Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Festividad Corpus - València

Vés enrere Festividad Corpus

Volver

Amb la recepció del pomell del Corpus, arranca este divendres el programa d'actes de la festa grossa de la ciutat

• La moma, un dels personatges principals de la Processó del Convit del Corpus

30/05/2024

  • L'alcaldessa, María José Catalá, i la regidora de Festes i Tradicions, Mónica Gil, rebran el pomell que l'associació Amics del Corpus entrega a l'Ajuntament de València
  • La plaça de L’Ajuntament acollirà una mascletà el diumenge a les 14.00 hores, organitzada per la Regidoria de Falles
  • La processó del Corpus és una de les commemoracions religioses i culturals més antigues de la ciutat de València i d'Europa, que es va celebrar per primera vegada l'any 1372

València celebra este cap de setmana la tradició del Corpus. La ciutat es prepara per a la festa grossa amb un ampli programa d'actes i convocatòries de caràcter litúrgic, religiós, cultural i tradicional que començaran demà divendres amb el lliurament de pomells per part de l'associació Amics del Corpus a les principals autoritats i institucions de la ciutat, per a convidar-les a participar en la festivitat. Rebran este ornament floral tradicional la Generalitat, la Diputació, l'Arquebisbat, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, el Consell Valencià de Cultura, Capitania General - Caserna General Terrestre d'Alta Disponibilitat, i la Delegació del Govern, per este orde. El lliurament dels pomells conclourà amb el lliurament de l'adorn a l'Ajuntament.

L'alcaldessa de València, María José Catalá, i la delegada de Festes i Tradicions, Mónica Gil, rebran el president, Francisco Esteve, i membres de la junta directiva de l'associació Amics del Corpus, i disposarà en la façana principal de l'Ajuntament este motiu floral, que s'adorna amb la Senyera, i que constituïx una crida la ciutadania a participar en la festivitat.

La col·laboració entre la Delegació de Festes i Tradicions i l'associació Amics del Corpus de València permet oferir als ciutadans i visitants un ampli ventall d'activitats, com els elements tradicionals de la processó del Corpus Christi, les danses populars, concerts, exposicions i altres celebracions “que fan d'esta festivitat un moment únic en el calendari festiu de la ciutat, realçant de manera respectuosa els valors que la caracteritzen, i contribuint així a mantindre viva la riquesa cultural de València”, segons ha assenyalat Mónica Gil.

Demà divendres de vesprada es procedirà al trasllat de les Roques i el bestiari des de les Alameditas de Serrans, on hauran sigut traslladades al matí, fins a la plaça de la Mare de Déu, on quedaran exposats. Allí mateix se celebrarà, ja de nit, a partir de les 23.30 hores, la Nit d’Albaes i danses des de la plaça del Dramaturg Faust Hernández Casajuana fins al Palau Arquebisbal, per la plaça del Carmen i els carrers de Roteros, Serrans i Cavallers, per a arribar a la plaça de la Mare de Déu.

La vespra de la fectividad, el dissabte 1 de juny, a les 18 hores, es representaran ‘Els Misteris’ a la Plaça de la Mare de Déu, on la Banda Unió Musical d’Alaquàs oferirà un concert extraordinari, també en la mateixa plaça, a les 19.00 hores, mentres que de nit, a les 23.00 hores serà el torn de la Banda Simfònica Municipal de València, que, dirigida per Cristóbal Soler, oferirà un programa amb peces de Salvador Giner, José Serrano, Ruperto Chapí i Joaquín Rodrigo. La jornada conclourà a la mitjanit amb la Nit de Festa, una cercavila amb banda de música pel recorregut invers de la processó i lliurament dels premis de balcons adornats.

Mascletà el diumenge, a les 14.00 hores

La jornada del 2 de juny, en la qual se celebren els actes del Corpus Christi, començarà d'hora, amb un repic de campanes des de la torre del Micalet i missa pontifical en la Catedral a les 10.30 hores. A les 12.00 hores començarà la tradicional Cavalcada o Convit, de la celebració del qual hi ha notícies ja des de l'any 1516 (amb denominacions com Cavalcada dels Cavallets, Cavalcada dels Dansetes o Cavalcada de la Degolla). La comitiva recorrerà la plaça de Manises, carrer dels Cavallers, plaça de la Mare de Déu, carrer del Micalet, plaça de la Reina, carrers de Cabillers, Avellanes i Palau, i plaça de l’Almoina.

De 12.00 a 12.30 hores s'efectuaran voltejos de campanes corresponents a la festivitat del Corpus des del Micalet; i a les 14 hores la plaça de L’Ajuntament acollirà la disparada d'una mascletà, a càrrec de Pirotècnia Valenciana, de Llanera de Ranes, organitzada per la Regidoria de Falles.

De vesprada, eixiran les Roques, a les 16.30 hores, en itinerari pel carrer dels Cavallers, les places del Tossal i del Mercat, l'avinguda de María Cristina, el carrer de Sant Vicent, la plaça de la Reina, els carrers de la Mar i Avellanes, i pujada del Palau Arquebisbal. A les 17.15 hores serà l'eixida dels carros de murta i, a les 17.30, la dels gegants, les danses dels nanos, la magrana i la Moma.

Finalment, a les 19.00 hores començarà la solemne processó, una nova edició d'una de les commemoracions religioses i culturals més antigues de la ciutat de València i d'Europa, que es va celebrar per primera vegada l'any 1372, i que ha anat incorporant elements i enriquint el seu desenvolupament amb el pas dels segles. La processó eixirà des de la catedral, per la porta dels Apòstols, i recorrerà la plaça de la Mare de Déu, el carrer dels Cavallers, la plaça del Tossal, el carrer de la Bosseria, la plaça del Mercat, l'avinguda de María Cristina, el carrer de Sant Vicent, la plaça de la Reina, els carrers de la Mar, Avellanes i del Palau, per a tornar per la plaça de l'Almoina i entrar de nou en la catedral, amb un volteig de campanes des del Micalet.

A més, la Regidoria de Festes ha organitzat una sèrie d'actes en el marc de la celebració del Corpus 2024, que ha inclòs propostes de caràcter cultural i divulgatiu, com les dos xarrades que s'han celebrat esta setmana en el Palau de Cervelló: les conferències titulades “La música al voltant del Corpus de València” i “El Consell de la Ciutat, impulsor, organitzador, patrocinador i legislador de la processó del Corpus Christi des del segle XIV”. Així mateix, el Museu del Corpus de València va inaugurar divendres passat l'exposició del fotògraf Pedro Molero titulada “Els personatges bíblics del Corpus de València”. Junt amb el calendari d'actes i estes iniciatives, “l'objectiu és –ha explicat la regidora de Festes, Mónica Gil- acostar a la ciutadania el valor, la simbologia i el contingut patrimonial d'una de les tradicions més antigues i més arrelades a la ciutat de València, el Corpus Christi”.

QR inclusiu sobre el Corpus de València

Finalment, cal destacar la posada en marxa d'un QR inclusiu sobre la festivitat del Corpus, dirigit especialment a persones amb discapacitat, perquè puguen accedir a tota la informació sobre la celebració centenària d'esta festivitat a la ciutat.

La Direcció General de Discapacitat de l'Ajuntament va presentar esta ferramenta dies arrere, que se suma a altres edicions especials per a diferents festivitats destacades de la ciutat, com ara les Falles, la Fira de Juliol, el 9 d'Octubre o la Setmana Santa Marinera, entre altres.

La ferramenta, que ja està en ús, permet accedir, en escanejar el codi, a un ampli ventall d'informació sobre la festa grossa de la ciutat. A través de l'etiqueta òptica QR (Quick Response, per les sigles en anglés) les persones usuàries poden accedir directament a l'explicació de la tradició del Corpus Christi, el seu origen, cerimònies i activitats relacionades, en els diferents sistemes de comunicació augmentatius i alternatius, com són llengua de signes o la ‘lectura fàcil’ (continguts que han sigut resumits i realitzats amb llenguatge senzill i clar, de manera que puguen ser entesos per persones amb discapacitat intel·lectual). La informació es presenta tant en valencià com en castellà, i tot el desenvolupament de la ferramenta s'ha efectuat en col·laboració amb l'entitat Plena Inclusió CV, l'associació FESORD Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana, la Fundació Mira'm i l'Associació Amics del Corpus de València.

També dona accés el codi QR a dades sobre les diferents convocatòries de la festivitat d'enguany, com la ubicació de l'espai delimitat per a persones amb mobilitat reduïda en els diferents actes del programa festiu, i a més s'inclou un enllaç directe per SMS amb la Policia Local per a possibles casos d'emergència.