Buscando, por favor espere....

Estás en: ACTUALIDAD

La Marina Telefónica - València

Vés enrere La Marina Telefónica

Volver

La Marina de València elimina les fuites d'aigua gràcies a la digitalització

• La Marina de València ha invertit 150.000 euros en este projecte pioner per la confluència de nombroses tecnologies

21/11/2023

  • La Marina de València, que registrava unes pèrdues de 12.000 litres d'aigua al mes de mitjana, ha eliminat totalment estes fuites gràcies a la digitalització
  • L'aplicació de la tecnologia IDoT de Telefónica Tech permet gestionar en temps real el consum de les embarcacions, detectar de manera primerenca les fuites, realitzar manteniment predictiu i optimitzar la gestió de l'amarrament
  • El projecte, en el qual s'han invertit 150.000 euros, també comporta la creació d'un Living Lab per a compartir el coneixement amb l'objectiu que la ciutadania i organitzacions puguen accedir a les dades públiques del port i integrar-los fins i tot en plataformes de tercers

La Marina de València fa un pas més en el seu objectiu per convertir-se en un port 4.0 gràcies a la transformació dels llocs d'amarrament en punts intel·ligents duta a terme per Telefónica Tech. La companyia tecnològica ha completat la digitalització dels 18 punts de subministrament de llum i aigua per a les embarcacions dels pantalans Q i S, aconseguint importants beneficis operatius i ambientals i promovent un consum més responsable dels recursos. Entre ells, la digitalització d'estes torres ha aconseguit reduir en un 100 % les fuites d'aigua dolça en esta ubicació.

La Marina de València ha invertit 150.000 euros en este projecte pioner per la confluència de nombroses tecnologies. La presentació dels resultats ha tingut lloc este dimarts a València i ha comptat amb la participació de la regidora de Turisme, Innovació i Captació d'Inversions de l'Ajuntament de València, Paula Llobet; del director de Servicis, Innovació i Partnerships en Telefónica Tech, Alberto Sempere; i del cap tècnic de l'equip d'Innovació i Laboratori de Telefónica Tech, José Torres.

Llobet ha explicat que “projectes com el presentat este matí són una nova mostra de l'actitud ferma que té l'Ajuntament en la seua aposta pel desenvolupament de la innovació i la tecnologia des de la col·laboració publicoprivada. A més, demostra que som capaços d'integrar tecnologies innovadores per a ser més sostenibles provocant un estalvi directe en la reducció o l'eliminació total de fuites d'aigua de manera intel·ligent. Un exemple pràctic que ens permeten visualitzar fins on podem arribar com a ciutat. La clau està a impulsar la cooperació publicoprivada en les grans transicions que necessitem abordar, donant-nos suport en la tecnologia per a ser més sostenibles i solucionant problemes reals dels nostres veïns i veïnes”.

L'Ajuntament de València ha confiat l'experiència de Telefónica Tech per a continuar avançant en el compromís que la innovació tecnològica estiga al servici de reptes reals que té la ciutat per a donar-los solució. Projectes com este permeten demostrar de manera concreta els objectius de l'Agenda Digital de la ciutat, aprofitant els espais urbans per a poder provar i testar solucions tecnològiques que responga a necessitats concretes i que, a més, puguen ser transferides i escalables a qualsevol altre entorn urbà.

Segons la regidora, “en el context d'una ciutat més sostenible, la integració de tecnologies que permeten identificar fuites d'aigua o consums energètics no coherents i al seu torn poder actuar en remot per a la seua anàlisi i fins i tot actuar sobre ells de manera eficient és, sens dubte, un pas al capdavant des de la gestió de coneixement a l'acció”.

Per a Alberto Sempere la tecnologia IDoT, desenvolupada per l'equip d'innovació de Telefónica, “té la capacitat de digitalitzar per complet una torreta de subministrament ja existent, la qual cosa suposa per als ports un cost de fins a vint vegades menys que si s'haguera d'instal·lar una nova. La capacitat tecnològica d'IDoT ha contribuït al fet que els pantalans Q i S del port siguen ara més segurs, eficients i respectuosos amb el medi ambient en permetre a l'usuari detectar en temps real qualsevol anomalia en els consums i poder solucionar-les immediatament”.

Un projecte digital segur i sostenible

Telefónica Tech ha dotat d'intel·ligència a les torres de subministrament ja existents en els pantalans Q i S aplicant la seua solució IDoT (Identity of Things), que proporciona capacitats analítiques i de seguretat avançades en englobar diferents tecnologies com la connectivitat 5G, la ciberseguretat per a encriptar la informació dels dispositius, la computació en el núvol, la certificació digital dels dispositius connectats per a assegurar que només siguen operats per aquells usuaris que estan autoritzats i la traçabilitat dels mateixos mitjançant cadena de blocs per a garantir la immutabilitat de les dades recopilades.

El projecte de digitalització dels llocs d'amarrament que ha desenvolupat Telefónica Tech per a La Marina de València possibilita als usuaris vincular-se amb el seu telèfon intel·ligent als punts de subministrament per a tindre un control absolut i en temps real de les seues embarcacions a través d'una app.

L'accés remot a les torretes permet als usuaris gestionar en tot moment els seus consums, podent actuar directament sobre l'electrovàlvula, que permet que l'aigua fluïsca, o sobre el relé, que activa el subministrament elèctric, així com rebre alertes davant canvis en els perfils de subministrament i detectar de manera primerenca possibles irregularitats (des de fuites fins a possibles usos fraudulents de la infraestructura), aconseguint eliminar per complet les pèrdues d'aigua dolça en tindre la capacitat d'obrir o tancar el subministrament en tot moment i des de qualsevol lloc.

L'anàlisi de les fuites d'aigua en les torretes és fonamental per a assegurar la seguretat de les operacions i millorar la gestió dels recursos en els entorns portuaris. Segons dades facilitades pel Consorci València 2007, òrgan gestor de La Marina de València, les zones dels pantalans Q i S registraven, de mitjana, unes pèrdues de 12.000 litres d'aigua al mes abans de la digitalització dels seus llocs d'amarrament. Unes pèrdues que l'organisme quantifica en més de huit milions de litres a l'any, equivalents a quatre piscines olímpiques, si es té en compte la totalitat del port.

La telemetria generada per les torres permet, a més, detectar possibles problemes de funcionament en estes, així com la realització de manteniments preventius de manera eficient. Addicionalment, s'ha creat un canal de comunicació directa amb les persones usuàries del servici, que permetrà des d'enviar alertes meteorològiques o avisos d'interés relacionats amb el port fins alertes relacionades amb les seues embarcacions (pèrdua de subministrament, consums anòmals, possible desconnexió accidental, etc.).

La digitalització dels llocs d'amarrament també facilita la reserva dels mateixos en poder fer-lo a través de l'aplicació mòbil i la realització de la maniobra de manera autònoma, sense necessitat que un operari del port haja de desplaçar-se físicament al lloc per a fer tota mena de comprovacions i mesuraments de consum.

Les mesures de millora implementades i la modernització de les torretes situades en els pantalans Q i S de La Marina de València han suposat un important avanç en la qualitat del servici oferit i en termes d'eficiència. Per això, tot el coneixement adquirit en el projecte s'ha compartit en un Living Lab creat perquè la ciutadania i organitzacions puguen accedir a les dades públiques de l'estat del port i integrar-los fins i tot en plataformes de tercers per a dissenyar altres serveis de valor afegit.