Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Inauguración Valencia Cities Climate Week - València

Vés enrere Inauguración Valencia Cities Climate Week

Volver

València reclama un Fons Missió amb un finançament específic per a les ciutats climàticament neutres

• Foto de família dels participants de la València Cities Climate Week

25/06/2024

  • L'alcaldessa inaugura la ‘València Cities Climate Week’ i assegura que les ‘Ciutats Missió’ necessiten un marc financer plurianual estratègic i específic
  • María José Cataláanuncia que el Parc de Desembocadura es dirà ‘Tram Europa’ “i perdurarà en la història de València la implicació de la ciutat amb el Pacte Verd Europeu”
  • L'Ajuntament impulsa la ‘Carta Verda València’, que es desenvoluparà en el marc de la Capitalitat Verda Europea

València acull des de hui la Setmana de les Ciutats pel Clima i es convertix “en l'àgora del pensament mediambiental europeu, en el far que il·luminarà Europa per a aconseguir ciutats intel·ligents i climàticament neutres”, tal com ha afirmat hui l'alcaldessa, María José Catalá, en la sessió inaugural de la 'València Cities Climate Week' que se celebra al Palau de la Música.

Després de donar la benvinguda a uns 800 responsables públics i tècnics de municipis europeus “implicats” en la cerca de solucions per a afrontar el canvi climàtic, l'alcaldessa de València, María José Catalá, ha fet una crida a la Comissió Europea perquè les Ciutats Missió, seleccionades per a liderar la transició cap a la neutralitat climàtica amb mesures innovadores i ambicioses per a reduir les emissions de CO₂ i servir de model a altres ciutats europees, reben suport financer.

“Les Ciutats Missió necessitem unir-nos i obtindre major suport tant en l'àmbit europeu com nacional. Per a complir amb el mandat de la Comissió Europea i el nostre compromís de ser climàticament neutres en 2050, necessitem un marc financer plurianual específic”, ha afirmat l'alcaldessa, qui, així mateix, ha explicat que eixe suport “és necessari”.

Creació d'un ‘Fons Missió’

“No podem fer-ho a soles. Necessitem que les nostres iniciatives siguen tractades i finançades de manera exclusiva, eixint del marc genèric d'altres ciutats, i per això proposem la creació d'un ‘Fons Missió’ per a finançar els nostres projectes, amb compromisos econòmics a escala europea, nacional, regional i local”, ha argumentat.

María José Catalá també ha sol·licitat la “implicació dels estats membres de la Unió Europea, que no han de ser mers observadors; han d'involucrar-se econòmicament, perquè les ciutats construïxen país, i els països construïxen Europa”. “Les Ciutats Missió són essencials per a construir Europa i acostar-la als nostres ciutadans. Sol·licitem una major implicació i suport financer”, ha reiterat.

L'alcaldessa ha inaugurat la 'València Cities Climate Week al costat d'un dels principals impulsors de la iniciativa de descarbonitzar les ciutats, el director general adjunt de Medi Ambient de la Comissió Europea, Patrick Child, i en la seua intervenció també ha projectat algunes iniciatives que s'han posat en marxa a València per a aconseguir eixa neutralitat climàtica. Així mateix, ha anunciat la Carta Verda València, “un document de compromisos per a fer les nostres ciutats més sostenibles, més intel·ligents i més amables”.

En esta cita, que Catalá ha qualificat “d'històrica” perquè unix tres fòrums “de vital importància per al futur de totes les ciutats que, per primera vegada, han eixit de Brussel·les per a reunir-se a València i proposar i assolir acords per a aconseguir municipis innovadors, més amables i més verds”, l'alcaldessa ha destacat que la transició climàtica “ha de ser inclusiva, considerant les condicions dels ciutadans per a ser efectiva”.

El Parc de Desembocadura es dirà ‘Tram Europa’

“Amb este objectiu –ha argumentat- la capital del Túria, que reunix la doble condició de Capital Verda Europea i Ciutat Missió, ha posat en marxa polítiques transversals per a reduir les emissions de CO₂ en un 80 %”. I entre les iniciatives implementades ha destacat la creació de 355.000 m² nous de zona verda, que equivaldran a 35 camps de futbol, i inclouran el Parc de Desembocadura, un projecte ‘emblemàtic’ que estarà redactat a final d'any per a connectar el Jardí del Túria amb la mar i que portarà el nom de ‘Tram Europa’ “perquè perdure per sempre en la història de València la implicació de la nostra ciutat amb el Pacte Verd Europeu”.

L'alcaldessa també ha parlat de la inversió de 172 milions d'euros en mobilitat sostenible, concretament en transport públic. Així, “en 2028 el 92,4 % dels autobusos seran elèctrics o híbrids”, ha afirmat.

Finalment, s'ha detingut en el canvi del paradigma energètic i ha explicat la creació de la major planta solar pública urbana a Europa amb 6,600 plaques solars, que reduiran 1.000 tones de CO₂ a l'any i proveiran 800 llars vulnerables.

“I estes són algunes propostes innovadores de València, que fa més de 60 anys va posar la primera pedra per a aconseguir ser la Capital Verda Europea”, ha reflexionat l'alcaldessa en evocar “la tràgica riuada que es va cobrar un centenar de morts, i que va motivar el desviament del riu Túria i la conversió del seu llit en un meravellós jardí en el qual es respira cultura, esport i oci, enfront d'algunes veus que reclamaven la creació d'una autopista en eixe espai”.

“Al costat d'estes propostes en este fòrum sorgiran unes altres, i reflexions i decisions que marcaran el futur i, sobretot, el present de les nostres ciutats”, ha continuat Catalá per a anunciar que ”esta Cimera del Clima generarà decisions que influiran en el present i futur de les nostres ciutats”.

“València compensarà la petjada de carboni de l'esdeveniment amb inversions sostenibles en la seua horta, una de les hortes periurbanes més importants d'Europa”. “A més, en inaugurar la Capital Verda Europea, sent la primera ciutat mediterrània a aconseguir-ho, ens vam proposar la Carta Verda de València, un document de compromisos per a fer les nostres ciutats més sostenibles. Esperem assolir un principi d'acord esta setmana i desenvolupar-lo al llarg de l'any”, ha celebrat Catalá, que ha conclòs la seua intervenció amb paraula d'agraïment a la Comissió Europea “per haver triat València per a esta Cimera”, i a les institucions i empreses valencianes que han demostrat que el seu compromís amb la sostenibilitat és inqüestionable, ja que, a pesar que, hui dia, la Capitalitat Verda de València encara no ha sigut declarada pel Govern Esdeveniment Excepcional d'Interés Públic, no han deixat de treballar esta línia perquè la sostenibilitat i la col·laboració publicoprivada està en el seu ADN”.

El director general adjunt de Medi Ambient de la Comissió Europea, Patrick Child, que ha introduït l'alcaldessa de València, María José Catalá com a màxima representant de la ciutat hospitalària i compromesa amb la sostenibilitat”, ha assegurat que la 'València Cities Climate Week' “és una fita, una oportunitat per a comprovar els avanços de les 'Ciutats Missió'”, i ha anunciat que, “previsiblement, a l'estiu les ciutats implicades en esta iniciativa europea seran 112”.

Patrick Child, que ha parlat de 50 projectes de sostenibilitat impulsats per 80 ciutats, que ha ressaltat que el nombre de ciutats agermanades amb esta aposta europea “és creixent”, també ha reivindicat suport per a impulsar les noves idees, i ha instat bancs i a socis perquè col·laboren amb la descarbonització de les ciutats i la implicació de les indústries clau”.

La Conferència Missió de les Ciutats, que desenvolupa anualment la Comissió Europea en l’àmbit del programa ‘Horizonte Europa’, l’Assamblea General de Energy Cities i EURESFO (Fòrum Europeu de Resiliència Urbana).

Recursos multimedia

María José Catalá
María José Catalá