S'està cercant, espereu....

Notícies Destacades | Ajuntament de València - València

Cerca de notícies

Data (dd/mm/aaaa)

Cerca per dia

Últimes notícies


Tornar

València reclama al govern un “compromís ferm per a blindar el manteniment dels nivells d'aigua i la protecció mediambiental de l’Albufera”

• La Albufera de València es una de las zonas húmedas costeras más representativas y valiosasa de la cuenca mediterránea

14/06/2024

  • La Junta de Govern ha exigit a l'executiu central que adopte una sèrie de mesures “amb caràcter d'urgència”
  • L'Albufera de València és “un dels aiguamolls costaners més representatius i valuosos de la conca mediterrània
  • El regidor José Gosálbez ha alertat que el llac “travessa moments molt difícils que amenacen seriosament el seu futur”

La Junta de Govern Local ha reclamat al govern de l'Estat “un compromís ferm amb l'Ajuntament de València per a blindar el manteniment dels nivells d'aigua i la protecció mediambiental de l’Albufera, un aiguamoll únic en el món”. L'òrgan de govern municipal ha aprovat este divendres una moció en la qual exigix a l'executiu central una sèrie de mesures “de caràcter urgent”.

La moció aprovada, que ha estat plantejada pel regidor de Devesa-Albufera, José Gosálbez, reclama també “la posada a la disposició dels volums d'aigua que arreplega la normativa, que ens permeten continuar gaudint d'un entorn d'esta qualitat ambiental”, així com “el compliment de l'article 13 del Pla Hidrològic del Xúquer (PHJ), que establix que per als requeriments ambientals del llac de L'Albufera 14.51 hm³/any a través de la Séquia Real del Xúquer, 10 hm³/any de sistema Xúquer i 10 hm³/any del sistema Túria a conseqüència de l'increment de recurs regenerat ja produït”.

L'acord de la Junta subratlla també la necessitat que el govern signe “el protocol d'emergència per al parc natural proposat per la Generalitat, per tal de garantir l’equilibri ecològic davant situacions com les de la tardor passada”. I, finalment, es reitera la petició al Govern “de l'impuls necessari per a la declaració de l'Albufera com a reserva de la Biosfera”.

El regidor Gosálbez ha recordat que l'Albufera de València és “un dels aiguamolls costaners més representatius i valuosos de la Comunitat Valenciana i de la conca mediterrània”. Va ser declarada Parc Natural en 1986 i la seua importància ecològica va ser reconeguda a nivell internacional en 1989 en ser inclosa en la llista Ramsar d'aiguamolls. A més, en Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i compta amb altres figures de protecció, com a microreserva de flora i reserva de fauna, ha afegit.

Tal com assenyala la Convenció Ramsar, l'Albufera és un aiguamoll excepcionalment biodivers, que compta amb la presència de més de 2.000 tàxons -grups d'éssers vius- diferents i alberga fins a 45 espècies de fauna amenaçades, moltes d'elles aus aquàtiques. Cada any este espai natural acull una mitjana de 80.000 aus aquàtiques i les espècies més abundants són Anas clypeata, Netta Rufina i Plegadis falcinellus en hiverns i Ardeola ralloides i Gelochelidon nilotica durant l'època de reproducció. També és destacable la presència d'espècies aquàtiques amenaçades a escala internacional com el samaruc, i el fartet.

Es tracta, per tant, d'un ecosistema de gran riquesa biològica, on conviuen diferents espècies de flora i fauna, és llar de milers d'aus, peixos, amfibis, rèptils i mamífers. Però també és un espai amb gran tradició etnològica, històrica i cultural del poble valencià.

L’Albufera, senyal d'identitat

“L'Albufera és, en definitiva, un senyal d'identitat que els valencians senten com a pròpia i un ecosistema únic en el món que requerix mantindre l'equilibri ecològic necessari per a garantir la supervivència de la basta riquesa de flora i fauna”, ha afirmat el regidor de Devesa-Albufera. “En el seu territori –ha continuat l'edil- es manifesta gran part dels nostres elements propis, entre uns altres, la pesca centenària, una agricultura moderna i adaptada als nous temps, uns regadius històrics i alhora sostenibles, i un desenvolupament industrial respectuós amb l'entorn, comptant, a més, amb una àrea metropolitana que creix entorn d'este espai emblemàtic”.

Gosálbez ha alertat que el llac “travessa moments molt difícils que amenacen seriosament el futur, atés que necessita aigua suficient i de qualitat, que li permeta assegurar un flux ecològic permanent per a mantindre una connexió contínua amb la mar”. I ha denunciat que “el Govern i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) han incomplit l'obligació legal de posar a la disposició de llac el volum d'aigua establit en la normativa estatal, és a dir, en el Pla Hidrològic Nacional. Una norma que arreplega en l’article 13 uns cabals ecològics de 20 hectòmetres, que ara per ara encara no han sigut transferits”.