Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Rehabilitación energética edificios. Laboratorio Ciutat Vella - València

Vés enrere Rehabilitación energética edificios. Laboratorio Ciutat Vella

Volver

Una finca de Ciutat Vella servirà per a estudiar la rehabilitació energètica d'edificis residencials, en el marco del projecte europeu Urbanew

• L'edifici del carrer Portal Nou, 1

09/07/2024

  • L'immoble, de propietat municipal, servirà com a projecte pilot teòric per a futures actuacions de rehabilitació, en el marc del projecte europeu Urbanew
  • Professionals del sector de la rehabilitació visiten demà dimecres l'edifici, situat en el número 1 de carrer del Portal Nou, a Ciutat Vella
  • Urbanew té finançament europeu de 1,5 milions € fins a maig de 2025, i el seu objectiu és impulsar una transformació sistèmica de les tècniques i els materials de construcció residencial i la millora de l'eficiència energètica

Una finca de propietat municipal situada a Ciutat Vella servirà com a laboratori experimental en el qual s'estudiarà la rehabilitació energètica d'edificis residencials de tota la ciutat. La iniciativa està coordinada des de la Fundació València Clima i Energia, i compta amb finançament europeu a través del projecte europeu Urbanew. Precisament, demà dimecres 10 de juliol, se celebra una jornada d'estudi sobre com reduir l'impacte ambiental, tant en l'elecció de materials com de tècniques de rehabilitació energètica d'edificis residencials.

Durant la jornada, personal investigador, arquitectes, tècnics públics, persones administradores de finques i empreses de la construcció visitaran l'edifici situat a la plaça del Portal Nou números 1 i 2, una finca residencial de propietat municipal de tres plantes que data de finals del S.XIX i amb façana protegida per les especials característiques arquitectòniques. Es tracta d'un edifici residencial seleccionat en col·laboració amb el Servici Municipal de Vivenda, representatiu de la realitat de la ciutat, que serà la base per a realitzar un estudi teòric sobre com enfocar la rehabilitació energètica i alinear-se així amb la missió del projecte europeu Urbanew. En este sentit, es busca accelerar les actuacions de rehabilitació energètica per a millorar l'eficiència energètica i condicions de confort del parc edificat a la ciutat de València i poder replicar-lo en la resta d'Espanya.

Tal com ha explicat el regidor de Millora Climàtica i Eficiència Energètica, Carlos Mundina, l'objectiu és “fomentar no sols l'ús de matèries primeres locals amb baixa petjada de carboni, sinó també el desplegament d'energies renovables sota models d'autoconsum de comunitats energètiques”. “Es tracta d'anar adoptant mesures, dins de línia València Ciutat Missión 2030 , per a mitigar les emissions d'efecte d'hivernacle i adaptar el parc immobiliari a la Missió València 2030”

Mundina ha calificat la jornada com a “clau per a abordar les problemàtiques que sorgixen en els projectes de rehabilitació energètica d'edificis residencials específics de la ciutat de València, amb l'avantatge de fer-ho de manera col·laborativa entre arquitectes, investigadors, associacions de veïns i tècnics del sector públic". El projecte Urbanew té un finançament europeu de 1,5 milions d'euros fins a maig de 2025, i té l’objectiu d’impulsar una transformació sistèmica de les tècniques i els materials de construcció residencial i la millora de l'eficiència energètica a les ciutats espanyoles amb l'objectiu de reduir la petjada de carboni en el sector i afrontar així el desafiament que suposa el calfament global a les ciutats.

Una solució col·laborativa

Després de la visita, es revisarà el contingut del curs en línia sobre rehabilitació energètica impartit per personal de la fundació Cesefor, que ha tractat sobre materials, tècniques de construcció i marc normatiu, i la seua aplicació a l'entorn climàtic de València, per tal de buscar de manera col·laborativa una solució tècnica a la rehabilitació de l'edifici pilot. Es tracta d'una solució que serà dissenyada en conjunt per professionals del sector de la rehabilitació, amb perfils que inclouen arquitectes, investigadors, tècnics de l'administració, constructores i administradors de finques. Javier Frades, representant de Cesefor-Maderaula, ha subratllat “l'ocasió immillorable per a pensar i dissenyar solucions col·laboratives després d'analitzar els paràmetres específics per a la ciutat i la seua realitat climàtica, amb especial èmfasi en aspectes com a preu, qualitats, impactes de l'obra, cicle de vida de materials per a aportar després ferramentes, softwares i metodologies de disseny i selecció de solucions apropiades per a cada cas”

A la tardor hi haurà una segona jornada presencial per a discutir el resultat de la solució obtinguda en esta primera sessió. A més es construirà un panell d'aïllament com el que s'utilitzaria en la rehabilitació de l'edifici. Com és conegut, València, a través de la Fundació València Clima i Energia, va ser seleccionada per la Comissió Europea, juntament amb altres set ciutats espanyoles -Barcelona, Madrid, Sevilla, Saragossa, Valladolid, Sòria i Vitòria-Gasteiz-, per a desenvolupar el projecte europeu Urbanew, d'H2020 i la xarxa NetZeroCities.

Gràcies al finançament del projecte les diferents ciutats promouran conjuntament accions per a fomentar la rehabilitació energètica i la substitució de materials de construcció, fomentant l'ús de matèries primeres locals amb baixa petjada de carboni i fomentant el desplegament d'energies renovables sota models d'autoconsum i comunitats energètiques.

Recursos multimedia

Carlos Mundina