Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Nombres para nuevas calles - València

Vés enrere Nombres para nuevas calles

Volver

València dedicarà un carrer a l’exalcalde Faustí Valentín i al cap de la Guàrdia Urbana durant la Guerra Civil, Gonzalo Tejero Langarita

També disposaran d’un carrer el catedràtic Vicente Chuliá i els forners de Castellar

• L'exalcalde Faustí Valentín, a qui se li dedicarà un dels nous carrers

14/02/2023

La Comissió de Cultura de l’Ajuntament de València aprovarà dijous quatre nous noms de carrers. Entre els noms que s’aprovaran figura l’alcalde de València de 1918 i 1919, Faustí Valentín, el cap de la Guàrdia Urbana, Gonzalo Tejero Langarita, el catedràtic d’Anestesiologia, Vicente Chuliá, i els forners de Castellar. Tots els carrers estaran ubicats al barri de Malilla.Es tracta de nous noms per a carrers nous, que no disposaven encara de retolació.
 

Faustí Valentín, nascut a Nules, va ser alcalde de València els anys 1918 i 1919. Anteriorment, va ser director del diari El Pueblo i formà part de la publicació valencianista València Nova. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, considera que “amb el carrer dedicat a Faustí Valentín saldem un deute històric que l’Ajuntament de València encara tenia amb la recuperació de la trajectòria d’un dels seus alcaldes del segle XX. La seua aposta per un repartiment més just de la riquesa, per l’autonomia dels valencians i valencianes i per l’ensenyament en la nostra llengua deixen un llegat que cal reivindicar hui en dia”. Per a la regidora, “la recuperació de la figura de Faustí Valentín se suma a la d’altres alcaldes de la nostra ciutat que, malgrat la seua gran empremta i rellevància històrica, havien romàs en l’oblit, com la de l’alcalde de la Segona República Vicent Alfaro, del qual la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals va encarregar un retrat que ara llueix al consistori i va editar una completa publicació municipal’’.

El capità Gonzalo Tejero Langarita, que va ser Cap de la Guàrdia Municipal de València entre els anys 1931 i 1936, recupera de nou un carrer al costat de l'Hospital la Fe. Gonzalo Tejero va ser afusellat l'any 1936 a la Corunya en liderar la resistència de Galícia a l’exèrcit sublevat contra el govern de la República. València li va dedicar un carrer que, en finalitzar la guerra, va tornar a rebre el seu anterior nom, el carrer de la Sang. Per a Tello, “donar nom a un carrer de la ciutat és un dels reconeixements més importants que se li pot donar a una persona i, per a mi, és un orgull recuperar la memòria d’una figura que no pot quedar en l’oblit”.

També tindrà un carrer a València el primer catedràtic d’Anestesiologia, Reanimació i Teràpia del Dolor a València i el tercer a Espanya, Vicente Chuliá. A més, és considerat un pioner en la medicina de catàstrofes i emergències. La dedicatòria del carrer es produïx a petició del seu fill, qui ha destacat la lluita constant de Chuliá per una sanitat forta i preparada. Per últim, València també retolarà un carrer amb el nom de carrer dels forners de Castellar.

Per a la regidora de Recursos Culturals, “tant el carrer dedicat als forners de Castellar com el dedicat a Vicente Chuliá Campos responen a una línia política clara quant al nomenament de nous carrers a la ciutat: l’atenció a les peticions populars arrelades que comporten posar en valor persones o entitats de les quals ens enorgullim com a ciutat’’.