Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Plaza Reina Pleno EMT - València

Vés enrere Plaza Reina Pleno EMT

Volver

La Corporació encarrega a l'EMT la gestió de l'aparcament de la plaça de la Reina

El Plenari aprova la renúncia a la delegació de competències del Pla Edificant i la seua substitució per una de nova

• El aparcamiento entrará en funcionamiento a finales de julio, cuando concluyan las obras de remodelación de la plaza de la Reina

13/07/2022

El Ple de l'Ajuntament ha acordat este dimecres encarregar la gestió del servici públic municipal d'estacionament de vehicles en l'aparcament públic de la plaça de la Reina a l'Empresa Municipal de Transports, EMT. L'aparcament entrarà en funcionament a finals d'este mateix mes de juliol, només concloguen les obres de remodelació de la plaça de la Reina. Es tracta del segon gran aparcament urbà que gestionarà l'EMT, que ja té la competència sobre l'estacionament Centre Històric-Mercat Central de la plaça de la Ciutat de Bruges.

 

El nou aparcament de la plaça de la Reina compta amb un total de 226 places per a turismes, de les quals 203 seran de rotació. A més, s'han previst 46 places per a motocicletes, i 22 de bicicletes, i s'han reservat altres 6 places per a persones amb mobilitat reduïda. L'encàrrec de gestió ha estat aprovat amb els vots del Govern Municipal, mentre que els grups de l'oposició han votat en contra. De fet, tampoc havien secundat prèviament la inclusió del tema en l'ordre del dia de la sessió plenària.

El portaveu del Vox, José Gosálbez, ha demanat la retirada del punt de l'ordre del dia. El regidor de Ciutadans Narcíso Estellés ha criticat la situació econòmica de l'EMT i ha refusat que la gestió caiga en mans d'esta empresa, “la funció principal de la qual és el transport de viatgers”, ha subratllat. De fet, el portaveu del mateix grup, Fernando Giner, ha intervingut per a instar que siga l'Ajuntament qui assumisca la gestió directament, i s'ha manifestat a favor d'intervindre l'empresa de transports que, ha afirmat, “no està gestionant bé el transport públic”.

Per la seua banda, el regidor del PP Carlos Mundina s'ha manifestat favorable al fet que siga l'empresa municipal AUMSA qui assumisca la gestió, i ha centrat la seua intervenció a plantejar una pugna entre les regidories del Mobilitat i d'Urbanisme de l’Equip de Govern pel servici de l'aparcament. Segons ha afirmat l'edil, “amb esta decisió salvarem el forat negre de l'EMT amb els ingressos del pàrquing de la Reina; i això no és defensar l'interés general”.

El delegat de Mobilitat Sostenible i president de l'EMT, Giuseppe Grezzi, ha lamentat les crítiques de l'oposició i ha defensat la gestió empresarial i social de l'EMT. “En estos anys l'empresa ha canviat molt –ha explicat- ha viscut una vertadera revolució empresarial, i ha passat de ser una empresa bloquejada i replegada en si mateixa a ser una empresa moderna: amb renovació de la flota, augment de nous conductors, increment en el nombre de viatgers, i reducció gradual del deute”. L'edil ha reconegut l'efecte negatiu de la pandèmia sobre els comptes de l'empresa, però ha recordat que en 2018 EMT València va ser reconeguda com a Millor empresa de transports 2018, i que “baròmetre municipal darrere d’un altre, l’EMT és un dels servicis millor valorats”.

Grezzi ha assegurat que la prestació directa del servici “és sostenible, i no aportarà dèficit a l'EMT”, i ha recordat que, per exemple a Madrid, l'EMT gestiona 20 pàrquings. De fet, ha assenyalat l'exemple de la gestió de l'aparcament del Mercat Central, que ha permés escometre accions com fer costat al comerç en el mercat a través de subvencionar l'aparcament per a clients. “Això és gestió pública eficient” –ha afirmat, i ha recordat que l'anterior govern “volia que el pàrquing del Mercat ho gestionara una empresa privada, però com era un forat negre, el concurs quedava desert”.

Pla Edificant

El plenari ha aprovat, amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició, la renúncia a la delegació de competències subscrita amb la Conselleria d’Educació per a la reforma i ampliació del CEIP Carles Salvador i la nova construcció del CEIP 106 de Malilla així com la seua substitució per una nova delegació.

La regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha explicat que la petició “és un tràmit administratiu per tal que les licitacions no es tornen a quedar desertes”. La regidora ha recordat “els dos anys de pandèmia així com la guerra d’Ucraïna han provocat un encariment dels materials i una dificultat en els subministraments”. Notario ha explicat que “el Pla Edificant és una ferramenta fonamental per solucionar l’empastre que el Partit Popular va deixar en esta ciutat i en la Comunitat Valenciana”. La responsable de Gestió de Recursos ha afegit que “l’IES Patraix, el CEIP Malilla i el Carles Salvador tenen ja el projecte fet i redactat”.

La regidora del PP, María José Catalá, ha declarat que “dels més de 49 milions d’euros del Pla Edificant, el govern municipal només ha executat 675.286’34 euros i, per tant, hi ha un fracàs absolut del Pla Edificant en la ciutat de València”.

Per la seua banda, el regidor de Ciutadans, Fernando Giner, ha explicat que “València té el nivell d’execució més baix de qualsevol ciutat de la Comunitat Valenciana” i ha assegurat que “per, tant, ni Malilla, ni Patraix ni Natzaret creuen que este ajuntament vaja a executar el Pla Edificant”.

Protecció patrimonial

El Ple ha aprovat també hui sotmetre a informació pública la modificació del Catàleg Estructural de Béns i Espais Protegits de Naturalesa Urbana de València mitjançant la incorporació de la fitxa de protecció "BRL Panells ceràmics amb motius florals" en carrer Ruzafa, 53. L'objectiu d'esta iniciativa és protegir els panells situats en el centre de la façana principal (a l'altura de la primera i segona planta) de l'immoble del carrer Russafa. Es tracta d'un edifici projectat l'any 1912 per l'arquitecte José María Manuel Cortina Pérez, executat entre eixe any i el següent, segons consta en l'Arxiu Municipal de València.

Així mateix, la Corporació ha acordat sotmetre a informació pública la modificació puntual de caràcter estructural del PGOU relativa als habitatges del barri obrer Ramón de Castro, en el districte de Patraix. El barri obrer Ramón de Castro és un conjunt de xicotets habitatges que va ser construït per a albergar els treballadors que van vindre a la ciutat després d'una emigració massiva deguda al procés d'industrialització, a la fi del segle XIX. Part d'eixe conjunt es troba hui fora d'ordenació, en estar sobre sòl qualificat en el PGOU com a xarxa viària, encara que ja estan protegides en el Catàleg Estructural de Béns i Espais Protegits. Amb esta modificació s'actualitza la qualificació del sòl sobre el qual s'alcen estos habitatges per a deixar-les definitivament dins d'ordenació. La modificació millora a més la definició de l'espai públic en este àmbit, en preveure la conversió en zona de vianants de part de la xarxa viària i la creació d'una zona verda, millorant així la seguretat de la zona i la seua qualitat urbana.

Reglament del Ple

El plenari ha aprovat definitivament, amb els vots a favor de l’equip de govern i el vot en contra de l’oposició, la modificació parcial del reglament orgànic del Ple. Amb la proposta aprovada, cada regidor o regidora podrà formular cinc preguntes per Ple, tres mocions per grup municipal i una en el cas dels regidors no adscrits, dos precs per grup i només un en el cas dels regidors no adscrits i una interpel·lació o petició de compareixença per grup polític.

La regidora del Partit Popular, María José Ferrer, ha afirmat que la modificació del reglament del Ple “és la confirmació d’una cacicada en les formes i en el fons perquè, en cap moment, han buscar cap acord o consens”. Per la seua banda, el regidor de Ciutadans, Narciso Estellés, creu que este canvi “limita la capacitat de treball de 16 regidors de l’oposició i és una trampa i una mordassa”. L’equip de govern no ha fet ús del torn de paraula en este punt.