Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Jornada responsabilidad penal de la empresa - València

Vés enrere Jornada responsabilidad penal de la empresa

Volver

València Activa reunix experts per a acostar a l'empresariat els processos de compliance

• El encuentro ha reunido a un grupo de juristas de primer nivel

17/07/2024

  • El regidor d'Ocupació, Juanma Badenas, destaca que esta jornada “té l'objectiu de dotar als emprenedors i empresaris valencians dels coneixements necessaris perquè la seua gestió siga impecable”
  • Segons l'informe de la consultora Grant Thornton, a Espanya dos terços de les empreses revelen mancances greus en matèria de compliance penal i només una de cada deu compta amb un sistema per a la seua gestió

L'Ajuntament de València, a través de València Activa, ha organitzat la jornada “Responsabilitat penal en l'empresa” amb l'objectiu d'acostar els processos de compliance a la realitat empresarial. D'esta manera, es trasllada a les persones emprenedores i empresaris, amb projectes ja consolidats, la importància d'implementar i complir un programa que incorpore esta sèrie de ferramentes preventives amb les quals evitar infraccions penals en l'empresa.

El segon tinent d'alcalde i regidor d'Ocupació, Juanma Badenas, ha manifestat que “amb esta jornada volem que els emprenedors i empresaris valencians, que són els que generen riquesa i benestar, compten amb els coneixements necessaris sobre compliance. La seua implementació és necessària per a minimitzar riscos i evitar incompliments, perquè la seua gestió siga impecable i continuar així consolidant i fent créixer els seus projectes, la qual cosa redunda al seu torn en la creació de més i millor ocupació”.

En els últims anys, amb l'objectiu que les empreses puguen complir amb totes les seues obligacions i no incórrer en cap il·lícit penal, s'han afermat els processos de compliance, amb els quals es busca analitzar i detectar els possibles riscos penals d'una empresa. Amb estos processos es poden determinar, al seu torn, uns protocols amb la finalitat d'evitar que totes les persones que formen part d'una organització duguen a terme algun tipus d'acció que puga suposar una sanció penal per a l'empresa.

Segons l'informe “Hacia sistemas de cumplimiento avanzados”, elaborat per la consultora Grant Thornton, a Espanya dos terços de les empreses revelen mancances greus en matèria de compliance penal i només una de cada deu compta amb un sistema per a la seua gestió.

A més, este informe revela que, malgrat la importància i necessitat d'implantar estos processos en tota organització, l'empresariat mostra un elevat grau de desconeixement sobre els riscos penals que poden donar-se arran de la seua gestió. És per això que, per a acostar estos processos a la realitat de les empreses valencianes, s'ha organitzat esta trobada amb el qual València Activa ha reunit un grup de juristes de primer nivell.

La primera intervenció ha sigut a càrrec de Ricardo Olivares, fiscal delegat de delictes econòmics de la Fiscalia de València, que ha abordat la protecció dels ingressos públics contra la Hisenda Pública i contra la Seguretat Social.

Després d'esta intervenció, ha participat Cristina Clavería, fiscal de delictes econòmics de la Fiscalia de València, que ha parlat sobre la protecció del crèdit, en el cas concret dels delictes de frustració de l'execució i insolvències punibles. A continuació, María Ángeles Martínez, també fiscal de delictes econòmics ha abordat la protecció del gasto públic i ha posat especial atenció als delictes de frau de subvencions.

Finalment, Cristina Guisasola, catedràtica de Dret Penal de la Universitat de València, ha enumerat alguns dels criteris per a la determinació de l'eficàcia i idoneïtat dels programes de compliment.