S'està cercant, espereu....

Estàs en: ACTUALITAT

Desperdicio alimentario MagNus - València

Vés enrere Desperdicio alimentario MagNus

Tornar

El CEMAS impulsa una nova fase del projecte MagNuS per a evitar el malbaratament alimentari en el turisme de reunions i millorar la sostenibilitat

• Per a la nova fase del projecte, es preveu crear un decàleg dirigit a les organitzacions d'esdeveniments per a promoure la sensibilització i prevenció

10/07/2024

  • El Centre Mundial per a l'Alimentació Urbana Sostenible, CEMAS, i el Palau de Congressos de València han firmat un contracte d'assessorament amb la Fundació Lluís Alcanyís-UV i l’empresa Gourmet Catering & Eventos
  • El contracte d'assessorament marcarà l'inici d'una nova fase del Projecte MagNuS per a la prevenció del desaprofitament alimentari en el turisme congressual
  • El regidor d'Eficiència Energètica, Carlos Mundina ha assegurat que el projecte suposa “un gran avanç cap a la minimització del malbaratament alimentari en el sector del turisme de reunions, en el qual el Palau de Congressos es posiciona com un espai de referència”

L'Ajuntament de València, a través del CEMAS (Centre Mundial per a l'Alimentació Urbana Sostenible), ha impulsat una nova fase del projecte MagNuS, dirigit a evitar el malbaratament alimentari en el turisme de reunions i millorar la sostenibilitat. El regidor de Millora Climàtica i Eficiència Energètica i president del CEMAS, Carlos Mundina, ha signat este matí el contracte de col·laboració del centre amb el Palau de Congressos, la Fundació Lluís Alcanyís (Universitat de València) i l'empresa de restauració Gourmet Catering & Eventos.

L'acord suposa una nova fase del Projecte MagNuS (Magnitud, Valor Nutricional i Sostenibilitat), basat en l'assessorament del personal expert del CEMAS sobre el malbaratament alimentari i la sostenibilitat en el turisme d'esdeveniments. Com és conegut, el Palau de Congressos de València ha implementat el Projecte MagNuS, una ferramenta dissenyada per a avaluar i reduir el malbaratament d'aliments durant els esdeveniments, amb l'objectiu de contribuir a un turisme més sostenible i responsable. En paraules de Carlos Mundina, president de la Fundació CEMAS, “es tracta d'un projecte que representa un gran avanç cap a la minimització del malbaratament alimentari en el sector del turisme de reunions, en el qual el Palau de Congressos es posiciona com un espai de referència”.

En la primera fase, el Projecte MagNuS va incloure un diagnòstic inicial, a partir del qual es va desenvolupar un protocol de mesurament, el projecte pilot del qual va començar a implementar-se a la fi de 2022 i del qual es van extraure importants resultats: la redacció de propostes de millora per a disminuir i previndre el desaprofitament alimentari; la revisió sistemàtica sobre l'índex de la petjada nutricional, les conclusions de la qual han sigut publicades en la revista Foods-MDPI; i l'avaluació energètic-nutricional dels menús més demandats.

Un decàleg pràctic per a les entitats organitzadores d'esdeveniments

Per a esta nova fase del projecte, ha explicat Carlos Mundina, s'han establit nous i ambiciosos objectius: La implementació de formació per al mesurament autònom del desaprofitament alimentari, la cerca de menús més saludables sense cost addicional i la creació d'un decàleg dirigit a les organitzacions d'esdeveniments per a promoure la sensibilització i prevenció. Així mateix, es treballarà activament per a garantir que els aliments aptes per al consum siguen donats a entitats d'assistència, i també sobre els residus útils per a la jardineria, perquè puguen ser transformats en compost.

Des del Palau de Congressos s'han subratllat els desafiaments que planteja el problema del malbaratament alimentari a nivell global, un repte que requerix esforços integrals en tota la cadena de subministrament alimentari, especialment en sectors propensos al desaprofitament com HoReCa (Hotels, Restaurants, Cafeteries). “En el turisme MICE (Reunions, Incentius, Convencions i Exposicions), on la gastronomia és un dels principals atractius, els servicis de menjars que es descuren durant les reunions de treball contribuïxen significativament al malbaratament d'aliments”, han assenyalat.

En este context, el projecte MagNuS se centra el malbaratament d'aliments durant els actes de conferències en el Palau de Congressos de València (Espanya), un estudi quantifica els residus, els classifica per grups d'aliments, calcula el nombre potencial d'individus que podrien alimentar-se amb els aliments rebutjats i avalua els valors energètics i nutricionals. L'estudi suggerix utilitzar els residus per a vermicompostatge o compostatge com a alternatives sostenibles de gestió de residus.

Recursos multimèdia

Carlos Mundina