S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

Joan Ribó subratlla el paper protagonista dels artistes fallers, durant l'homenatge a Manuel Algarra

L'alcalde ha destacat “l'honestedat i la sinceritat amb les quals Algarra va afrontar el seu treball, que contribuiran a mantindre viu el seu record”

• Imatge del ninot especial dedicat a Algarra

15/03/2023

L'alcalde de València, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, i d'altres membres de l'equip de govern, ha participat este dimecres en l'homenatge a l'artista faller Manuel Algarra, que va faltar a l'abril de l'any passat, un acte que ha sigut organitzat per l'Asociación CulturalFalla Almirante Cadarso–Conde Altea, amb la qual l'artista va treballar durant els últims 18 anys. Durant la seua intervenció en l'homenatge, l'alcalde ha destacat “el compromís d'Algarra amb el futur de la professió d'artista faller”, i ha subratllat el paper protagonista dels artistes fallers en la festa de les Falles”.
 

L'acte de reconeixement a l'artista ha comptat amb la presència de la fallera major de la Falla Almirante Cadarso–Conde Altea, Carla Olmos, i dels presidents de la comissió, Jose Miguel Montalvá, Sergio Lorente i Jose Luis Serna, així com familiars de l'artista. Davant tots ells, l'alcalde ha destacat el caràcter de Manuel Algarra com “una persona plenament compromesa amb el futur de la professió”. “Cada any –ha recordat Joan Ribó- en la visita protocol·lària a la Ciutat de l'Artista Faller, el seu taller s'obria de bat a bat per a acollir la comitiva oficial i descobrir-nos com anaven prenent forma els seus projectes, les seues il·lusions. Era un moment íntim on sempre compartia les seues inquietuds i ho feia amb una absoluta passió pel seu ofici”, ha recordat.

Construir il·lusions

L'alcalde ha subratllat el paper fonamental dels artistes fallers, “els qui tenen la sort de construir les seues il·lusions, fer-les realitat i plasmar-les cada any perquè ciutadans i ciutadanes puguen contemplar-les i fer-les seues”. “Manuel Algarra era un d'eixos afortunats –ha assenyalat- un d'eixos ‘escultors del foc’ plenament conscient de la paradoxa que implica que la finalitat última de la seua creació és desaparéixer físicament, però que també sap que la destresa del seu art, la capacitat de connectar amb l'espectador, fa que la seua obra puga mantindre's, conservar-se i perdurar en la nostra memòria”.

La trajectòria professional de Manuel Algarra inclou huit ninots indultats i 15 monuments plantats en la Secció Especial. L'alcalde s'ha referit a la manera de treballar de l'artista “que plantejava el seu treball –ha afirmat- amb una decidida voluntat de corprendre l'espectador”. “Gràcies al seu domini de la tècnica compositiva, les seues formes i volums s'integraven perfectament en l'espai públic, sense desatendre la sàtira i la crítica com a aspectes essencials de la falla –ha explicat Ribó- amb la qual cosa aconseguia un dels objectius de tot artista que exposa la seua obra en l'espai públic: dialogar amb la ciutat i els seus habitants”.

Durant l'acte d'homenatge s'ha presentat un ninot especial que presenta al mateix Algarra amb una reproducció en miniatura del monument que va realitzar l'any passat per a la Falla Almirante Cadarso–Conde Altea.

L'alcalde ha conclòs les seues paraules de reconeixement destacant “l'honestedat i la sinceritat amb les quals Manuel Algarra va afrontar el seu treball, que –ha assegurat- contribuiran a mantindre viu el seu record”. Ribó ha felicitat la comissió de la Falla Almirante Cadarso–Conde Altea per la seua iniciativa d'organitzar este acte d'homenatge, i els ha agraït “esta oportunitat de participar per a recordar la figura d'este mestre d'artistes fallers”.

Recursos multimèdia

Veure àlbum complet en Flickr