S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

El Festival Internacional de Circ 'Contorsions' consolida la seua expansió i el seu suport a les produccions valencianes i emergents

El Teatre El Musical, la Mutant Espai d’Arts Vives i els coberts de la Marina de València acullen onze produccions del 15 al 18 de juny

• Cartell de la 6a edició del festival de circ 'Contorsions'

30/05/2023

La 6a edició del Festival Internacional de Circ de València, 'Contorsions', organitzat per la Regidoria d’Acció Cultural i que se celebra del 15 al 18 de juny en diversos espais del barri del Cabanyal-Canyamelar, ha programat un total d'onze produccions de projecció i reconeixement, tant en l'àmbit internacional com estatal. El certamen busca a més impulsar les creacions locals, que suposen el 50% de la seua programació, i les companyies joves.
 

El ‘Contorsions’ s'ha conformat com un festival que continua reivindicant el circ de sala, per la qual cosa els espais triats en este sentit són el Teatre El Musical i La Mutant Espai d’Arts Vives. El certamen internacional s'assenta també com un esdeveniment que s'imbrica en el territori i, més específicament, en el barri del Cabanyal-Canyamelar, en aproximar els espectacles a peu de carrer, principalment en el Cobert número 2 de La Marina de València, però també en altres espais no convencionals i d'ús públic del barri.

En esta edició, que recupera la primavera com a temps de circ, la directora Helena Ordóñez Bergareche i el director Javier Sahuquillo Vallejo, han buscat aliats dins i fora de València que nodrisquen el creixement del circ valencià. S'ha iniciat per això una col·laboració amb el festival Circada de Sevilla, que es presenta amb el suport de la companyia d'Anna Mateu i l'espectacle ‘Arròs’ que coproduïx, i que s'estrena, precisament, en esta edició de ‘Contorsions’.

“El festival ‘Contorsions’ tornarà a apropar al gran públic la versió més enriquidora i contemporània del circ, amb espectacles per a tots els públics. Una vegada més presentem una mirada diversa i multidisciplinar, amb una enorme capacitat de sorprendre a l’espectador, però també de fer-ho reflexionar”, assenyala la regidora en funcions d’Acció Cultural, Maite Ibañez.

La programació

La companyia catalana de Manolo Alcántara (Premi Nacional de Circ 2021) protagonitza l'obertura del festival amb el seu espectacle ‘Maña’, Premi Espectacle més innovador del TAC Valladolid 2022 i Premi Susana Herreras del Festival ARCA-Aguilar de Campoo a Millor Espectacle. Esta primera jornada tancarà amb la també establida companyia catalana Los Galindos i el seu espectacle sorprenent ‘Mort de Riure’, guardonat com a Millor espectacle de circ pels Premis de la Crítica 2021, amb el Premi Zirkólika Especial del Jurat i amb el Premi del Público en el TAC de Valladolid 2021.

La vesprada del divendres 16 s'iniciarà amb l'espectacle ‘Laisse Moi’, de la companyia francesa Collectif Primavez, en la qual els seus intèrprets i acròbates Nely Carrasco i Miguel Rubio buscaran la fluïdesa en els gestos i el moviment, mesclant l'espai horitzontal del sòl i el vertical del masteler xinés.

Li seguirà el primer espectacle de sala del festival, ‘Suspensión’, de la companyia madrilenya Nueveuno, la producció de la qual parla de les noves masculinitats, impulsada per una línia de teatre molt visual i poètica, i que també es podrà veure per primera vegada a València, concretament en el Teatre El Musical a partir de les 20.30 hores.

El divendres es tanca amb ‘LUME’, de la companyia DU'K'TO, un espectacle que conjuga acrobàcia i les tècniques mà a mà, clown i trapezi, amb una estructura escenogràfica que genera una vinculació amb la mar a través de la seua tecnologia i temàtica. Serà en el Cobert 2 de la Marina, a les 22.30 hores.

El dissabte 17 de juny entra en escena una companyia amb molts anys de trajectòria com és la Cia. CAÍ i el seu segon espectacle ‘Massa Mare’, treballat amb el teatre documente i que parla de maternitats, de la dona i el circ. Es tracta d'un espectacle dirigit per l'artista i director valencià Raúl García i en el qual Sabrina Catalán i Elia Pérez fan ús de tècniques aèries com la corda i el trapezi. També conjuguen el teatre físic i el text en esta producció en la qual fa cinc anys que treballen. ‘Massa Mare’ es podrà gaudir en el Teatre El Musical a les 20.00 hores. Eixe mateix dissabte, l'escola de circ valenciana, CREAT, presentarà el seu espectacle de fi de curs, ‘2/tercios’, a les 22.30 hores en La Mutant, un espectacle dirigit per l'artista i creador Itamar Glucksmann.

La programació del diumenge es concentra pràcticament en el Cobert 2 de la Marina de València amb l'espectacle ‘4 parets i un sostre’ de la companyia Sputniks i que parla de les migracions, acompanyat d'una exposició fotogràfica que es podrà visitar durant tota la jornada; ‘Fins al Cel’ de Spinish Circ, un work in progress que fa ús de la complexa tècnica de la barra russa; i ‘Arròs’, d'Anna Mateu.

El Festival tancarà amb la companyia Eia, Premi MAX a les Arts Escèniques en 2017, i el seu últim espectacle ‘Nuye’, on mescla diverses tècniques de circ com l'acrobàcia i el mà a mà per a fer una exploració sobre les dinàmiques de les relacions de parella. Serà en La Mutant a partir de les 20.30 hores.

Com a activitat paral·lela al festival, i per a acostar el circ a tota la família, es realitzarà un taller impulsat per Espai Circ el dissabte 17, de 12.00 a 14.00 hores, en el Cobert 2 de la Marina. Les persones interessades poden inscriure's a través de la web del festival (https://www.contorsions.es/ca/) o acudir directament al lloc en el qual podran participar sempre que l'aforament no s'haja cobert. Els espectacles de carrer estaran oberts al públic fins a completar l'aforament. Els de sala són gratuïts, prèvia reserva a través de les webs dels respectius teatres (https://www.teatreelmusical.es i https://www.lamutant.com).