S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

L’Ajuntament finalitza la revisió integral de 462 arbres monumentals i singulars de València i poda 63,18 tones de fusta

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha destacat que l’avaluació s’ha realitzat en un període récord i ja s’ha posat en marxa un pla d’actuacions periòdiques de conservació de l’arbrat protegit de la ciutat

• Treballs de manteniment d'un dels arbres monumentals de la ciutat

05/02/2023

LAjuntament de València ha finalitzat la revisió integral de larbrat monumental de la ciutat iniciat el passat mes doctubre. El Servici de Jardineria Sostenible i lOrganisme Autònom Municipal de Parcs, Jardins i Biodiversitat Urbana han realitzat lavaluació dels 41 arbres i les 254 palmeres monumentals de la ciutat, mentre que també ha estudiat la situació dels 167 arbres singulars. En total, els equips tècnics han analitzat lestat de conservació dels 462 exemplars que conformen larbrat històric protegit de València gestionats per la Regidoria dEcologia Urbana, els quals es troben en 34 barris, i nhan podat 63,18 tones de fusta per a millorar la conservació del patrimoni arbori.
 

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha subratllat “la importància de la cura del patrimoni arbori de la nostra ciutat, tan ric. Per això hem recuperat a les noves contractes de jardineria el tractament particular de l’arbrat i palmeral monumental i singular. València és una ciutat que té un patrimoni verd espectacular i tenim el deure de conservar-lo.”

El Servici de Jardineria Sostenible i l’Organisme Autònom Municipal de Parcs, Jardins i Biodiversitat Urbana han avaluat l’estat de conservació dels 462 exemplars d’arbres i palmeres, tant monumentals com singulars ubicats en 34 barris de la ciutat. Els barris on s’han realitzat estos treballs de manteniment del patrimoni arbori protegit són: Exposició, Mestalla, Benimàmet, Sant Marcel·lí, Ciutat Universitària, Sant Francesc, la Llum, el Carme, la Seu, Arrancapins, Camí Real, Pla del Remei, la Xerea, la Gran Via, En Corts, Malilla, Ciutat de les Arts i les Ciències, Natzaret, Aiora, els Orriols, Malva-rosa, la Petxina, les Tendetes, Patraix, Campanar, Favara, Fonteta de Sant Lluís, Mont-Olivet, Ciutat Jardí, la Vega Baixa, Sant Llorenç, els Orriols, i Castellar-l’Oliveral.

La revisió de l’arbrat monumental i singular ha implicat la poda d’aquells exemplars que ho requerien, tant per a l’eliminació de les branques seques o la descàrrega de pes en alguna d’elles. També s’han retirat nius d’espècies invasores i s’hi han aplicat els tractaments fitosanitaris necessaris. Les inspeccions en alçada han necessitat de la intervenció de vehicles amb cistella elevadora i, per tant, amb afecció al trànsit viari.

L’arbrat del viari

Quant a l’arbrat de viari, s’ha acabat la inspecció d’exemplars tant amb protecció genèrica com d’interès local. La finalització d’este balanç ha establert un pla de gestió de l’arbrat protegit amb un calendari d’accions programades als períodes més adients per a garantir la correcta conservació de la totalitat d’exemplars. En estos exemplars s’ha eliminat un total de 5,1 tones de fusta i s’ha actuat en els barris d’Aiora, Arrancapins, els Orriols, Malva-rosa, la Petxina, la Seu, les Tendetes, Patraix, Campanar, Exposició, Mestalla, Favara, Sant Marcel·lí, Camí Real, Fon-teta de Sant Lluís, Mont-Olivet, en Corts, Ciutat Jardí, la Vega Baixa, Sant Llorenç, els Orriols, Campanar, Castellar-l’Oliveral i les Tendetes.

En els jardins de zona sud de la ciutat s’ha intervingut als arbres i palmeres monumentals i singulars dels barris de Sant Francesc, la Llum, el Carme, la Seu, Arrancapins, Camí Real, Pla del Remei, la Xerea, la Gran Via, en Corts, Malilla, Ciutat de les Arts i les Ciències, Natzaret, Camí Real i la Gran Via, mentre que s’han realitzat podes de manteniment que han sumat un total de 55,6 tones.

L’extracció de fusta a l’arbrat protegit als jardins de zona nord ha estat menor, atesos els exemplars existents, i ha arribat a les 2,48 tones. Les intervencions s’han dut a terme als barris d’Exposició, Mestalla, Sant Marcel·lí, Mestalla, Ciutat universitària i Benimàmet. Per la seua banda, l’OAM ha actuat a la Petxina, Aiora, Benimàmet, Exposició, la Gran Via i Pla del Remei.

La revisió integral de l’arbrat protegit de la ciutat s’ha realitzat en només tres mesos, gràcies a l’increment pressupostari superior al 50% de les noves contractes de Jardineria Sostenible i a la recuperació del servici de conservació específic per l’arbrat monumental. Entre les actuacions més destacades es troben la poda d’exemplars monumentals com ara els Ficus macrophylla ubicats al Parterre, al passeig de l’Albereda o al carrer Comte de Trénor.

Durant este període, l’Ajuntament de València ha revisat les palmeres monumentals de diverses espècies (datileres, canàries, washingtònies...) en diversos carrers i avingudes de la ciutat. Entre elles, es va podar la palmera Phoenix dactylifera femella monumental de cinc braços situada al carrer Isidro Ballester, al barri de Beteró, als Poblats Marítims. Al barri de Russafa, en l’avinguda de Regne de València, es va dur a terme una poda i retirada de dàtils de 198 palmeres datileres. També s’ha reduït la copa d’un dels eucaliptus amb protecció genèrica ubicat al carrer Pintor López, al barri de la Seu, mentre que s’ha millorar l’entorn del l’eucaliptus singular de l’Albereda.

L’Organisme Autònom Municipal de Parcs, Jardins i Biodiversitat Urbana també ha efectuat una poda de manteniment al Ficus macrophylla ubicat a la gran via Ferran el Catòlic i, actualment, està duent a terme el manteniment dels quatre exemplars d’esta mateixa espècies a la Gran Via del Marqués del Túria, una actuació que està requerint diverses setmanes de treball especialitzat. D’altra banda, els equips tècnics han netejat les palmeres canàries monumentals del Jardí d’Aiora i han inspeccionat els eucaliptus monumentals i singulars del Parc Lineal al barri de Benimàmet, els quals es troben lliures de la malaltia Mundulla yellows, així com el Pinus pinea dels Jardins de Monforte al barri d’Exposició.

El vicealcalde ha declarat “que esta és l’actuació de revisió de l’arbrat monumental I singular més important dels últims anys. Precisament pel deure de conservació d’este arbrat i palmeral tan particular, un patrimoni verd d’incalculable valor que amb este govern per fi té el tractament que es mereix”.

Recursos multimèdia

Sergi Campillo