Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

Restauración escultura de bronce del Palleter - València

Vés enrere Restauración escultura de bronce del Palleter

Volver

La Delegació de Cultura restaura la icònica escultura de bronze del Palleter

• La figura del Palleter està situada a l'ombra de les Torres de Quart

01/09/2024

  • Una empresa especialitzada repararà el pal i netejarà de detritus l'estàtua del popular heroi valencià Vicente Doménech
  • La figura, obra de l'escultor Emilio Calandín, va ser erigida a petició de 110 ciutadans l'any 1906 i col·locada al costat de les Torres de Quart en 1966

La icònica figura de bronze de Vicente Doménech, el Palleter, serà sotmesa a partir d'este mes de setembre a un procés de restauració, per recomanació de l'Oficina Tècnica de Restauració i Manteniment de Monuments de l'Ajuntament de València. L'obra de l'escultor Emilio Calandín va ser erigida a petició de 110 ciutadans que en 1906 volien rememorar la figura de l'humil llaurador veí de Patraix i nascut a Paiporta, en vespres del centenari de la invasió napoleònica.

Des de l'avinguda Guillem de Castro, el Palleter enarbora la faixa de llaurador com a bandera contra l'invasor francés, a l'ombra de les Torres de Quart. A pesar que els anys no han afectat la patriòtica posa, els tècnics municipals han detectat que el pal que sosté el Palleter a la mà dreta està clivellat i s'ha trencat el revestiment de planxa de bronze que el recobrix. “Hem considerat necessària la intervenció de mans expertes en la restauració de l'escultura del Palleter, amb l'objectiu de recuperar d'esta manera el seu estat original i mantindre el seu valor, ja que considerem que és un símbol del poble valencià”, ha declarat el regidor de Cultura, José Luis Moreno.

La peça escultòrica presenta detritus d'aus en escultura i pedestal, a més de brutícia depositada a conseqüència de l'acumulació de partícules ambientals, de les inclemències del temps i de la contaminació produïda pel trànsit rodat.

A través del corresponent expedient de contractació, la Regidoria Delegada d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Electorals ha adjudicat les labors de restauració de la figura del Palleter a l'empresa Noema Restauradors per un import total de 15.826,80 euros. Està previst que la rehabilitació de la figura dure dos mesos. El personal especialitzat escometrà la restauració in situ. Per això es muntarà una xicoteta bastida i es farà ús de maquinària elevadora. La zona romandrà protegida amb tanques.

Neteja de pedestal i escultura

L'empresa adjudicatària restaurarà tant el pedestal com l'escultura. En el primer cas, es farà una neteja mecànica en sec, amb raspalls d'arrel i brotxes de truges blanes, per a eliminar l'acumulació de detritus d'aus i la brutícia ambiental. La superfície rebrà un tractament biocida i d'hidrofugació. També es reposaran les juntes perdudes o disgregades.

Quant als arranjaments en la mateixa figura del Palleter, les tasques consistiran en la neteja mecànica en sec per a l'eliminació de concrecions, la neteja química per a eliminar crostes de deformació i clorurs de bronze, el segellament químic de clorurs i l'aplicació d'inhibidor de la corrosió i de doble estrat de protecció. La restauració conclourà amb l'empelt d'una barra d'acer inoxidable i revestiment amb planxa de bronze, per a restaurar el pal danyat, que simula la canya que va empunyar el popular heroi valencià.

En 1966, la corporació municipal va prendre la decisió de derrocar uns locals que estaven al costat de les Torres de Quart i ampliar els jardins de Cervantes situats al carrer Guillem de Castro. Este va ser el lloc triat per a col·locar-la eixe mateix any, davant d'un xicotet tros de l'antiga muralla que encara perdura. En el pedestal sobre el qual està hissada la figura, es va esculpir l'escut de la ciutat i la següent dedicatòria: “Valencia a Vicente Domenech el Palleter”. La figura que serà restaurada és una còpia de la qual el mateix escultor Emilio Calandín va presentar en l'Exposició Nacional de Belles Arts de 1901, on va ser premiat amb Mariano Benlliure i Joaquín Sorolla.