Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Plan de formación 2022 - València

Vés enrere Plan de formación 2022

Volver

La gestió dels fons europeus i les noves tecnologies protagonitzen l’increment de la formació del personal municipal

Notario: “esta aposta per la formació és essencial per poder oferir a la ciutadania el servici de qualitat que mereixen”

• El nou Pla de Formació contempla fins a 7.496 hores formatives

28/02/2022

L’Ajuntament de València ha aprovat el Pla de Formació municipal de 2022. La regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha anunciat que els cursos s’incrementen fins als 338 (33 més que l’any passat). Un dels temes que protagonitzen les noves accions formatives és la gestió dels fons europeus per poder continuar rebent-ne, com els 49 milions anunciats esta mateixa setmana per l’alcalde, Joan Ribó, “per incidir en la descarbonització de la ciutat i la millora de la mobilitat urbana”. A més, també es tornarà a posar el focus en les noves tecnologies de la informació i la comunicació i es proporcionarà formació específica per a determinats col·lectius de treballadors i treballadores i hi haurà accions formatives en polítiques d’igualtat.

 

El nou Pla de Formació contempla fins a 7.496 hores formatives, per les 6.632 de l’any passat. A més, els cursos es dividiran en 18 àrees temàtiques que giren al voltant de les necessitats formatives expressades des dels propis servicis municipals. El 27 % de les accions formatives corresponen a formació específica de determinats col·lectius; el 19 %, a noves tecnologies; el 10 per cent, a l’Àrea Jurídica-Procedimental; el 9 %, a polítiques d’igualtat; el 7 %, a idiomes; el 6 %, a l’avaluació de l’exercici; la resta, suposen un percentatge per davall del 5 % del total.

Notario ha destacat que “la millora del rendiment i l'actualització d'habilitats a través de la formació és una necessitat derivada dels canvis socials, culturals i tecnològics”. En eixe sentit ha explicat que “els llocs de treball canvien tan ràpidament com evoluciona la tecnologia i el marc normatiu i es produïxen necessitats i demandes de la ciutadania que requerixen resposta de les administracions públiques”. Per això, ha situat la formació com “un instrument primordial perquè el personal empleat desenvolupe la seua carrera dins de l'organització”. A més, ha posat en valor que “els veïns i les veïnes de València mereixen una atenció i un servici públic de màxima qualitat i per això este govern va fer una clara aposta per millorar les competències i habilitats del personal municipal a través de la formació, amb l’actualització permanent dels seus coneixements i capacitats professionals, amb la creació del servici de Formació en 2015 i amb una dotació pressupostària digna que hem anat incrementant des dels 81.073 euros inicials fins als 345.228,87 euros de 2021, més del quàdruple, per tant”.

Pel que fa a la formació específica, l’oferta és molt diversa per arribar des dels cursos sobre assetjament escolar o falsedat en documentació pública, adreçats a la Policia Local, fins als de formació bàsica en prevenció dels suïcidis, dirigit a diversos col·lectius, com ara els d’Educació o Benestar Social, passant per accions sobre hidrologia i hidràulica per a inspectors d’obres, o els d’integritat pública i prevenció de riscos de corrupció, específics per a quadres directius. Quant a les noves tecnologies destaquen, per exemple, els cursos sobre ciberseguretat, mentre que en igualtat s’aborda l’atenció a la diversitat sexual, de gènere i familiar, l’atenció integral a les persones trans o l’aprenentatge d’eines innovadores contra la discriminació.

El 40 per cent de les accions formatives estan destinades a tot el personal municipal, mentre que per modalitat el 52 % de les accions seran en format presencial, el 35 % en línia i el 13 % semipresencials. Es consolida, a més, la formació obligatòria per a determinats col·lectius, com a evidència que la formació s’ha integrat en la dinàmica organitzativa. A més, s’incorporen accions d’autoaprenentatge i recursos diversos als que podrà accedir tota la plantilla al llarg d’un ampli període de temps i de manera autònoma, sense límit de places. Estes accions formatives i recursos s’allotgen en l’Aula Virtual de l’Ajuntament de València (www.valencia.es/forma-t).

Altra dada important del nou Pla de Formació és la que xifra en un 82 % les propostes d'accions formatives recomanades pels propis servicis municipals; d’elles, el 21 %, pel propi servici de Formació, a fi d’analitzar aquelles necessitats formatives, identificades a través de les enquestes, que són de caràcter transversal i han estat manifestades per diversos servicis. Finalment, el 17 % de les propostes pertanyen als sindicats i l’1 % de les propostes provenen de l’Habilitació Nacional.

La formació en 2021

“Les dades han sigut molt positives”, segons ha explicat Notario, donat que la xifra de places ha sigut de 17.051, un 36,35 per cent més que l’any anterior. El major nombre d’hores de formació van correspondre a cursos específics per a determinats col·lectius i a accions sobre noves tecnologies de la informació i la comunicació. A més, el pla ha contemplat altres tipus d’accions formatives com ara 15 cursos d’autoaprenentatge, huit conferències i tres aules obertes, així com altres recursos formatius com manuals, píndoles formatives o gravacions de conferències.

Entre els cursos millor valorats per l’alumnat hi ha el curs sobre actuacions davant la temptativa de suïcidis i els cursos sobre la renda valenciana d’inclusió.