Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

tratamiento antixilófagos rocas Corpus - València

Vés enrere tratamiento antixilófagos rocas Corpus

Volver

Les Roques del Corpus han rebut un tractament “preventiu i curatiu” per a eliminar i evitar l'acció dels insectes xilòfags

• Roques del Corpus. Imatge d'arxiu

31/05/2024

  • El tractament s'ha fet extensiu a totes les Roques de manera preventiva, encara que es va trobar presència de corcó actiu en nou d'elles
  • En cada Roca s'ha instal·lat un dispositiu que monitora l'estat de la fusta, i avisa si detecta la presència d'insectes
  • Tota l'actuació ha sigut supervisada per personal tècnic especialista en conservació i restauració de béns culturals
  • La delegada de Festes, Mónica Gil, ha subratllat “el compromís del govern municipal en la protecció del patrimoni històric i cultural, com en este cas amb la preservació de les tradicionals Roques del Corpus”

La Regidoria de Festes i Tradicions ha informat del tractament dut a terme sobre les Roques del Corpus de València, una acció preventiva i curativa especial dirigida a eliminar i previndre la presència d'insectes xilòfags (és a dir, menjadors de fusta; essencialment els tèrmits) que produïxen importants danys en l'estructura i ornaments d'estos elements patrimonials i històrics. Tal com ha explicat la regidora de Festes i Tradicions, Mónica Gil, l'actuació s'ha fet extensiva al conjunt de béns pertanyents als fons del Museu del Corpus-Casa dels Roques i a l'edifici Museu del Corpus-Casa de Les Roques, després del pertinent informe emés per la Direcció General de Patrimoni Cultural.

El tractament curatiu i preventiu contra xilòfags ha anat a càrrec de l'empresa JRC Sistemas Naturales SLU, en la línia de facilitar la conservació del patrimoni cultural valencià, amb un import de 12.083 euros. Segons l'informe emés per l'empresa, es va trobar presència de corcó actiu en nou Roques, encara que el tractament s'ha fet extensiu a totes de manera preventiva. Així, s'ha actuat sobre la Roca de Sant Miquel (de l'any 1528), la Roca Diablera (1542), la Roca de la Fe (1542), la Roca de la Puríssima (1542), la Roca de Sant Vicent Ferrer (1665), la Roca de la Santíssima Trinidad (1674), la Roca València (1855), la Roca de la Fama (1899), la Roca del Patriarca Sant Joan de Ribera (1961), la de la Mare de Déu dels Desamparats (1995), i la Roca del Sant Calze (de l'any 2001). En cada Roca s'ha instal·lat un dispositiu que monitora l'estat de la fusta, i avisa si detecta la presència d'insectes per tal d’actuar com més ràpid millor i evitar els contagis.

Segons l'informe de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat, es va autoritzar l'eliminació de brutícia i depòsits mitjançant l'aspiració i ús de raspalls suaus i brotxes per a evitar la deterioració de la fusta, com a opció més adequada la neteja mecànica de l'interior dels béns. Tota l'actuació ha sigut supervisada per personal tècnic especialista en conservació i restauració de béns culturals.

Tractament preventiu i curatiu

La primera part de l'acció ha consistit en la neteja de la superfície dels elements a tractar mitjançant raspallat, escatat i aspiració. S'ha efectuat la neteja de l'interior de les estructures de les Roques, per a arribar a tots els racons i eliminar qualsevol resta de l'actual activitat del corcó. Seguidament, s'ha dut a terme un tractament preventiu de les estructures de fusta de les roques mitjançant l'aplicació de gel insecticida (amb brotxa, pinzells i màquina per a projecció de gel).

Una altra de les novetats d'esta actuació ha sigut el tractament preventiu i curatiu de la zona de l'exposició de la casa dels Roques, un pas “important i nou”, en paraules de la delegada de Festes, Mónica Gil, “perquè ajuda a previndre que el corcó envaïsca i s'expandisca de manera ràpida, atés que el detecta a l'inici del procés”. S'aplica l'insecticida mitjançant polvorització dirigida, en sòls, racons i zones proclius al pas d'insectes, i s'instal·len dos “insectecaptors” (llum UV i planxa adhesiva), per a la captura d'insectes voladors, coleòpters, arnes i altres.

Mónica Gil ha destacat la importància patrimonial i cultural d'estos carros triomfals, que són exclusius de la celebració del Corpus de València, i que realitzen cada any el mateix recorregut que, unes hores després fa la tradicional processó. La delegada ha subratllat el compromís del govern municipal en la protecció del patrimoni històric i cultural, com en este cas amb la preservació de les tradicionals Roques del Corpus.