Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Reconstrucción antiguo monumento a Sorolla - València

Vés enrere Reconstrucción antiguo monumento a Sorolla

Volver

València recupera gran part de les peces originals del monument a Sorolla, la qual cosa fa viable la seua reconstrucció

• Restes de l'antic monument a Sorolla

24/07/2024

  • La voluntat de l'Ajuntament és que esta obra s'alce de nou en el seu emplaçament original, a la platja del Cabanyal, d'acord amb la voluntat de l'artista valencià
  • El monument a Sorolla (1933-1957) i la Tortada de Goerlich (1933-1961) es van alçar el mateix any i van ser dos conjunts monumentals coetanis, postal de la ciutat durant tres dècades

L'alcaldessa, Maria José Catalá, ha visitat este matí la parcel·la de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), a Sant Isidre, on es troben restes de l'antic monument a Sorolla i de la Tortada de Goerlich. Fins ara, s'ha trobat gran part de les peces originals, la qual cosa fa viable la recuperació del monument a Sorolla.

Catalá ha estat acompanyada per el regidor de Cultura, José Luis Morenos, i per l'arquitecte responsable de l'estudi d'inventari catalogació, digitalització i intervencions puntuals; Javier Hidalgo, així com per personal del Servici d'Investigació d'Arqueologia Municipal (SIAM) i personal tècnic del Servici de Patrimoni Historicoartístic.

“Esta actuació és fruit d'un procés rigorós i respectuós amb l'obra original i suposa complir la voluntat de l'artista i rescabalar així un deute històric”, ha assenyalat la alcaldessa. “Es tracta d'una de les iniciatives culturals més destacades en les quals estem treballant, volem retornar el monument, actualment descontextualitzat, al lloc que va inspirar les seues esplèndides escenes de platja”, ha afegit.

El monument a Sorolla (1933-1957) i la Tortada de Goerlich (1933-1961) es van alçar el mateix any i van ser dos conjunts monumentals coetanis, postal de la ciutat durant tres dècades. Per això, “estos treballs permeten recuperar una part de la història de València, vinculada a dos dels nostres artistes més importants i a la persona considerada ‘artífex de la València moderna’”, ha assegurat l'alcaldessa.

Respecte a la Tortada de Goerlich, l'estudi encarregat per l'Ajuntament determina que és possible la reconstrucció parcial del pòrtic circular del mercat de les flors, un dels elements icònics del monument. En este sentit, tant el nombre de restes trobades com el seu estat de conservació fan factible reconstruir un dels elements més recognoscibles del conjunt arquitectònic, obra de Javier Goerlich, que va ocupar l'espai central de la plaça de l'Ajuntament.

Monument a Sorolla

El conjunt monumental estava presidit per un bust de Sorolla en bronze, rèplica del realitzat en marbre per Mariano Benlliure pocs anys abans de la mort de l'artista, situat sobre una tribuna elevada amb vista a la mar i envoltat d'una columnata procedent de la Real Fàbrica d'Argenteries Martínez de Madrid. Sorolla va expressar, uns anys abans de la seua mort, el seu desig que es col·locara el bust realitzat en 1916 en el seu honor “a la platja, al costat de la mar llatina que tantes obres em va inspirar i on vaig passar els millors dies de la meua vida”.

L'Ajuntament va encarregar la seua construcció en 1925 a Francisco Mora, autor entre altres del Mercat de Colón, el Palau de l'Exposició o la mateixa Casa Consistorial. Este es va inaugurar el 31 de desembre de 1933, situat entre les antigues Termes Victoria i l'Asil de La nostra Senyora del Carmen, i va quedar destruït per la riuada de 1957.

A la fi de 2023, la Delegació d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals va encarregar al SIAM l'elaboració dels estudis previs per a la reconstrucció del monument, que s'alçava en el Cabanyal. Fins al moment, s'ha pogut acreditar tant la procedència dels materials com l'autenticitat de les peces.

L'extracció de les restes va tindre lloc l'abril passat en el tram VII del Jardí Túria, en l'antic escorxador municipal de Borbotó, en el solar de FGV i en el cementeri vell de Paiporta. El percentatge de peces originals existents del primitiu monument fa viable la seua recuperació patrimonial per “anastilosi” (reconstrucció per mitjà de la reunió de les seues parts o fragments dispersos).

D'esta manera, quan finalitzen els treballs d'inventari i catalogació, així com les consultes prèvies amb la resta de servicis i administracions públiques implicades, es redactarà el projecte bàsic, que, una vegada autoritzat, donarà pas a la contractació de la redacció del projecte tècnic de reconstrucció i, posteriorment, a l'execució d'este.

Recursos multimedia

María José Catalá