Reina 121, l’Alqueria Albors i el Xalet d’Aben al Abbar, per 278.844,50 euros per al centre de l’Escorxador i per 285.475,30 euros per a l'espai Nau 3 de Ribes, tindran una durada inicial de dos anys.

En l'import d'adjudicació s'han contemplat no només les despeses derivades de la gestió especialitzada dels servicis culturals i del personal que atendrà els centres, sinó també les partides econòmiques amb les quals es finançaran les programacions culturals que en ells s'oferisca a la ciutadania i que en tots els casos serà d'accés lliure i gratuït.

Serà el mateix Ajuntament de València el que, a través de la Regidoria d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, duga a terme la supervisió i coordinació de l'activitat de cada centre. Les persones que assumixen la direcció d'estos nous espais són Isabel Caballero, en el centre de l’Escorxador; Olga Álvarez, en el centre cultural de la Reina 121; Pau Gómez, en Alqueria d’Albors; Jordi Llobregat en el Xalet d’Aben al-Abbar i Miguel Ángel Jordán en la Nau 3 de Ribes, situada al Parc Central.

Centres Aben al Abbar i Alqueria d’Albors

Tots dos espais, que obriran les seues portes dijous 2 de maig, aposten per una programació que contindrà activitats periòdiques que es repetiran setmanalment, activitats de llarg recorregut i actuacions puntuals.

Respecte al centre cultural Aben al Abbar oferirà, en els dos primers caps de setmana, jornades de benvinguda (divendres 3, dissabte 4, dissabte 11 i diumenge 12) amb activitats familiars que inclouen contacontes, construcció d'un arbre dels desitjos i l'activitat Art de barri. A més, el centre acollirà el festival València Negra, del qual es realitzaran dos activitats (una masterclass de creació literària i una murder party).

Dmarts hi haurà vesprades de jocs, dijous al matí es dedicaran als tallers per a majors, que es repetiran setmanalment. Ja de vesprada, el mateix dijous, hi haurà tàndem d'idiomes. També hi haurà espais per als clubs de lectura. Igualment, divendres de vesprada es realitzaran actuacions, tant improvisades (open mic) com d'artistes interessants (música, màgia, etc.).

A tot això se sumen les activitats de llarg recorregut, com a llibres de barri (una biblioteca formada per llibres que podem emportar-nos a casa a condició de deixar un altre) i la bústia Què vols fer?, on els usuaris sol·liciten tipus d'activitats que volen tindre.

Per la seua banda, el centre cultural de l’Alqueria Albors també oferirà unes jornades de benvinguda (dissabte 4, diumenge 5, dissabte 11 i diumenge 12) on hi haurà activitats familiars per a un públic ampli, similars a les que hi haurà en l'altre centre. En la resta de dies de la setmana es faran les mateixes activitats que en el centre d’Aben al Abbar. A més, col·laborarà amb l'associació València Acull, que este mes enceta unes jornades d'activitats, i, alhora, s'inicia la col·laboració amb la biblioteca Josep María Bayarri, acollint a activitats de contacontes i màgia.

Programació en l’Escorxador

El mes de maig serà el mes destinat a Flor de Mayo de Vicente Blasco Ibañez per la relació que té la novel·la amb el barri del Cabanyal i els seus costums. El centre cultural de l’Escorxador oferirà un club de lectura de la novel·la i un taller de creació teatral impartit per Eva Zapico i que pren com a punt de partida la novel·la.

Igualment, hi haurà un concert de Cristina Blasco per al 3 de maig, una exposició sobre el procés de rehabilitació de l'edifici i tallers de reciclatge per a tota la família.

Centre Cultural Reina 121

En este centre s'exposarà la mostra fotogràfica “Ones de llum que vetllen” de Rogelio Sarmiento Carrera, sobre les dones del Cabanyal durant la festa cultural de la Setmana Santa Marinera.

Fruit de la col·laboració amb el Teatre L'Estrela, sorgix la proposta per a famílies del taller “Jugant al teatre”. Per la seua banda, Vudú Teatre, amb el seu “Gabinet Poètic”, planteja un espectacle de poesia, teatre d'ombres, música i improvisació.

Per la seua banda, la companyia de creació escènica Versonautas presenta “Sononautas”, un taller participatiu per a acostar la música al públic més jove a través del joc, culminant amb un xicotet concert didàctic. I Esther, cantant valenciana, inaugurarà “Els Acústics de la Reina 121” amb un concert.

Un laboratori de cultura comunitària

La Nau 3 Ribes es presenta com un espai per a la participació cultural i un laboratori de cultura comunitària. La seua activitat se centrarà d'una banda, a facilitar els espais i l'assessorament tècnic als projectes culturals que ja existixen al voltant del Parc Central. A més, mantindrà en els seus espais part de la programació d'Escalante Centre Teatral, medalla d'or de l'Acadèmia de les Arts Escèniques d'Espanya.

Durant els mesos de maig i juny, es realitzaran diversos tallers intergeneracionals, i taules de mapatge al carrer. Els resultats confluiran en una exposició participativa “Cartografies Col·lectives”, una base de dades i un mapa en línia a la disposició de tota la ciutadania.