Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Mesa capitalidad verde - València

Vés enrere Mesa capitalidad verde

Volver

València es marca l'objectiu de “protocol·litzar l'impacte sostenible per a ajudar a les ciutats que venen darrere”

• La cerimònia d'obertura de València Capital Verda Europea 2024 ha arrancat amb una taula redona amb diferents capitalitats

11/01/2024

  • La cerimònia d'obertura de València Capital Verda Europea 2024 ha arrancat amb una taula redona amb diferents capitalitats
  • El director general de la Capitalitat Verda Europea, Antonio García Celda, ha destacat el propòsit de deixar una empremta sostenible i mesurable durant la seua intervenció en la jornada

La Cerimònia d'obertura de València Capital Verda Europea 2024 ha arrancat hui en el Palau de la Música de València. Després de l'acte de benvinguda en la qual ha participat l'alcaldessa de la ciutat, María José Català, s'ha celebrat una taula redona amb representants d'altres Capitalitats Verds europees, on han participat representants de ciutats com Tallín, Lahti, Vilnius, Essen, o Vitòria.

Respecte a la capitalitat valenciana, el director general de València Capital Verda, Antonio García Celda, ha explicat que, més enllà d'apuntar al nivell de governança, un dels objectius clau en tot este procés ha sigut i és “arribar a la ciutadania i impulsar la col·laboració publicoprivada”. A més de traslladar el propòsit de deixar una empremta sostenible “allunyada de radicalismes”, els ha traslladat als centenars de persones assistents a l'acte la rellevància que tindrà a la ciutat tot el relacionat amb el mesurament sostenible: “ens donarem suport en les dades i farem un protocol, es tracta de saber com som de sostenibles i quin ha sigut el nostre impacte per a ajudar a les ciutats que venen darrere”.

Més enllà de l'actual cas valencià, els representants de les anteriors capitalitats han reflexionat sobre l'herència que suposa este nomenament. Ha sigut el cas del regidor Pascual Borja, representant de Vitòria en la jornada: “a Vitòria esta capitalitat s'ha quedat. Ara es tracta d'un cognom més, teníem clar que no calia entendre-la com un període concret”. Per part de la ciutat alemanya d'Essen s'ha destacat el sistema de gestió que ells han implementat després de la seua capitalitat: “fa falta marcar uns fonaments per a aconseguir alguna cosa a llarg termini, l'important és el que arriba després”.

Una altra de les intervencions més destacades de l'acte ha sigut la de l'alcalde de Lathi (Finlàndia), Niko Kyynarainen, que li ha donat les gràcies a València pel treball que ha fet pel que fa a integrar a totes les parts interessades. “Conjuminar totes les parts interessades és la forma ideal d'aconseguir que estes capitalitats puguen persistir”.

Més enllà d'esta Mesa de Capitals Verdes Europees, en este inici de la jornada també ha tingut lloc una sessió inicial en el qual diferents persones expertes a escala nacional i internacional i al seu torn representants de les principals aliances de ciutats han desenvolupat els eixos temàtics de la capitalitat valenciana.

És el cas de l'experta en Solucions Basades en Naturalesa i Biodiversitat en ICLEI Europa, Daniela Rizzi, que ha assenyalat la importància que a València “es dissenye de manera creativa abans de construir per a no perdre espais verds”; Julio Lumbreras, que imparteix el curs sobre Ciutats Sostenibles de la Universitat Harvard, ha destacat una rendibilitat de la inversió del 71% en el context de les missions climàtiques; o de la directora general de KM ZERO Food Innovation Hub, Bea Jacoste, que durant la seua intervenció ha recalcat la necessitat de “ser conscients del que significa l'escassetat d'aigua i tot el que pot implicar per a tindre-ho en compte en el nostre dia a dia”.

El divulgador mediambiental Miguel Aguado també ha participat en esta primera part de la cerimònia, on ha aprofundit en el concepte d'“ecologia quotidiana”, i s'ha referit a la necessitat de transformar els actuals problemes en reptes sostenibles.